StoryEditorOCM
PanoramaSAMO ZA HRABRE

Ovo je najkraći let na svijetu, evo koliko točno traje i koje dvije lokacije povezuje

Piše MOZAIK SD
14. ožujka 2023. - 13:26

Avio kompanija "Loganair" upravlja "Orkney Interisland" uslugom i prometom od škotskog grada Kirkwalla do Sjevernih otoka. Ova relacija uključuje poseban fenomen, najkraću zračnu liniju na svijetu. Ona se proteže između otoka Westray i Papa Westraya, duga je 2.7 kilometra, a putovanje traje 90 sekundi, piše Prva.

Inače, svaki škotski otok ima svoj jedinstveni biljni i životinjski svijet. Ova "Orkney Interisland" kompanija omogućava turistima da "skakuću" s otoka na otok, pritom ne gubeći dragocjeno vrijeme.

Ipak, ove vrste letova nisu baš najugodnija iskustva. U kabinama se nalazi samo osam sjedišta a buka motora je nemilosrdna. U samom avionu nema nikakvih pogodnosti, nema hrane, pića ni toaleta. Zbog toga je činjenica da let traje minut i pol - idealna okolnost. Ovaj let je prema Guinnessovoj knjizi rekorda najkraća redovna avio-linija na svijetu, a trajanje njezinog leta zapravo označava prosječno vremensko trajanje polijetanja komercijalnih aviona. 

Ovo putovanje se obavlja dva do tri puta dnevno i tijekom cijele godine. Ono je slamka spasa za 80-ak ljudi koji žive na otocima, ali i za turiste, uglavnom jednodnevne izletnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 10:39