StoryEditor
PanoramaVrhGora FESTIVAL

Obožavate mitove i magične priče? Na manje od sata vožnje od Splita ovog vikenda možete ih doživjeti na poseban način, a Nina Kraljić se sprema ondje promijeniti identitet

Piše Ivana Kapetanović
14. rujna 2022. - 19:13

Srednjovjekovna priča kraljevat će u dalmatinskom zaleđu, točnije gradu Vrgorcu, koji će prvi put ugostiti i ispričati magične mitove i legende na festivalu pod imenom VrhGora.

Iako su ovakvi festivali poznatiji u sjevernijim dijelovima lijepe naše, vrgorački kraj itekako može ispričati najstarije priče koje se vežu uz ovo podneblje. U najzelenijoj oazi vrgorskog parka, 16. i 17. rujna, naime, moći će se uživati u starim običajima i srednjovjekovnim sadržajima koji će zadovoljiti sve, od najmlađih do najstarijih posjetitelja.

"VrhGora je novi kulturni program u gradu Vrgorcu koji ima veliki potencijal i razvoj za naš kraj. Ipak se od davnih dana spominju brojne priče i anegdote naše srednjovjekovne utvrde Gradine i stanovnika koji su djelovali i živjeli upravo ovdje u vrgorskom kraju, a kroz ovakve manifestacije želimo oživjeti stare običaje, kulture, zaboravljene mitove i legende te upoznati naše posjetitelje s bogatom vrgorskom povijesti.

Zapjevat će Nina Kraljić

Također, ovakvi sadržaji pokreću baštinsku priču koja je zapravo nit vodilja našeg zavičaja. Glazbeni repertoar nudi najpoznatije hrvatske glazbenike koji štuju etno ritmove. Dođite i ne propustite upoznati Ninu Kraljić koja je neprocjenjivi i moćan vokalni talent“ - pozvala je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan Odak.

Ovom manifestacijom posjetitelji se vraćaju u davna vremena kada su nastali brojni stećci, razni kultovi, planinske vile i slične legende koje se prenose s koljena na koljeno.

image

Vrgorac u moru magle u objektivu našeg fotoreportera idealno pristaje uz novi festival

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix


Postetitelji mogu očekivati predavače i pripovjedače o tajnovitim stećcima župe Gorske, zatim prezentacije viteškog tabora i oružja, priče o kultu smrti Biokovo i tumulima.

Tumuli i gromile

Tumul, još i gromila i mogila, je veći ili manji zemljani ili kameni humak pod kojim se nalazi jedan ili više grobova. Tumuli se mogu pronaći širom svijeta, a može se sastojati od dolmena, kosturnice, grobne kuće, i dvoranske grobnice.

Dio sadržaja također će biti i srednjovjekovni sajam gdje će posjetitelji moći sudjelovati na radionicama i vidjeti što se vrijedne ruke mogu stvoriti.

Također će se moći vidjeti brojni povijesni likovi - mušketiri i haramije, vitezovi, stari obrtnici, kmetovi i drugi. Cijeli prostor gradskog parka u Vrgorcu pretvara se u srednjovjekovno naselje, prepuno šatora, kula, opsadnih sprava, logora i kostimiranih stanovnika, te srednjovjekovnih vrtuljaka za malu djecu.

Najveća atrakcija zasigurno će biti vitezovi koji dolaze iz Jankovca, vitezovi Ružice grada. Oni će oba dana manifestacije ljude voditi kroz viteški život, predstavljanjem podizanja viteškog kampa, prezentacije oružja, ali i same bitke. Također će posjetitelje počastiti vlastitom predstavom o Ružici kraljici.

Iz Istre stiže Veja

Naravno, tu je i nezaobilazna glazbena podloga, kao i bogata gastronomska ponuda temeljena na starim receptima. U petak, 16. rujna, nastupit će kultna istarska etno skupina Veja koji će zasigurno sve posjetitelje začarati svojim istarskim magičnim glazbenim tonovima.

U subotu, 17. rujna, nastupa Nina Kraljić, poznata etno pjevačica koja će zasigurno ljude očarati svojim vokalnim kvalitetama. Premijerno u Vrgorcu predstavit će svoje novo umjetničko rađanje i umjetničko ime – Alkonost of Balkan. Riječ je o presjeku etno i filmske glazbe s pjesmama koje označavaju novi početak Nininog stvaranja i stilskog usmjerenja prema etno i ambijentalnoj glazbi. 

"Godinama sam htio prirediti ovakav festival u Vrgorcu jer je ovaj kraj, uz sve blagodati vina, jagoda, pršuta, vrlo bogat i povijesnim događajima, pa i mitovima. Dogodila se sinergija ideja kad me je vodstvo grada pitalo bi li htio s njima raditi takav festival.

Vrlo rado sam to prihvatio i bacili smo se na sklapanje programa, zajedno s odjelom za kulturu grada. Moj način života i stvaranja je raznolik pa mi samim time nije bio problem dogovoriti s viteškom udrugom, s rukotvorcima, bendovima koji će nastupati jer sam prisutan u svim tim poljima. Ovaj festival još nije niti završio, a već se kroje ideje za sljedeći. Vrgorska krajina je povijesno vrlo snažna, ali istovremeno i zatomljena" - kazuje nam Dražen Markotić, organizator.

Od Ilira do Paganije

"Dosta je snažnih događaja još od vremena Ilira, pa sve do Paganije, pa i do dan danas. Sve je veći broj Vrgorčanka i Vrgorčanina koji se počinju zanimati baš za tu povijest koja je nepravedno izolirana i skrivena. Smatram da se upravo tu nalazi snaga i specifičnost ovog kraja.

image
Tom Dubravec/ Cropix


Park, kao glavno mjesto događanja je nešto predivno i još uvijek nedovoljno istraženo značenjem i razlogom postojanja. Oni koji ga poznaju, znaju zbog čega to kažem, a oni koji će ga tek upoznati, uvjerit će se u njegovu specifičnost. Što se tiče mitske priče o parku, određeni izvori govore da je on bio ilirsko ritualno područje, područje svetkovanja. 

Priča ide dalje, jer je ispod parka voda, što nije čudno jer je Vrgorac na kamenitom i "šupljikavom" terenu prepunom špilja i pećina pa samim tim i podzemnih voda.

image

Jutarnja izmaglica u Vrgoračkom polju, pogled iz Dusine

Tom Dubravec/ Cropix

Voda je uvijek bila energija obožavanja i poštivanja i većina ritualnih mjesta su se gradila pored vode ili na vodi. Pa tako je i park postao mjesto štovanja i prinošenja. Još je interesantno što je park većinski ispunjen lovorom. Zna se kako određeni kristali imaju svojstva pojačavanja i umanjivanje energije, pa tako i drvo.

Konkretno lovor ima svojstva pojačavanja energije pa je vjerovanje da je tu zbog pojačavanja svojstva te vode. 

Zaključak u vezi parka je da on ima mnogo stariju priču i razloge postojanja nego što se to danas predstavlja u službenoj povijesti" - rekao nam je Markotić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:07