StoryEditorOCM
PanoramaMultitasking

Nećete vjerovati što sve žene rade dok voze, nesvjesne koliko je to opasno. I to ne samo za njih...

Piše Mozaik SD
10. ožujka 2024. - 07:31

Ono što žene jako često rade u automobilu, puno je opasnije nego li što misle. Naime, obavljanje više zadatka odjednom, multitasking, je odlična ideja, ali ne i tijekom vožnje, piše N1.

Mnoge zaposlene žene, naime, uz jutarnju rutinu, prije odlaska na posao, ne stignu nanijeti šminku. Odluče obaviti "make up" tijekom putovanja na posao. Postoji i istraživanje u Velikoj Britaniji po kojem je gotovo polovica ispitanih žena priznala da to radi. Šminkaju se dok voze.

- Dok čekam da se upali zeleno na semaforu nanesem "rimel" na jedno oko, na drugom semaforu na drugo - priznaje nam i jedna Splićanka.

image
/Shutterstock

Prema podacima američke vladine agencije NHTSA, od 2011. godine više od 3000 ljudi poginulo u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali vozači koji nisu obraćali pozornost na cestu, a dodatnih 416.000 pretrpjelo je ozljede, prenosi N1.

Mnoge su žene priznale i kako ne nanose šminku samo dok vozilo miruje! One se znaju našminkati i dok je automobil u pokretu. Pritom upravljaju vozilom koljenima ili jednom rukom, dok nanose olovku na oči ili ruž na usne.

Koliko nas god nastojali uvjeriti kako ta vrste distrakcije ne utječe na njihove vozačke vještine, istina je potpuno drugačija. Ometeni vozači sami sebi oduzimaju sposobnost brzog prepoznavanja i reagiranja na potencijalne opasnosti na cesti i uvelike povećavaju svoje šanse da dožive prometnu nesreću.

image
Stefani Reynolds/Afp

Razmislite koliko bi samo bilo zastrašujuće da štapić maskare ozlijedi oko prilikom sudara...

Bilo kakva smetnja tijekom vožnje, bio to ruž za usne ili poziv na telefon - oduzima vozačevu primarnu pozornost. Činjenica je da udvostručuje vrijeme reakcije koje vozač treba da zaustavi vozilo.

Žene koje koriste retrovizor za nanošenje kozmetike naginju retrovizor do odgovarajućeg kuta, blokirajući im pogled na stražnji dio vozila i ostavljajući ih nesvjesnima vozila koji se približavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:34