StoryEditorOCM
PanoramaPERITE HRANU

Nije za one slabog želuca: pogledajte što su znanstvenici pronašli na jagodama kada su ih stavili pod mikroskop

Piše MOZAIK SD
31. ožujka 2023. - 17:22

Obožavate jagode i jedete ih svakom prilikom koju dobijete? To bi se sada moglo promijeniti, piše Daily mail.

Snimka koja kruži Twitterom ledi krv u žilama, a prikazuje jezive gmizavce koji se, vjerovali ili ne, kriju u tom voću. Na snimci mikroskopskog prikaza jagode očigledno je vidljivo sitno grinje koje migolji po njezinoj površini.

Korisnik koji je podijelio video uz njega je napisao: ‘"Imate li dobar dan danas? Žao mi je što sam ga upropastio objavljivanjem ovog videa jagode pod mikroskopom".

Jezivi prizor uznemirio je brojne korisnike ove društvene mreže, te su gađenje koje su osjetili mnogi od njih podijelilo u komentarima na objavu. 

"Ponekad se uvjerim da mogu pojesti jedan komad voća prije nego što ga operem i uh, da, ovo je jednostavno sve uništilo pa se sad prisjećam svakog puta kada sam pojeo jagodu prije nego što sam je oprao - i želim plakati."

"Evo zašto se hrana mora prati!", pisalo je među komentarima. 

Iako jezivo, poznato je da konzumacija ovih buba nije štetna. Greg Loeb, entomolog i profesor na Sveučilištu Cornell, ranije je rekao: "Ako jedete svježe proizvode, jedete kukce. Ipak, iako na voću žive neki organizmi i čak i ako se zbog toga ljudi osjećaju neugodno, sigurno im neće naštetiti. Od jedenja tih kukaca nećete se razboljeti", rekao je. 

Gmizavci koji su uhvaćeni na kameri nazivaju se jagodne grinje, duge su 0,25 milimetra i pod mikroskopom izgledaju poput kapljica vode koje se uvijaju. Paukove grinje također su jedni od najčešćih kukaca koje napadaju biljke jagoda, čije lišće posmeđi dok se one hrane jagodama. 

TikTokerica Krista Torres u jednom je videu pokazala kako ona potapanjem jagoda u zdjeli slane vode čisti svoje jagode od kukaca. Trik je postao viralan, a nije ni čudo - bit će od velike pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 22:45