StoryEditorOCM
Panorama10. LISTOPADA

Obilježava se Svjetski dan beskućnika: Mlinar: ‘Sve je veći broj beskućnika. Vrijeme je za nacionalnu strategiju‘

Piše J. D.
9. listopada 2024. - 13:44

Obilježavanjem Svjetskog dana beskućnika, 10. listopada, Hrvatska mreža za beskućnike, osamnaest njezinih članica i drugi dionici koji se skrbe o beskućnicima žele senzibilizirati hrvatsku javnost za problem beskućništva i sve teži položaj beskućnika i ostalih siromašnih i socijalno isključenih pojedinaca i obitelji, od kojih mnogi završavaju u začaranom krugu beskućništva i socijalne izolacije. Prema procjeni Hrvatske mreže za beskućnike (HMB) u Hrvatskoj ima više od 2000 beskućnika i samo 420 mjesta u prihvatilištima i prenoćištima, a više od 10 000 osoba živi u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima stanovanja.

Samo 11 od 24 županijska sjedišta i velika grada ispunjavaju svoju zakonsku obvezu i u svom proračunu dijelom osiguravaju sredstva za prihvatilišta i prenoćišta, a ostali su zabili glavu u "pijesak" i ne vide ovaj rastući problem u svojoj sredini. U posljednje vrijeme među beskućnicima je sve manje radno sposobnih, a sve više starijih osoba s niskim mirovinama i niskim socijalnim naknadama, psihički bolesnih osoba i osoba s intelektualnim teškoćama.

- Želimo upozoriti donositelje odluka na svim razinama na sve veći broj beskućnika i osoba u riziku od beskućništva koji preko noći mogu završiti na ulici te da i oni zaslužuju biti prepoznati kao ranjivi i socijalno isključeni, koji su se zbog brojnih ne samo individualnih nego i društvenih okolnosti našli u situaciji izrazite socijalne isključenosti. Preporučujemo im da je krajnje vrijeme za donošenje nacionalne strategije za prevenciju i borbu protiv beskućništva i strategije socijalnog stanovanja koja će doprinijeti prevenciji beskućništva među osobama u riziku od siromaštva i onima koji žive u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima stanovanja. I ove godine, HMB sa svojim članicama, u Varaždinu i Čakovcu organiziraju 18. po redu, nacionalni susret o beskućništvu, pod sloganom "Ulica nije dom" kako bi upozorili javnost i odgovorne na problem beskućništva i zahvalili volonterima, suradnicima i donatorima koji nesebično pomažu rad organizacija koje se skrbe o beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva - navodi Zvonko Mlinar, izvršni predsjednik HMB-a.

Na sam Svjetski dan beskućnika, 10. listopada, članice HMB-a će u svojim sredinama provesti niz aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problem beskućništva i organizirati razne oblike pomoći beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem, odnosno koji su prisiljeni boraviti na javnim i drugim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje. Primjerice, udruga MOST iz Splita, 10.30 - 11.30 u Marmontovoj ulici organizira akciju dijeljenja darova građanima kao mali znak zahvalnosti za svu podršku u skrbi i brizi o beskućnicima, a 12.30 - 14.00 u Gradskom kazalištu mladih, panel-raspravu "Možemo li više, bolje,​ sveobuhvatnije?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 14:02