StoryEditorOCM
Panoramasasvim slučajno

Otkriveno kako su stari Rimljani prije 2000 godina izrađivali parfem i koji je bio glavni sastojak: obožavate ga i danas

27. lipnja 2023. - 14:43

Znanstvenici su na temelju ostataka sadržaja iz jedne bočice stare oko 2000 godina uspjeli rekonstruirati "recept" po kojem su bogati stari Rimljani pravili parfeme. Glavna nota je - pačuli, piše National Geographic.

2019. godine, tijekom izgradnje bazena u gradu Carmona u Španolskoj, sasvim slučajno otkriven je ulaz u podzemni prostor. Pokazalo se da je u pitanju rimska grobnica iz 1. stoljeća nove ere, a arheolog Juan Manuel Roman sa Sveučilišta Pablo de Olavide u Sevilji prvi je pregledao prostoriju koja je bila netaknuta gotovo 2000 godina.

Osim ljudskih ostataka i raznih predmeta, otkrio je i bočicu od gorskog kristala u kojoj se nalazila stvrdnuta nepoznata tvar. Zaintrigiran, odlučio je detaljnije ispitati ovo rijetko otkriće. Ispostavilo se da je to parfem, a da stvar bude zanimljivija - tim je uspio rekonstruirati i recept i otkriti glavnu notu mirisa.

Bočica od gorskog kristala

Sve što su znanstvenici do sada znali o parfemima starih Rimljana potječe iz pisanih izvora, što je izvor informacija koje često znaju biti šture i nepotpune. No, ipak su postojale neke osnovne informacije, poput one da su parfemi rađeni od različitih ulja – ali ne i od alkohola. Međutim, najnovija istraživanja su pokazala da su obje komponente prisutne u ostacima drevnog mirisa.

Parfem je sadržavao eterično ulje, i to ono dobiveno iz biljke Pogostemon Cablin, odnosno indijskog pačulija. Miris je vjerojatno volio netko od članova obitelji pokopanih u grobnici. Materijal od kojeg je napravljena posudica za parfem pomogao je znanstvenicima da pretpostave da je obitelj bila imućna - budući da se gorski kristal u to vrijeme smatrao luksuznim materijalom.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Heritage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 10:45