StoryEditorOCM
PanoramaZLATNI REZ

National Geographic: ovo je 25 najljepših gradova na svijetu. Pogodite ima li neki iz Hrvatske, istraživači su se vodili jako čudnim kriterijem, evo o čemu se radi

Piše MOZAIK SD
11. kolovoza 2022. - 15:54

Ako postoji nešto na ovom svijetu što se uistinu ne može kvantificirati, onda je to ljepota. Ali to nije spriječilo ljude da to pokušaju kvantificirati, piše National Geographic.

Jedan od najpopularnijih načina za to je usporedba podataka: duljina i širina vizualne slike kako bi se odredilo koliko su proporcije promatranog objekta blizu zlatnog reza. Često se tvrdi da su ljudi posebno skloni stvarima i bićima čije su proporcije najbliže toj granici.

Kada razmišljate o mjerenju jednog cvijeta ili lica kako biste saznali koliko je "lijep", to se čini izvedivim, ali pokušati dati estetsku vrijednost cijelom gradu malo je kompliciranije.

Analitičari Online Mortgage Advisora ​​svoju su studiju usredotočili na arhitekturu. Prvo su snimili Google Street View slike gradova diljem svijeta i fotografije stotina stambenih ulica i oko 2400 kultnih zgrada. Zatim su izračunali proporcije svih tih zgrada kako bi saznali koliko su blizu zlatnog reza.

Ako vam je prioritet matematička savršenost kada planirate putovanje, najbolji izbor je Italija: Venecija je zauzela prvo mjesto s ocjenom od 83,3 posto, a slijedi je Rim s 82. Firenca je na 13. mjestu. Francuska se također može pohvaliti s tri grada među prvih 25: Bordeauxom, Parizom i Strasbourgom.

Što je zlatni rez?

Zlatni rez je matematičko-strukturalni pojam koji se najčešće veže uz umjetnost, jer je najčešće korišten u povijesti umjetnosti. To je način dijeljenja neke vrijednosti s faktorom od približno 1,6.

Zlatni rez je kompozicijski zakon u kojem se manji dio odnosi prema većem kao veći prema ukupnom. U praksi, ako želimo nešto podijeliti na taj način, podijelimo to na 13 jednakih dijelova pa podijelimo u omjeru 8:5 ili podijelimo na 21 jednaki dio pa u omjeru 13:8 itd. Što je na više dijelova podijeljena, to smo bliže točnom zlatnom rezu, naodi Natgeo.

Ovo je tih 25 gradova

Venecija, Italija // 83,3 posto

Rim, Italija // 82 posto

Barcelona, ​​​​Španjolska // 81,9 posto

Prag, Češka // 78,7 posto

New York, Sjedinjene Američke Države // ​​77,7 posto

Atena, Grčka // 77,5 posto

Budimpešta, Mađarska // 75,9 posto

Beč, Austrija // 75,8 posto

Bordeaux, Francuska // 75,3 posto

Milano, Italija // 75,1 posto

Stockholm, Švedska // 74,8 posto

Pariz, Francuska // 74,7 posto

Firenca, Italija // 73,6 posto

Tel Aviv, Izrael // 73,6 posto

Kopenhagen, Danska // 73,2 posto

Marrakesh, Maroko // 72,7 posto

Chicago, Sjedinjene Američke Države // ​​71,7 posto

Amsterdam, Nizozemska // 71,7 posto

Berlin, Njemačka // 71,3 posto

Istanbul, Turska // 70,2 posto

Sankt Peterburg, Rusija // 69,2 posto

Strasbourg, Francuska // 69,1 posto

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati // 67,6 posto

Miami, Sjedinjene Države // ​​63 posto

Peking, Kina // 55,6 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2023 16:44