StoryEditorOCM
PanoramaOMILJENI LJUBIMCI

Ako imate mačku ovo morate pročitati: ovo su netočni mitovi o njima, saznajte fascinantne činjenice

Piše Rebeka Pastuović
19. travnja 2023. - 14:44

Iako su već dugo pripitomljene, anatomija mačaka, razvijenost njihovih osjetila i instinkti koje imaju kontinuirano fasciniraju njihove vlasnike i ljubitelje, kao i znanstvenike. Ovo su neki mitovi koji se često pogrešno vežu uz mačke, piše Radiosarajevo.ba.

Ako prede, sretna je: Predenje ne znači isključivo da je mačka sretna, ono može biti i manifestacija boli ili straha.

Trudnice ne smiju držati mačke u kući: Da, u mačjem pijesku se nalazi parazit Toxoplasma gondii koji, ako se proguta, može zaraziti ženu. Ipak, to ne znači da mačka više ne može živjeti u kući, trudnica samo mora preskakati čišćenje kutije i obvezu prepustiti nekom drugom ukućaninu.

Mačke vole piti kravlje mlijeko: Mačići mogu probaviti kravlje mlijeko, ali kada odrastu, mačke gube enzim potreban za njegovu probavu te postaju intolerantne na laktozu.

One su noćne životinje: Mačke su krepuskularne, što znači da su najaktivnije u sumrak i zoru. 

Jedna godina u čovjeka je kao 7 godina u mačaka: Prva godina mačke vrijedi kao 16 godina čovjeka, druga vrijedi 9-10, dok sljedeće godine vrijede otprilike četiri ili pet godina.

Bolje je ukloniti mačje kandže nego ih rezati: Mnogi vjeruju da je to manje bolno, ali to je pogrešno. Mačke kojima su kandže uklonjene razvijaju kronični artritis i mogu postati agresivnije.

Mačke mogu biti vegani: Mačke su mesožderi, hranjenje mačke veganskom prehranom će uzrokovati ozbiljne posljedice po njezino zdravlje.

Prije sterilizacije mačke potrebno je da okoti jedno leglo: Mačje tjeranje javlja se već u dobi od pet ili šest mjeseci, a samim tim i one mogu ostati skotne. Ipak, ‘okot‘ neće produžiti mački život.

Mačka ostaje u formi, bez obzira na to vježba li ili ne: Debljina može biti veliki problem za mačke, uglavnom jer je hrana koju jedu visoko kalorična. Ako imate mačku, važno je da "vježba" svaki dan, a vi joj možete pomoći u tome pomoću različitih igara koje zahtijevaju fizičku aktivnost mačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:02