StoryEditor
PanoramaTradicija i kultura

Perun i Veles dva su velika praslavenska boga, koji su predstavljali red i kaos, ljeto i zimu, i njihova borba, zapravo smjena doba, oduvijek je narodu bila važna

Piše PSD
27. studenog 2021. - 15:40

Veles se najčešće prikazuje kako luta šumom u pratnji hromog vuka.

U panteonu Starih Slavena, Perun je bio vrhovno božanstvo - osim kod Srba - njihov je vrhovni bog bio Dabog (Dajbog ili Dažbog).

Perun je bio bog munja, groma, rata i pravde; po svojim atributima odgovara bogovima Zeusu i Toru – germanskom vrhovnom božanstvu.

Veles ili Volos bio je bog stoke, mudrosti, umjetnosti, bogatstva, posjeda, magije, prijevare, trgovine, proricanja, vrline i vodič mrtvih duša. Bio je bog podzemlja, ali vrlo cijenjen jer su stočarstvo i poljoprivreda tada čovjeku mogli donijeti bogatstvo.

Bio je zaštitnik i divljih i domaćih životinja. Iako je mogao imati različite oblike, često opisivan u predstavama kao krupan čovjek s dugom crvenom bradom, uvijek je imao rogove (obično jelenje ili bikove) i ogrtač od medvjeđe ili vučje kože (smatrali su ga i gospodarom svih vukova).

Veles je lutao šumom u pratnji hromog vuka i donosio zimu.

Prema Ivanu i Toporovu, Velesova sklonost nestašlucima prepoznata je i u pokladnom tipu običaja koji se prakticiraju njemu u čast, poput kalendara. Kao varljivi bog, na neki je način sličan i grčkom Hermesu i skandinavskom Lokiju.

Bio je povezan s magijom. Riječ volkhov - nastala od njegovog imena, u nekim slavenskim jezicima još uvijek znači čarobnjak ili vračar, dok je u rusinskom epu iz 12. stoljeća Bajka o Igorovom pohodu lik unuka mađioničara Velesa.

Za Velesa se također vjerovalo da je zaštitnik putujućih glazbenika. Primjerice, u nekim svadbenim obredima u sjevernoj Hrvatskoj (koji su postojali do 20. stoljeća) glazba ne počinje svirati sve dok se ne nazdravi njihovom božanstvu, odnosno dok mladoženja ne prolije malo vina na zemlju, po mogućnosti preko korijena najbližeg stabla.

Prema mitu, Veles je ukrao Perunu stoku, ženu i potomke, po drugom je ukrao samo njegovu ženu; što je razljutilo Peruna koji ga je ljutito lovio po svijetu. Od tada se priča da grom udara tamo gdje Perun misli da je Veles skriven.

Postoji nekoliko verzija ishoda ovog sukoba. Prema jednoj od njih, Perun ubija Velesa, ali on nekako oživi. Prema drugoj, Veles se sklonio u podzemni svijet, odakle vlada.

Vjerovalo se da je tijekom zime Velesova snaga, a time i kaos, jačala, dok je prije ljeta bio poražen i vraćen u podzemlje.

Priča o borbi ova dva boga je prikaz borbe između neba i zemlje; red i kaos; i premda bi red, odnosno Perun, pobijedio, Veles - zaštitnik prijevara, uvijek bi se uspio vratiti i opet ga izazvati.

Također se vjeruje da njih dvoje predstavljaju ravnotežu u prirodi. Da Veles vlada zimi, dok Perun vlada ljeti, a oboje je bilo izuzetno važno za narod. Oba boga davali su im i uzimali - tijekom njihove vječne borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 13:56