StoryEditorOCM
PanoramaSočno

Otkrivamo vam par savjeta kako možete ovog ljeta sami uzgojiti sočne rajčice, da mirišu na djetinjstvo

Piše Milena Budimir
4. kolovoza 2024. - 07:31

Kažu kako je rajčica jedino "sunce" koje čovjjek može zasaditi. Zrela, rumena i mirisna, uz to i sočna - prava je ljetna poslastica. I uz to je svatko od nas može uzgojiti sam.

No, prvo morate pripaziti da sadnicu ne zabodeteu pretjerano vlažno tlo, rajčica voli vodu, ali ne voli gljivice. A što je više vode, znate i sami, više je i gljivičnih oboljenja.

Za vas ostavljamo ovdje par osnovnih savjeta. Uz njih će vam uzgoj rajčica biti lakši, jednostavniji i svakako uspješniji.

image
/Shutterstock

Dajte svojim rajčicama prostora.

Posadite ih najmanje pola metra udaljene jedno od drugog, tako da mogu dobiti dovoljno zraka i sunca.

Odrežite donje listove.

Spore gljiva žive u tlu, pa je osobito važno spriječiti da lišće dodiruje tlo. Odrežite lišće nekoliko centimetara uz stabljiku i budite oprezni kada zalijevate, jer prskanje može prenijeti spore gljivica s tla na lišće.

image
Joel Saget/Afp

Zaštita.

Ljudi koriste sve, od kartona preko platna do slame, to je samo dobra ideja za zadržavanje vlage u tlu i blokiranje potencijalnih spora gljivica. Okružite stabljiku onim što vam je zgodnije.

Uklonite bočne grane i uklanjajte nove izdanke.

Što je više grana na biljci, to je lišće gušće i manje energije je dostupno za proizvodnju ploda. To otežava biljci dobivanje sunca i dopušta lakše širenje bolesti. Otkidajte nove izdanke koji rastu između stabljika i lišća barem jednom tjedno.

Napravite novu biljku od stare.

image
/Shutterstock

Možete ukorijeniti otkidanu grančicu i posaditi je za dodatni urod. Nemojte brati slabašnu granu, odaberite onu jaku, stavite je u čašu vode dok se ne ukorijeni i onda je posadite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 22:16