StoryEditor
Panoramakomentiranje izgleda

Oliviji Pierson povukli knjigu iz prodaje, kritizirala maorsku tetovažu na licu ministrice: Nisu baš uglađena prezentacija za diplomata u 21. stoljeću

Piše M. Č.
4. studenog 2020. - 21:36
AFP

Novozelandska online trgovina Mighty Ape povukla je iz prodaje i neće je ponovno nuditi knjigu Olivije Pierson, koja je na Twitteru komentirala izgled nove ministrice vanjskih poslova Nanaiae Mahuta, nazvavši njezinu tetovažu na licu „ružnom, neciviliziranom probuđenošću”.

Olivia je tweetala nakon što je Maorka Nanaia Mahuta imenovana ministricom vanjskih poslova u vrlo raznolikoj vladi ponovno izabrane premijerke Jacinde Ardern. Napisala je: „Zaista? To je lice nove novozelandske ministrice vanjskih poslova? Tetovaže na licu nisu baš uglađena, civilizirana prezentacija za diplomata u 21. stoljeću.” Kasnije je istu stvar ponovila malo drukčijim riječima.

Netko od korisnika Twittera njezine je objave proslijedio trgovini Might Ape, koja je javno zahvalila na tome i objavila da je knjiga Olivije Pierson nedostupna i tako će ostati i ubuduće. Olivia je autorica knjige „Western Values Defended: A Primer”, može se prevesti kao „Zaštita zapadnjačkih vrijednosti: početnica (bukvar)”.

Nije uznemirena

Za MailOnline Pierson je komentirala da uopće nije znala da Mighty Ape prodaje njezinu knjigu pa je povlačenje nije previše uznemirilo niti iznenadilo jer je „kultura otkazivanja” proširena pojava na Novom Zelandu i u svijetu. Kaže da jest bila iznenađena time što je dobila „odvratne prijetnje nasiljem”, čak i prijetnje smrću od maorskih pristaša ministrice Mahute, jer je izrazila svoje mišljenje o tetovažama na licu.

Pedesetogodišnja Mahuta (na slici s premijerkom Ardern) je prva novozelandska ministrica vanjskih poslova iz redova autohtone maorske zajednice, prije četiri godine bila je i prva članica parlamenta s tradicionalnom tetovažom „moko kauae” na bradi. Ta se tetovaža smatra fizičkom manifestacijom pravog identiteta, vjeruje se da svaka Maorka nosi tu tetovažu u sebi, blizu srca, a ona izlazi na površinu kad je žena za to spremna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 00:16