StoryEditorOCM
PanoramaKita Gaćešina i Muda labudova

Pogledajte spektakularne fotografije iz utrobe Velebita koja se otvara posjetiteljima! Ovo je savršen izlet na dva sata vožnje od Splita, ljudski trag je prisutan više od 4200 godina

15. lipnja 2022. - 11:38
U špiljama se ne smije ništa dodirivati. Za jedan milimetar stalaktita ili stalagmita potrebno je 25 godina. Dodirom ruke izbrisao bi se taj prirodni proces nastankaLuka Gerlanc/

Jeste li čuli za Cerovačke špilje? Znate li gdje se nalaze? Po čemu su tako posebne? Želite li ih posjetiti? Odgovori na sva ova pitanja od utorka će biti puno jednostavniji jer ovaj sustav kraških špilja, smješten na području južnog dijela Parka prirode Velebit, nakon četiri godine ponovno otvara svoja vrata za posjetitelje.

Nešto više od četiri godine prošlo je od početka provedbe projekta “Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem”, kojemu je cilj razviti novu, konkurentnu i integriranu turističku ponudu razvojem nove infrastrukture na području PP Velebit.

Korisnik projekta vrijednog 68,5 milijuna kuna je Javna ustanova PP Velebit, od toga je čak 53 milijuna sufinancirano nepovratnim sredstvima iz EU fondova, a ostatak su osigurali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Zadarska županija.

image

Obilazak Cerovačkih špilja

Luka Gerlanc/

U sklopu projekta izgrađen je suvremeni Prihvatni centar za posjetitelje s pratećim sadržajima, prema ideji Romana Šilje, glavnog projektanta arhitektonskog studija “Normala arhitekti” iz Zagreba, te je provedena rekonstrukcija šetnica do špilja i u špiljama u dijelu koji se već koristi u turističke svrhe. Prije samog svečanog otvorenja uprava Parka pozvala je novinare na obilazak kako bi mogli razgledati novo uređenje ovog najznačajnijeg i najljepšeg geomorfološkog spomenika prirode u Hrvatskoj.

Donja, Srednja i Gornja

- Molim vas da rukama ništa ne dodirujete. Za jedan milimetar stalaktita ili stalagmita potrebno je 25 godina. Dodirom ruke po površini tih objekata izbrisao bi se taj prirodni proces njihova nastanka, a masnoća kože bi nastanak tog špiljskog nakita dodatno usporila - upozoravaju nas vodiči na ulazu u Donju špilju.

Naime, cerovački kompleks čine tri špilje: Donja, Srednja i Gornja, s ukupno oko 9 kilometara kanala. Donja špilja istražena je u dužini od 4058 metara, Gornja špilja u dužini od 4035, a Srednja špilja 390 metara. Špilje je u listopadu 1913. otkrio Nikola Turkalj, inženjer zadužen za trasiranje i izgradnju željezničke pruge Zagreb – Split, jedan od projektanata i graditelja ličke pruge.

image
Luka Gerlanc/

Špilje su ime dobile po Cerovcu, najbližoj željezničkoj postaji. Gornja špilja nalazi se iznad željezničke pruge na nadmorskoj visini od 671 metar, dok se Donja špilja nalazi ispod pruge, na nadmorskoj visini od 624 metra. Smještene su u jugoistočnom Velebitu, na području Crnopca, četiri kilometra od Gračaca, teritorijalno najveće općine u Hrvatskoj.

- U špilji je otkriveno četrdesetak različitih životinjskih vrsta. Ima i šišmiša, nemojte se preplašiti ako na njih naiđete. I nipošto ne koristite bljeskalice prilikom fotografiranja. Neke od životinja nikad nisu vidjele svjetlo i to bi za njih mogao biti šok - podsjećaju vodiči dok u koloni po jedan ulazimo u kompleks Donje špilje.

U sklopu projekta obnovljeno je nešto više od 700 metara staze, a jedna tura, koja uključuje grupe od najviše dvadesetak posjetitelja, traje u prosjeku sat vremena. Obvezno ponesite odjeću dugih rukava jer prosječna temperatura u špiljama je između 5 i 8 stupnjeva Celzija tijekom cijele godine.

Mukotrpna izvedba staze

Betonske staze vijugaju prateći arhitektoniku objekta. Izrađene su od međusobno povezanih čeličnih kalupa u koje je uliven beton. Prilikom odabira tehnologije izgradnje staze pazilo se da se minimalno intervenira u okoliš špilje kako se ne bi narušila njezina prirodna ljepota.

image
Luka Gerlanc/

Zato je izvedba staze bila dugotrajna i mukotrpna. Izvođač radova je najprije sav materijal morao ručno prenijeti na nekoliko stotina metara nadmorske visine visok ulazak u Donju špilju, gdje je ručno miješao beton i karijolama ga raznosio. Kasnije je preko strmih padina uspio uspostaviti sustav “žičare” kroz gustu bukovu šumu za transport opreme, a od koristi je na koncu bila i stara pruga iznad ulaza po kojoj su uspjeli transportirati veće građevinske elemente.

Konačna izvedba zaslužuje čistu peticu. Staze napravljene od čeličnih kada s betonom mijenjaju oblik i širinu u skladu s konfiguracijom terena. Svakih desetak metara na podu nailazite na svjetleće oznake prema nazivu i dubini podzemnih prostorija u kojima se nalazite. Tako ćete naići na Kamene svatove, Djeda Mraza, Mojsija, Katedralu, Kristalnu dvoranu, Dvoranu paleolitskog lovca...

Od arheologa u našoj pratnji doznajemo da su u Donjoj špilji pronađeni tragovi ljudskog života stari 21 stoljeće prije Krista, odnosno više od 4200 godina. Pronađeno je nekoliko tona keramike iz paleolitika i brončanog doba, odnosno iz doba japodske kulture. Među njima i nekoliko perlica od jantara karakterističnih za plemena s područja Baltika te jako puno ulomaka posuđa od keramike koji govore da su špilje tada ljudima služile kao velika spremišta.

image
Luka Gerlanc/

Gotovo svi ostaci ljudskog života pronađeni su u prvih stotinjak metara špilje, dok su u dubljim dijelovima otkriveni kosturi špiljskog medvjeda. Točnije, jedne majke i dvoje mladunčadi koji su se najvjerojatnije smrznuli prije nekoliko tisuća godina. Špiljski medvjedi su bili veliki predatori i podignuti na zadnje noge prelazili su tri metra visine. Na nekim mjestima još se mogu vidjeti tragovi “brušenja” medvjeda nastali njihovih kretanjem uz stijenke špilja.

Neprocjenjiv fenomen

Mario Šaban, ravnatelj PP Velebit, napominje da uređenje Cerovačkih špilja podrazumijeva i uređenje cijele špiljske zone u dužini od oko 1300 metara (Gornja i Donja špilja), ugradnju nove rasvjete prilagođene zaštiti i očuvanju špilja, gradnju pješačkih staza, rekonstrukciju mostova i ograda te uređenje ulaznih prostora. Sve to prate interpretacijski te edukativni sadržaji, razni drveni panoi, ploče, čelične konstrukcije, uklopljeni i razmješteni na cijeloj lokaciji.

- U Centar će osim turista moći doći istraživači, stručnjaci i znanstvenici iz cijelog svijeta. Moći će koristiti multifunkcionalni laboratorij, a svi uzorci i rezultati njihovih pronalazaka i istraživanja ostat će pohranjeni u centru. Tu stručno-znanstvenu komponentu želimo zadržati, ali i približiti turistima i svim posjetiteljima.

image
Luka Gerlanc/

Centar će tako približiti podzemlje kao neprocjenjiv, najvrjedniji prirodni fenomen koji skriva i endemske vrste. Mogli bismo reći da je svojevrsna misija cijelog ovog projekta zatvoriti krug između lokalnog stanovništva, posjetitelja, stručnjaka, istraživača i znanstvenika - poručuje ravnatelj Šaban.

Projekt bi najviše trebao potaknuti lokalnu sredinu, deprivirano područje Gračaca, koje bi turističkim aktiviranjem Cerovačkih špilja te povezivanjem s drugim atraktivnim područjima Velebita, poput Crnopca, koliko-toliko trebao gospodarski pomoći o(p)stanku lokalnog stanovništva.

Centar za posjetitelje središnji je objekt u podnožju Crnopca. Njegova uloga je kroz edukaciju podignuti svijest posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite. Centar je izgrađen na mjestu starog u ratu devastiranog motela. Prostire se na tri etaže s oko tisuću kvadratnih metara, a uključuje interpretacijski, edukacijski, turistički, konferencijski i uredski sadržaj.

Centar za posjetitelje sastoji se od višenamjenske dvorane, caffe bara, izložbene dvorane, speleološkog centra (laboratorija i smještajnih jedinica), uredskih prostora te prostora za učenje i druženje. Centar je predviđen za prihvat oko 250 posjetitelja istovremeno, dok se u prostoru otvorene učionice (atrija) može smjestiti oko 200 posjetitelja. Ključna uloga Centra su prostorije za istraživače, speleologe, arheologe i druge istraživače i znanstvenike kojima je u Centru osiguran ugodan smještaj.

Ispred ulaza u Centar nalazi se parkiralište za više od 60 mjesta za automobile i autobuse, informacijski centar sa suvenirnicom te garderoba i sanitarni prostor za posjetitelje. U neposrednoj blizini parkirališta je višenamjenski plato na kojem su predviđene prodaja i prezentacija lokalnih proizvoda i suvenira.

Uz Sjeverni Velebit, područje Crnopca speleološki je najznačajniji dio dinarskog krša. Sustavna speleološka istraživanja Crnopca započela su 70-ih godina prošlog stoljeća i do danas je istraženo više od 200 speleoloških objekata. Ovdje se nalazi najdulji špiljski sustav Hrvatske te cijelih Dinarida koji obuhvaća više od 57 kilometara kanala. Neki od otkrivenih objekata nose neobična imena kao što su Kita Gaćešina, Muda labudova, Munižaba, Burinka, Michelangelo itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 20:06