StoryEditor
PanoramaJUBILEJ

Osnovana je 11.11.2011., a njihov početak krije neobičnu priču. Al Jazeera Balkans slavi deseti rođendan, a jedan od utemeljitelja je i Goran Milić

11. studenog 2021. - 15:09

Al Jazeera Balkans, prvi informativni kanal u regiji i prva članica Al Jazeera Media Networka izvan arapskog i engleskoga govornog područja, obilježava deset godina rada.

Priča o nastanku Al Jazeere Balkans krenula je slučajno. Edhem Fočo, tada s adresom u Maleziji, tijekom odmora u rodnom Sarajevu saznao je za mogućnost kupnje tada privatne televizije 99. Prepoznavši dobru poslovnu priliku, s idejom o pokretanju nove TV postaje u Sarajevu Fočo odlazi u Dohu i pita generalnog direktora Al Jazeera Media Networka Wadaha Khanfara tehničku podršku. No, umjesto toga dobio je prijedlog o dolasku Al Jazeere na Balkan i otvaranju centralnog ureda u Sarajevu.

Uslijedile su intenzivne pripreme - od izrade projekta, preko pronalaska lokacije, do zapošljavanja menadžmenta i cjelokupnog tehničkog i novinarskog tima. Na čelo kompanije i kanala dolazi bivši generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Tarik Đođić, a na funkciju direktora vijesti i programa poznati novinar Goran Milić.

Osim sjedišta u Sarajevu, Al Jazeera Balkans otvara i regionalne centre u Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Podgorici, a angažira i stalne dopisnike u Washingtonu, Bruxellessu, Banjoj Luci, Mostaru, Ljubljani i Prištini.
Prve vijesti simbolično su emitirane 11. 11. 2011. godine. Tog dana, Al Jazeera Balkans postala je prvi informativni kanal u regiji, ali i prva članica Al Jazeera Media Networka izvan arapskog i engleskoga govornog područja.

Rodna ravnopravnost

Donoseći nove standarde u regionalno novinarstvo, koje je i tada bilo pod stalnim političkim pritiskom, Al Jazeera Balkans značajno je promijenila medijsku sliku regije, smatraju u ovoj TV kući.

image
Danijel Soldo/Cropix

Reporteri Al Jazeere Balkans u proteklih su deset godina izvještavali sa svih kriznih, lokalnih i svjetskih žarišta te pokrivali najvažnije događaje u Europi, SAD-u i na Bliskom istoku. Ponose se raznolikošću svojih timova, a izuzetak nije ni Al Jazeera Balkans, koja u svom timu okuplja profesionalce svih nacionalnosti, istovremeno vodeći računa o rodnoj ravnopravnosti.

Deset godina Al Jazeere Balkans proteklo je u znaku objektivnog izvještavanja, kvalitetnih reportaža i dokumentarnih filmova s političkim, socijalnim i ekonomskim pričama.

Dominantnu ulogu na polju dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans potvrdila je prije četiri godine kada je, u suradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, pokrenula Međunarodni festival dokumentarnog filma (AJB DOC), koji se održava svake godine u rujnu.
Mogu se pohvaliti i time što su prva televizija s ovih prostora, ali i prvi kanal mreže Al Jazeera koji je 2015. dobio Eutelsatovu nagradu. Također, nekoliko puta je proglašena i najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini te u medijskom sektoru.
Recimo i to kako je Al Jazeera nedavno obilježila 25 godina postojanja.

item - id = 1142211
related id = 0 -> 1153088
related id = 1 -> 1130463
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 05:32