StoryEditorOCM
Panoramapamet u glavu

Objavljena lista zemalja svijeta prema visini kvocijenta inteligencije. Pogledajte gdje su Hrvati, a gdje ostali iz regije, evo i tko ima najviši IQ

Piše PSD
1. prosinca 2022. - 12:54

Ljudi koji žele izmjeriti svoj kvocijent inteligencije (IQ) prolaze standardizirane testove i dobivaju ocjenu koja rangira njihovu razinu inteligencije. Što je IQ osobe viši, to se ta osoba smatra inteligentnijom.

IQ rezultati obično odražavaju kvalitetu obrazovanja i resurse dostupne ljudima u njihovoj lokalnoj geografskoj regiji. Područja svijeta s nižim IQ rezultatima obično su siromašnija i manje razvijena, posebno u obrazovanju, u usporedbi sa zemljama s višim IQ rezultatima, piše Žena.

Mnogi istraživači također koriste IQ kako bi odredili "najinteligentnije" zemlje na svijetu.

image

‘Inteligentna‘ karta svijeta
 

World Population Review Screenshot

World population review donio je kartu svijeta prema kvocijentu inteligencije s označenom svakom zemljom prema tome koliko je visok njen prosječni IQ rezultat. Tamnija nijansa ljubičaste označava niži rezultat. Nasuprot tome, zemlje s višim prosječnim IQ rezultatom izgledaju crveno-narančasto, kako se vidi na karti iznad.

image

Deset država s najvišim IQ-om, prema Lynnovu istraživanju
 

World Population Review Screenshot

Prema istraživanju Richarda Lynna i Davida Beckera s Instituta Ulster iz 2019., najveći prosječni IQ rezultati na svijetu imaju Japanci, a slijede ih državljani Tajvana i Singapura.

Među prvih deset po kvocijentu inteligencije još su Hong Kong, Kina, Južna Koreja, Bjelorusija, Finska, Lihtenštajn i deseta Njemačka. Kako se vidi, pretežu azijske države.

Inteligentni Balkan

Što se tiče država bivše Jugoslavije, kao da se i tu potvrđuje teorija o vezi kvocijenta inteligencije s bogatstvom,društvenom razvijenosti i obrazovanjem.

image

Zemlje regije po inteligenciji su u svjetskom gornjem domu 
 

World Population Review Screenshot

Najviše plasirana država iz regije je Slovenija koja je zauzela 23. mjesto s prosječnim kvocijetom od 98,6 posto, slijedi Hrvatska na 37. mjestu s prosječnim IQ-om od 95,75.

Srbija je na 59. mjestu s prosječnim IQ-om od 89,6, Bosna i Hercegovina na 66. mjestu sa 88,54, a Crna Gora na 82. mjestu s prosječnim kvocijentom inteligencije od 85,78 posto, piše World population review, prenosi Žena.

Iz World population reviewa napominju da Lynnove studije obično izazivaju značajnu raspravu. Neki istraživači osporavaju tehnike koje Lynn koristi za izračunavanje procjena kada mu nedostaju čvrsti podaci. Drugi su izravniji i tvrde da je Lynn eugeničar koji krivo tumači podatke kako bi podržao zaključke koji su i znanstveno netočni i podupiru nadmoć bijele rase.

Kompletna lista svjetskih država po IQ-u može se pogledati ovdje.

image

Područja svijeta s nižim IQ rezultatima obično su siromašnija i manje razvijena, posebno u obrazovanju, u usporedbi sa zemljama s višim IQ rezultatima

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 09:01