StoryEditorOCM
PanoramaANKSIOZNOST

Ne možete raditi kod kuće? Sedam je pasmina pasa koje su najsklonije tome da pate kada mi odlazimo na posao

Piše MOZAIK SD
5. prosinca 2023. - 08:45

Mnogi su se prvog dana ove godine vratili na posao, a njihovi psi su se našli u čudu. Naviknuli su se biti sa svojim vlasnicima i sad su nesretni kad ovih nema. Posebno teško to pada štencima koji su u svoje obitelji došli na početku pandemije i koji ni ne znaju da njihovi vlasnici moraju svakoga dana negdje otići.

Ima pasa koji na sve to reagiraju bez imalo uzrujavanja - tako što spavaju. No, ima i onih koji laju, cvile, pokušavaju pobjeći i uništiti sve što im se nađe na putu. Razlog tome je separacijska ankcioznost, a World Dog Finder navodi sedam pasmina koje su joj možda malo sklonije od drugih, piše Jutarnji list.

1. Labrador retriver

Moramo započeti ovaj popis s nevjerojatnim labrador retriverom. Ovi su psi najpopularnija pasmina u SAD -u više od desetljeća. Njihov društveni karakter glavni je razlog zašto su toliko popularni. Međutim, to je i razlog zašto će ovi psi vjerojatno patiti od tjeskobe zbog razdvajanja. Mrze biti ostavljeni sami, a ako nabavite jednog od ovih pasa, morate se pobrinuti da ih naviknete da budu sami.

2. Njemački ovčar

Nevjerojatno pametan njemački ovčar radna je pasmina. U genima im je da budu zaposleni i imaju različite zadatke. Jedan od razloga zašto dolazi do tjeskobe zbog razdvajanja je taj što psi imaju neispunjene potrebe. Njemačkim ovčarima brzo će dosaditi ako se prepuste sami sebi. Ako se to dogodi, tražit će različite načine zabave. Uništavanje namještaja, jastuka, razbacivanje smeća ili bilo čega drugog čini im se kao savršen način za to. Također bi mogli lajati ili zavijati. Pobrinite se da vaš pas dobije mnogo vježbi kako biste spriječili razvoj anksioznosti zbog razdvajanja.

3. Njemački kratkodlaki ptičar

Njemački kratkodlaki ptičari lovački su psi koji su uspješno prešli u ulogu popularnog obiteljskog ljubimca. Ovi psi su izuzetno aktivni. Oni su selektivno uzgajani za lov zajedno s ljudima, a ostajanje samih nije nešto u čemu će uživati. Mnogi vlasnici odlučuju svom psu osigurati društvo s drugim psom. Nemojte se iznenaditi ako vidite nekoga kako šeta dva ili više ovih pasa. Ovo je pasmina sklona tjeskobi razdvajanja.

4. Vižla

Vižla je slična pasmini na broju 3. Oni su lovački psi uzgojeni za lov u blizini ljudi. Ovi psi provode vrijeme pomažući lovcima u šumi, a nakon toga žive s njima u svojim domovima. Aktivni su i inteligentni, što znači da će vjerojatno patiti od tjeskobe zbog razdvajanja ako predugo ostanu sami. Ako želite spriječiti da se to dogodi, pobrinite se da vaš pas dobije puno tjelesnih vježbi i mentalnu stimulaciju.

image

Border collie

Shutterstock

5. Border collie

Border collie je najinteligentnija pasmina na svijetu, a selektivno je uzgajana za rad u skupinama. Ovi psi uspijevaju u društvu, a kad ostanu sami i nemaju što raditi, razvit će anksioznost zbog razdvajanja. Borderi su također vrlo aktivni. Čini se da imaju beskrajnu opskrbu energijom pa ih je potrebno primjereno vježbati. Ako planirate nabaviti jednog od ovih pasa, pobrinite se da imate dovoljno vremena za rad s njima.

6. Čivava

Čivave su mali psi koji se obično drže blizu svojih vlasnika bez obzira kamo otišli. Mnogi vlasnici pasa ne tretiraju svoje čivave kao pse. To znači da im ne pružaju obuku i socijalizaciju koje su psu potrebne. Možda su sićušni, ali su i dalje dio psećeg kraljevstva, što znači da ih je potrebno obučiti. Osim toga, ako pas nije navikao biti sam, najvjerojatnije će patiti od tjeskobe zbog razdvajanja.

image

Zlatni retriver

Shutterstock

7. Zlatni retriver

Zlatni retriveri imaju sličan temperament kao i labradori. Nije ni čudo što su najpopularniji izbor američkih obitelji. Međutim, ovi su psi navikli imati društvo. Obožavaju biti dio obiteljskog života i imati nekoga stalno kod kuće sa sobom. Nažalost, mnogi od ovih pasa nisu navikli sami provoditi vrijeme, pa će vjerojatno patiti od tjeskobe zbog razdvajanja. Pobrinite se da naučite svog goldena da sam provodi vrijeme, čak i kad je još štene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:11