StoryEditorOCM
PanoramaIZNENAĐENJE

Nevjerojatan dar žene iz New Yorka učenicima njezine stare škole u Bronxu, mnogi su plakali od sreće - pogledajte video

Piše MOZAIK SD
28. veljače 2024. - 19:00

U New Yorku, medicinska škola će se potpuno riješiti školarine. Razlog? Donacija od milijardu dolara koja stiže u blagajnu ove ustanove smještene u siromašnoj četvrti Bronxa.

Iza neočekivanog dara stoji Ruth Gottesman (93), bivša profesorica pedijatrije u ustanovi poznatoj kao Medicinski fakultet Albert Einstein. Tijekom govora kojim je najavila svoju donaciju, udovica bivšeg financijera s Wall Streeta dočekana je gromoglasnim pljeskom učenika i učitelja, o čemu svjedoči i video objavljen na X-u.

Prema časopisu Forbes, bogatstvo Ruthinog pokojnog supruga procijenjeno je na 3 milijarde dolara u vrijeme njegove smrti 2022. u dobi od 96 godina. Tijekom svog života već se proslavio brojnim filantropskim akcijama, prikupivši 330 milijuna dolara donacija tijekom svog života.

Od sada, studenti medicinskog fakulteta neće morati plaćati  školarinu od 63.000 dolara godišnje. "Oduševljen sam. To mijenja puno stvari", rekao je Samuel Woo, brucoš koji planira nastaviti karijeru u kardiologiji, za The New York Times. Do sada je radio kao mentor i u kafiću kako bi otplatio studentski kredit. Prema podacima objavljenim u Sjedinjenim Državama, studenti medicine diplomiraju u zemlji s ogromnim dugom: 202.453 dolara u prosjeku

S druge strane Atlantika, druge škole također su imale koristi od velikodušnih donacija anonimnih ljudi. Primjerice, 2018. godine bogata obitelj Langone donirala je 100 milijuna dolara Medicinskom fakultetu Grossman (Sveučilište u New Yorku) koje je tada postalo besplatno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:46