StoryEditorOCM
PanoramaKOLAČ TOPLJENIK

Ovaj kolač bio je Titov omiljeni, nije smio jesti šećer, ali ovoj kalorijskoj bombi nije odolijevao! Sjećate li ga se?

Piše Lenka Gospodnetić
24. kolovoza 2024. - 22:18

Josip Broz Tito povijesna je figura koja će, čini se, još dugo živjeti u kolektivnoj memoriji ljudi s prostora bivše Jugoslavije.

Stalno isplivavaju novi detalji iz (počesto vrlo tajnovitog) privatnog života tog kontroverznog državnika, doživotnog predsjednika SFRJ-a. Tako se pojavio podatak o jednom od Titovih omiljenih slatkiša – starinskom kolaču naziva "topljenik".

Naime, nije nepoznanica da je Broz bio dijabetičar, no usprkos tome veliki gurman i bonvivan, te sladokusac. Slatkoga se nije nikad sasvim odrekao, pa je tako svojedobno i za Slobodnu pričao Titov nekadašnji slastičar, još uvijek živući pašticer Miljenko Jelaska iz Splita, dugogodišnji šef slastičarnice nekadašnjeg hotela "Marjan". On je posvjedočio da je "najdraži gost" volio voćne salate, ali i princes-krafne koje mu je Splićanin osobno pripremao u Titovoj vili (danas poznatijoj kao "Vila Dalmacija", na Marjanu).

image

Šjor Jelaska, vrsni pašticer i prvak svog vremena

Cropix

Kolač topljenik (podložan različitim varijacijama na temu) bio je još kaloričniji od dobro nam znanih retro "princeza", zapravo prava sočna, slatka bomba koja je u svom sastavu imala orahe, čokoladu, maslac, jaja te, dakako, šećer. Neki izvori kažu da je topljenik bio na samom vrhu Titove liste najdražih slatkarija.

image

"Slatka" Jovanka

-/Afp

Riječ je o tipičnom "old school" kolaču s biskvitnim korama i "filom" to jest kremnim nadjevom; danas ćemo naići na slične još jedino u starim kuharicama. No, naše majke i bake nekoć su samo za takve znale, pa čak i danas rođendane obilježavaju iskazivanjem ljubavi prema slavljeniku-slavljenici izradom baš torti i kolača na tragu topljenika. Svaki je komad bio "konkretan", zasitan, a volio ga je i onaj tko – nije smio, "šećeraš" Broz. Datulje, indijski orasi, javorov sirup, stevia i drugi ovovremeni "zdravi" zaslađivači u Titovo su vrijeme bili u rangu teške egzotike, bilo je to doba kad su u kuhinjskim ormarićima carevali sol, papar, aleva paprika i Vegeta, dok je od sladora jedini supstitut bijelom kristal-šećeru eventualno bio med.

image

Volio je i šah

-/Afp

Tih su desetljeća, podsjetimo, kolači (torte) s krokantom bili vrhunac svakog stola i najboljih fešti, dok ih nisu potisnule novotarije bez broja. Ipak, neke slastičarske kuće još imaju u ponudi dobri, stari krokant iz "prohujalih vremena"...

image

Bobisov krokant uvijek je bio "non plus ultra"

Jakov Prkic/Cropix

Doba princes-krafni, rigojanča, eklera, čudo-torti, bijelog egipta, mađarica, šampita - pa i topljenika, za kojega su tek bolje upućeni čuli.

Eto, još jedan "slatki detalj" iz života "oca svih naroda i narodnosti"; možda nekoga nadahne i na novu/staru gastrokreaciju.

image
Youtube/ Domaći Kuhar/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 22:14