StoryEditorOCM
PanoramaSNS STRATEGIJA

Otkriveno koliko košta Karleušina ‘vjernost‘ Vučiću? Pobrojili su koliko je novca dobila, ovo je zaista golem iznos

Piše mozaik sd
24. rujna 2024. - 14:56

Priča o narodnjačkoj zvijezdi i glavnoj srpskoj cajkašici više nije samo estradna, dobiva sve značajnije političke obrise jer je ta pjevačica uključena u Vučićevu kampanju. Karleuša je bila jedna od najvećih kritičarki Vučića, ali je preko noći promijenila stranu. Zašto? Ono malo neovisnih srpskih medija navodi - jer je dobila pare. I sve to obrazlažu.

- Jelena Karleuša je prethodnih nekoliko mjeseci nastupala po trgovima širom Srbije, unatoč tome što su se u mnogim gradovima protivili njezinu koncertu, kako zbog samog njezina glazbenog stila, tako i zbog vrtoglavih iznosa koji su izdvojeni iz gradskih proračuna.

Posljednji u nizu nastupa je onaj u Kraljevu, usprkos tome što se dan prije koncerta dogodila nezapamćena tragedija, kada je pet osoba izgubilo život, od kojih je troje dece - piše Nova RS

Podsjetimo, tada je pijani vojnik doslovce višetonskim oklopnjakom prešao preko osobnog automobila Ford. Vlada i Ministarstvo obrane nisu odgovarali na upite vezano uz taj slučaj, a Vučić, koji se inače javlja svaki dan uživo, nije se previše osvrtao na tu tragediju. 

Dakle, nije Nova godina, koncerti se organiziraju kako bi ona mogla pjevati i zarađivati. Napomenimo i da posjetitelji nisu plaćali kartu, umjesto njih u blagajnu su ruku gurnuli članovi Vučićeva SNS-a koji su organizirali javne i besplatne koncerte. 

Međutim, na portalu javnih nabava nije navedeno koliko košta nastup Jelena Karleuše, a na to pitanje za N1 ne odgovaraju ni iz same Općine.

S obzirom na to da je poznato kako je za prethodne koncerte bila plaćena između 40 i 50 tisuća eura, pretpostavlja se da je sličnu svotu dobila i od Kraljevčana.

Prethodno je nastup imala u Kikindi, na tradicionalnoj proslavi „Dani ludaje“. Međutim, nakon što je objavljeno da je ona posebna muzička gošća, građani Kikinde organizirali su potpisivanje peticije za zabranu i otkazivanje koncerta.

Ipak, glavni problem nije bio novac, već Karleušina muzika koju su ocijenili kao „kič i šund“.

„Ovom peticijom Kikinđani poručuju lokalnoj kabadahijskoj upravi da ne žele Jelenu Karleušu, predstavnicu šunda, kiča i neukusa, u zamjenu za sve kulturne institucije koje su uništili u posljednjih nekoliko godina i ne namjeravaju stati. Borimo se da naš lijepi i umorni grad ponovno bude grad kulture na koji smo ponosni“, rekao je za Danas organizator peticije Igor Grandić.

Nije zanemariva ni cifra od 50.000 eura koju je Karleuša navodno dobila od ovoga grada, a koja takođe nije službeno potvrđena.

Početkom mjeseca, Mreža građana Srbije priopćila je da je pokrenula peticiju za zabranu koncerta Jelene Karleuše, koji je održan u povodu Dana grada, 1. rujna, na gradskom trgu u Subotici.

Kako se tada doznalo, pjevačica je za ovaj nastup dobila 4,8 milijuna dinara, odnosno nešto više od 40.000 eura. Brojni građani Subotice bijesni su zbog ove odluke, dodajući da se novac mogao utrošiti pametnije -za pomoć učenicima, za rehabilitaciju djece s posebnim potrebama, za osobne asistente, za liječenje i udomljavanje pasa lutalica, kao i za neke druge kulturne sadržaje.

Ista situacija dogodila se i u Somboru, od kojega je Karleuša dobila istu svotu novca. Kako je tada prenio portal soinfo.org, javna nabava obavljena je kroz pregovarački postupak, bez objavljivanja javnog poziva.

Građani su se i ovdje pokušali peticijama izboriti da „4,8 milijuna dinara ode na udžbenike za osnovce, odnosno školski pribor, kao i na veće stipendije za talentiranu djecu…“

Međutim, i ova peticija, osim iskazivanja bunta i nezadovoljstva, nije postigla ništa više.

Za sat i po vremena u Požarevcu dobila 50.000 eura

Nešto „jeftinije“ su prošli građani Šapca, kojima je iz gradskog budžeta u ruke Jelene Karleuše otišlo "samo" 30.000 eura. Javnu nabavu, kroz pregovarački postupak, bez objavljivanja javnog poziva, izvršila je Turistička organizacija Šapca, kao što je to bio slučaj i u prethodna dva navedena grada.

Osim vrtoglavih iznosa, mnogi ukazuju i na to da gradske vlasti ne prikazuju transparentno kako troše novac iz gradskih proračuna. Tako nije poznato koliko je zaradila za koncert u Rumi, ali sudeći po podacima iz ostalih gradova, pretpostavlja se da je ta ciijena oko 40.000 eura.

Lokalni požarevački mediji prenose da je od njihova grada dobila više od 50.000 eura za koncert koji je čitav sat kasnio, a potom trajao samo sat i pol. 

Računicom novinari u Srbiji dolaze do cifre od oko 300.000 eura, odnosno 3,5 milijuna dinara, koliko je Karleuša zaradila od ovih sedam koncerata. 

Nova RS podsjeća da je Jelena Karleuša već dulje vrijeme otvoreni pristaša predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke, koje je prije žestoko napadala. Ona je i u predizbornoj kampanji navijala za SNS, gostovala je s Vučićem na TV Hepi i javno ga hvalila, a pojavila se i na skupu SNS-a. Ona je javno napadala i kolege koji su govorile protiv Vučića, kao što su Milan Topalović Topalko i Severina Vučković, piše Nova RS

I dok prije ovog savezništva nije pjevala na trgovima na račun građana Srbije, koji to htjeli-ne htjeli plaćaju iz svojih proračuna, samozvana diva ove godine hvali se rekordnim brojem posjetitelja na spomenutim koncertima. Jedino rekordnu zaradu ne spominje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 15:06