StoryEditorOCM
PanoramaRaspjevani grad

Omiški festival dalmatinskih klapa: I struka i publika složili se oko pobjednika - trijumfirala klapa Bošket

Piše Mozaik SD
23. srpnja 2023. - 22:39

Po drugi put u povijesti Festivala dalmatinskih klapa u Omišu stručno ocjenjivačko povjerenstvo i publika su štitove i leute dodijelili istim klapama.

Zlatni štit stručnog povjerenstva i Zlatni leut publike pripali su zagrebačkoj klapi Bošket i njihovom voditelju Davoru Capkoviću. Srebrni štit s povijesnim grbom grada Omiša i srebrni leut po glasovima publike pripao je slovenskoj klapi Dalmari iz Maribora, što je po prvi put da se klapa iz susjedne države popela tako visoko, dok je treće mjesto i brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša i brončani leut pripalo klapi Mriža iz Splita.

Obje klape pobjednice završnih večeri ženskih i muških klapa vodi isti voditelj Davor Capković pa je tako on najveći laureat ovogodišnjeg Festivala. Prvi put se tako nešto dogodilo u povijesti Festivala, koji se, podsjetimo, održava već 57 godina, uvijek na prepunom Trgu sv. Mihovila.

image
Fdk

Na proglašenju pobjednika Tomislav Mrduljaš je u ime Hrvatskog društva skladatelja dodijelio nagradu "Franjo Ksaver Kuhač" za životno djelo (autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe) skladatelju i melografu Dušku Tambači.

Pored brojnih uzvanika završnoj je večeri, također prvi put, prisustvovala i Nina Obuljen Koržinek, Ministrica kulture i medija RH.

- Svjetla pozornice su ugašena. Direkcija festivala, klape, pjevači i glazbeni voditelji više ili manje su zadovoljni ostvarenim. Počinju pripreme za 58. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2024. - ponosno je najavio organizator.

Zvijezde noći pod Mirabelom

U finalu su nastupile klape: Kana G. iz Zagreba, Delmati iz Solina, Bistrica iz Marije Bistrice, Žurnata iz Sv. Filipa i Jakova, Sagena iz Zagreba, Krijanca s Raba, Dalmari iz Maribora, Krunik iz Kučina, Mriža iz Splita i klapa Bošket iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:45