StoryEditor
Panoramabrutalna osveta

Najmračniji zločin u bivšoj Jugoslaviji: žena mjesecima vrebala dječaka, platila da ga se izmasakrira. Majka otkrila: ‘Tu ženu je viđao posvuda, trebala sam ga slušati...‘

Piše Mozaik SD
31. svibnja 2022. - 14:42

Kurir.rs podsjeća na stravičan slučaj iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Zenici, koji je ostao zabilježen kao jedan od najbrutalnijih zločina u povijesti Jugoslavije.

Sve je počelo kad je u kanjonu Morače, krajem svibnja 1971. godine, Stipo Čalić iz Zenice upravljao kamionom čija je prikolica slučajno zahvatila kabinu teretnjaka u kojem je bio dječak Milenko Pavlović, koji je u nesreći poginuo.

Istraga je utvrdila da nitko nije kriv za nesreću i sud je oslobodio Stipu. Rajko Pavlović, otac stradalog dječaka, nakon toga nije ni pomišljao da za nesreću okrivljuje Čalića, ali odluka nije oduševila maćehu poginulo dječaka, Crnogorku Višnju Pavlović. Ona nije imala mira pa se odlučila osvetiti.

Uvjerila je izvjesnog Dragomira Dragana Bajčetu - mladog nadničara kojeg je znala iz viđenja - da za 500.000 tadašnjih dinara ubije jedanaestogodišnjeg dječaka Bruna, Stipinog sina, i tako izvrši krvnu osvetu. Vjeruje se da je za ubojstvo znao i Rajko, otac poginulog Milenka.

Višnja i Dragomir nisu se zadovoljili "samo" ubojstvom. Zločin koji su počinili bio je pravo zvjerstvo.

Ona je iz Crne Gore otputovala za Zenicu, gdje se pravila da traži stan za svoga sina, a zapravo je planirala zločin i vrebala nedužnog dječaka.

Mjesecima ga je pratila, a zatim se odlučila za još jedan korak. Pokucala je na vrata Čelićevih i upoznala ih. Anka Čalić, Brunova majka, kasnije je izjavila da do tog trenutka nije primijetila ništa neobično, ali se točno sjeća dana kad je na njena vrata pokucala ova krupna seljanka.

- Na vrata mi dođe žena, seljanka, skide opanke i uđe. Kaže, traži stan za sina. I onda je moj Bruno dolazio nekoliko puta i govorio: 'Mama, mama, ja vidio onu babu. Pomilovala me po glavi i pita me, jesi li ti Bruno?'. Opet kasnije kaže, 'mama, ja vidio onu babu'. Rekla je da će doći da joj opleteš džemper - pričala je sada već pokojna Anka 2011. godine u intervjuu za portal "Herceg Bosna".

Dječak je majci često dolazio s pričom kako je "sreo seljanku" pa mu je ona nakon nekog vremena rekla da joj više ne spominje tu ženu. Anka je kasnije sebi dugo predbacivala to što nije saslušala sina jer bi tako možda spriječila Višnju u njezinom monstruoznom činu.

Višnja i Dragomir, ispričala je Anka, dolazili su im nekoliko puta na vrata, navodno se raspitujući za stan koji žele iznajmiti. Vidjeli su Bruna, upoznali njegove navike, otkrili gdje i kada ide u školu... Višnja je otišla toliko daleko da je prilikom posjeta stavila Bruna u krilo, popričala s njim o školi i pomilovala ga. Anki je rekla kako ima jako finog sina.

- Dočekala ga je tog dana i upitala da je odvede do groblja blizu škole. Bruno nije ništa sumnjao, a na groblju ga je dočekao ubojica i izmasakrirao, nakon čega su pobjegli. Kad sam vidjela da ne dolazi kući, krenula sam prema školi i na putu susrela tu ženu, ali ništa nisam sumnjala. Poslije svega, godinama sam molila Boga da me uzme, da ne proživljavam više tu bol i danas prisutnu - ispričala je Anka.

Jedanaestogodišnji Bruno Čalić ubijen je s devet uboda nožem.

Višnja Pavlović uhićena je u Pljevljima 42 sata nakon ubojstva, a Bajčeta je priveden iz kafića u Nikšiću. On se pred sudom pokajao za učinjeno djelo. Višnja nikad nije. Nakon emotivnog i strašnog procesa, oboje su osuđeni na smrtnu kaznu.

Treći sudionik, Višnjin muž i otac djeteta stradalog u prometnoj nesreći, Rajko Pavlović, osuđen je na dvadeset godina zatvora.

Otac ubijenog dječaka Stipo nekoliko je puta dolazio u zatvor i molio čuvare da ga puste da vidi ženu koja je na tako okrutan način ubila njegova sina. Stražari ga nikad nisu pustili, a prema jednoj od priča Stipo je navodno rekao da ne bi imao ništa protiv da se Bajčeti smrtna kazna zamjeni zatvorom. Za Višnju to nije dolazilo u obzir, za nju nije imao milosti.

U kolovozu 1973. godine, četrnaest mjeseci od ubojstva koje su počinili, Višnja Pavlović i Dragomir Bajčeta strijeljani su negdje kod Sarajeva. Bila je to jedna od posljednjih smrtnih kazni izvršenih u Bosni i Hercegovini.

Sahranjeni su u neoznačenim grobovima te se ni danas se ne zna gdje počivaju.

Rajko Pavlović, Višnjin muž, odslužio je kaznu i izašao iz zatvora. Dočekao je da i njegov drugi sin, kojeg je imao s Višnjom, pogine u prometnoj nesreći, piše Kurir.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 03:38