StoryEditorOCM
PanoramaCHATGPT

Piše eseje, ispričnice, rješava zadatke: je li umjetna inteligencija rizik za školstvo? Sve otkriva ravnatelj MIOC-a

12. siječnja 2023. - 09:25

- Primijetili smo da ChatGPT može točno riješiti prva tri od sedam zadataka na natjecanju iz programiranja koje organizira Hrvatski savez informatičara, ako gledamo da su zadaci posloženi po težini – kaže nam Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu, poznate kao MIOC, kada smo ga upitali kako umjetna inteligencija kroz alat ChatGPT, koji je javnosti dostupan od kraja studenoga 2022. godine, utječe na hrvatsko školstvo. 

Kaže da se o tome razgovaralo, ali da još nisu tražili sigurnosne mehanizme u slučaju da natjecatelj koristi ChatGPT zato jer je u glavama natjecatelja još uvijek da ideje, programiranje i logiku uče zbog sebe, a ne radi ocjene. 

- Natjecatelji su jako ponosni na rezultate koje su sami postigli i smatraju da je potrebno uložiti trud i vrijeme da se to nauči, jer danas-sutra na natjecanja će doći kontrolirani uvjeti – nastavlja ravnatelj poznate gimnazije.

Smatra da ChatGPT sigurno može donijeti dobra, ali da treba pronaći način kako.

- To se još čini kao daleka budućnost, a onda se brzo osvijesti da je to tu i da to zbilja radi. Trenutno nisam zabrinut da će nam donijeti više lošeg nego dobrog, već sam pola-pola u tom promišljanju. Kad to postane svakodnevica onda ćemo vidjeti što se treba napraviti i korigirati. Vidjet ćemo što će vrijeme donijeti - napominje ravnatelj Dmitrović.

Dodaje da su se učenici šalili za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva i javljali mu da su tražili od ChatGPT-a da im generira roditeljsku ispričnicu zbog izostanka s nastave zbog aktivnog gledanja utakmica, s naznakom "profesore, vidite što može umjetna inteligencija", pa bi na pitanje "napiši ispričnicu za školu jer sam gledao utakmicu s prijateljima", pisalo "Poštovani ravnatelju, molim Vas ispričajte našeg sina jer je organizirano pratio utakmicu..."    

image
The New York Times/screenshot

Problem korištenja ChatGPT-a u obrazovanju, jer ga učenici i studenti koriste za pisanje školskih eseja, lektira i znanstvenih projekata, posebno je istaknut u SAD-u. Na to su krajem 20022. godine, u podcastu koji se može poslušati na internetskoj stranici Time New York Timesa, upozoravali tehnološki novinari Casey Newton s Platformera i Kevin Roose, kolumnist New York Timesa.

Oni su previđali da će ove godine iz njihova obrazovnog sustava nestati eseji jer nema smisla zadavati takve zadatke ako učenicima računalo može ispljunuti esej na zadanu temu ili napisati  lektiru. 

- Dobili smo prekrasan e-mail od tinejdžerke koja je rekla da sve više djece u njezinu razredu koristi ChatCPT za školske zadatke. Napisala je da je s njim uspjela završiti znanstveni projekt. Koristila ga je i da poboljša pjesmu koju je napisala, a njezini vršnjaci rade slične stvari. Stoga mi se čini jasnim da će sve više djece početi to raditi -  kazao je Casey Newton u podcastu Hard Fork. 

Istaknuo je da je utjecaj umjetne inteligencije na školstvo bitna tema u 2023. godini.

Čim su završili zimski praznici, američki javni radio NPR izvijestio je da je 22-godišnji student Edward Tian sa sveučilišta Princeton osmislio aplikaciju GPTZero koja može utvrditi je li ChatGPT napisao određeni esej. 


Tako učitelji koji su se zabrinuli da će eseje i lektire učenicima pisati popularni AI chatbot, sada imaju svoje "oružje".

U rješavanju problema neetičkog korištenja chat platforme umjetne inteligencije u školskom i akademskom okružju, Tian se, kao stručnjak za računarstvo sa specijalizacijom za novinarstvo, pozabavio tijekom dijela zimskih praznika. Stvorio je GPT Zero, za koji kaže da može brzo i efikasno dešifrirati je li esej napisao čovjek ili ChatGPT.

Njegov motiv za stvaranje te aplikacije je borba protiv onoga što on vidi kao porast plagijata AI-ja. Naime, nakon lansiranja ChatGPT-a koncem studenoga 2022. godine, stizali su izvještaji o studentima koji one eseje koje je generirala umjetna inteligencija predaju kao svoje. 
- Toliko je pritiska oko ChatGPT-a! Zaslužujemo znati koje radove je napisao AI – objavio je Tian na Twitteru, predstavljajući GPT Zero.

Tiana su mnogi nastavnici i profesori kontaktirali nakon što je 2. siječnja ove godine objavio tweet. Govorili su mu o pozitivnim iskustvima kod testiranja GPT-a Zero.

Kako bi utvrdio je li tekst napisao AI, GPT Zero među ostalim mjeri složenost teksta. Ako tekst ima visoku složenost, tada je vjerojatnije da ga je napisao čovjek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 18:21