StoryEditorOCM
Panoramaususret uskrsu

Najpoznatiji splitski sladoledar ima sirnice za kojima ‘lude‘ Splićani. Luka otkriva svoj slatki recept, napravite ih kod kuće i iznenadite svoje najmilije za blagdane

Piše Dolores Tolić/Gloria
13. travnja 2022. - 21:42

Ako ove godine planirate svoje bližnje razveseliti nešto drugačijim blagdanskim menijem, predlažemo da to budu sirnice iz slatke kuhinje najpoznatijeg splitskog sladoledara, piše Gloria.

Kad se prije osam godina doselio u Split, Poljak Luka Klimczak prvi se put susreo s našom uskršnjom tradicionalnom pogačom, ili kako je u nekim krajevima zovu sirnicom, odnosno pincom.

No, ovaj profesionalni sladoledar, čiji sladoled 'Luka Ice Cream' ima kultni status među tamošnjim sladokuscima i ljubiteljima sladoleda, danas je poznat i po sirnicama. Među najpopularnijima su sirnice punjene domaćom kremom od vanilije, koje je ove godine obogatio suhim i orašastim voćem.

image

Poljak Luka s njegovim pomoćnicama iz Ukrajine koje su mu ustupile recept za njihov posni kolač bez jaja i mlijeka, a novac od prodaje ide za pomoć stradalima u ratu.

Saša Burić/Cropix

Luka je s nama podijelio njegov slatki recept, uz napomenu da svi sastojci moraju biti sobne temperature, a prostorija u kojoj se kuha dobro ugrijana.

LUKINE SIRNICE

Sastojci za sirnicu:

- 1,5 kg brašna

- 0,400 kg šećera

- 2 vanilija šećera

- 0,100 kg kvasca

- malo soli

- 8 jaja

- 0,080 kg žumanjka

- 0,180 l mlijeka

- 0,200 kg maslaca

- 0,100 kg masti

- 0,150 kg kandirane naranče

image

Luka je s nama podijelio njegov slatki recept, uz napomenu da svi sastojci moraju biti sobne temperature, a prostorija u kojoj se kuha dobro ugrijana.

Saša Burić/Cropix

- 1 korica naranče

- 1 korica limuna

- aroma po želji (maraschino, kruškovac, rum...)

Sastojci za domaću kremu od vanilije:

- 0,900 kg mlijeka

- 0,100 kg žumanjka

- 0,020 kg gustina

- 0,070 kg puding vanilija

- 0,120 kg šećera

- 0,050 kg maslaca

- 2 žličice arome vanilije

- malo korice limuna

- 0,400 kg grožđica

- 0,150 kg ruma

- 0,100 kg mlijeka

Priprava:

Za pripremu kreme od vanilije umiješati žumanjke, malo mlijeka, brašno, koricu naranče i gustin. Mlijeko, šećer i vanilija šećer zagrijati i u to dodati pripremljenu smjesu te kuhati par minuta. Na kraju dodati maslac.

Dok se krema hladi, u veću zdjelu prosijte brašno. Napravite rupicu, izmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i malo toplog mlijeka. Kratko izmiješajte, prekrijte s malo brašna i ostavite 10-tak minuta da se kvasac diže.

image

Lukine sirnice punjene su kremom od vanilije ta bademima i grožđicama.

Saša Burić/Cropix

Preostali šećer, vanilin šećer, sol, jaja i žumanjak stavite u zdjelu oko kvasca. Kad se kvasac digao, pomalo miješajte uz dodavanje toplog mlijeka. Miješajte toliko dugo dok se ne dobije lijepo kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte i ostavite na toplom da se diže, najmanje sat vremena.

Za to vrijeme pripremite koricu naranče i limuna, aromu i kandiranu naranču. Maslac i mast stavite u zdjelu i otopite, a potom sve dodajte u tijesto. Ponovno nježno umijesite tijesto te ga prekrijte i ostavite da odstoji još jedan sat.

Spremno tijesto podijelite na jednake dijelove (6-8 komada), te ga izvaljajte i premažite vanilija kremom. Po vrhu pospite grožđice koje se prije moraju namakati u mješavini ruma i mlijeka. Sve to skupa zarolajte i stavite u posudu u kojoj ćete peći. Ostavite još malo na dizanju, prekrivene.

Kad su se sirnice dovoljno dignule, po vrhu ih premažite mješavinom jaja i vode, pospite sredinu navlaženim šećerom, badem listićima i stavite peći na 150 C - 160 C nekih 25-30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 19:05