StoryEditorOCM
PanoramaSTRAST ZA PRIRODOM

Ovaj mladić ljeti radi kao skiper i turistički vodič, a zimi je pastir na sjeveru Finske i čuva sobove! Evo lude priče

Piše MOZAIK SD
24. kolovoza 2024. - 11:55

Životna priča mladića iz Bihaća u Bosni i Hercegovini totalno je nesvakidašnja.

On, naime, ljeti radi kao skiper i turistički vodič na rijeci Uni u Bihaću, a zimi je vodič, lovac na polarnu svjetlost i pastir na farmi sobova u najsjevernijem dijelu Finske.

Amar Alagić je za “Avaz” ispričao kako je složio ovu ludu kombinaciju i kako izgleda takav život.

"Odrastanje uz Unu me uputilo na vodene sportove, kao i činjenica da mi je otac bio vodič na divljim vodama. Tako smo 2016. godine pokrenuli ‘Una Kayak Safari‘, agenciju za kajak i rafting na rijeci Uni. Danas nas posjećuju domaći turisti i strani iz cijeloga svijeta. Ponosan sam što sam uspio spojiti ljubav i posao u jedno“, priča zadovoljno Alagić.

Kajak mu je, dodaje, najveća ljubav, a kako ga zimi nije najugodnije voziti iako je, kako ističe, moguće, navelo ga je da potraži nove izazove.

"Jedan od tih izazova prošle zime bio je sjever Finske, Laponija. Bila je to prilika koja se pruža jednom u životu i koja se ne odbija. Tako sam gore počeo raditi kao vodič, imao sam višednevne ture sa studentima”, kazuje Alagić.

Kako je sezona sa studentima bila kratka, a on je imao želju ostati dulje i bolje upoznati kulturu Finske, našao je posao na farmi sobova, gdje je proveo dva mjeseca.

"Laponija je dom za gotovo 200.000 sobova i 170.000 ljudi. Svaki dan mi se činio drugačijim. Vodili smo ture, 3-4 u jednom danu, cijeli dan sam bio vani. Najniža temperatura bila je minus 40, ali samo jedan dan. Prosječna temperatura je negdje ispod minus 30”, priča ovaj avanturist i zaljubljenik u prirodu.

Iskoristio je priliku u priči za medije da se osvrne i na problem izgradnje hidroelektrane na rijeci Uni.

"Sama pomisao na gradnju na vrelu Une je apsurdna! Teško je razumjeti kako bi uopće to netko dopustio. Pozitivna slika svega što se dogodilo na izvoru jest da je Una ujedinila ljude i što je zaustavljena izgradnja hidroelektrane. Mislim da Unu moramo puno više čuvati. Provoditi više ekoloških akcija, educirati djecu u školama, ali i institucije moraju više raditi na njenoj zaštiti", ističe za "Avaz" Amar Alagić, osvjedočeni borac za zaštitu okoliša s nesvakidašnjim i uzbudljivim zanimanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 03:09