stdClass Object ( [id] => 1382423 [title] => Naježit ćete se od priče o Hrvatima na Novom Zelandu: požalili su što su stigli, ali novca za povratak više nije bilo [alias] => najezit-cete-se-od-price-o-hrvatima-na-novom-zelandu-pozalili-su-sto-su-stigli-ali-novca-za-povratak-vise-nije-bilo [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve više stranih radnika dolazi u Lijepu našu u potrazi za boljim životom, a ni Hrvatima nije strano da odlaze u daleke zemlje "trbuhom za kruhom".

Aktualno je pitanje jezika stranih radnika u Hrvatskoj te njihova integriranost u društvo, pa smo odlučili istražiti kako su se Hrvati snašli na Novom Zelandu početkom prošlog stoljeća te s kojim ih narodom veže nevjerojatno prijateljstvo. Tom su pitanju cijelu knjigu, "Ni s kućom ni bez kuće", posvetile autorice Ivana Hebrang Grgić i Ana Barbarić, koje su, istražujući nakladničku djelatnost Hrvata izvan domovine, uspjele rekonstruirati njihov tadašnji način života.

---

---

Prema popisu stanovništva Novog Zelanda iz 2013. godine, čak 2700 stanovnika rođeno je u Hrvatskoj. Hrvati su na Novi Zeland počeli odlaziti sredinom 19. stoljeća, a neki kao prva dva Hrvata doseljenika navode Vilima Jakoba Maršića i Nikolu Vickovića, koji su tamo stigli 1857. godine.

---

image

Anton Bakulić, dalmatinski kopač smole

Library, Wellington, New Zealand
---

Godinu poslije u Auckland je uplovio austrijski istraživački brod na kojem je bilo 175 Hrvata, a smatra se da su se pojedini članovi posade iskrcali u novozelandskoj luci te su odlučili tamo započeti svoj novi život. Do kraja 19. stoljeća zabilježeni su brojni dolasci brodova s hrvatskim posadama.

Pokretačem lančane migracije iz središnje Dalmacije smatra se Pavel Lupis, koji je u Auckland stigao 1864. godine, nakon što je neko vrijeme radio na Južnom otoku. S vremenom je uštedio dovoljno da kupi nekoliko ribarskih brodova. Iako je bio nepismen, govorio je engleski, talijanski i hrvatski pa je bio cijenjen kao prevoditelj. Otišao je posjetiti rodnu grudu, a na Novi Zeland se vratio s četom Hrvata, koji su tamo ostali raditi i živjeti.

Kopači smole

Drugi val doseljavanja Dalmatinaca pokrenuo je Mariano Vella iz Podgore, koji se bavio ribarstvom, a za njim su došli njegovi prijatelji i rođaci koji su kasnije uglavnom radili kao uzgajivači voća i vinogradari. Hrvatski useljenici dolazili su većinom iz obalnih krajeva, a jako velik broj useljenika potječe iz područja podno Biokova: Podgore, Tučepa i Živogošća te s otoka Korčule, Brača i Hvara.

Iako su se Lupisi bavili ribarstvom, a Velle voćarstvom, većina Hrvata odlazila je na Novi Zeland da bi radili kao kopači na poljima smole kauri, a manji broj odlazio je na Južni otok u rudnike zlata. Kauri smola nalazila se na Sjevernom otoku te ju je u početku bilo moguće pronaći, a kako se eksploatacija povećavala, postajalo je sve teže doći do nje. Trebalo je kopati, često u vrlo teškim uvjetima. Život na Novom Zelandu nije bio nimalo lakši od života u domovini te su mnogi doseljenici požalili što su stigli, ali novca za povratak više nije bilo.

---

image

Zajednička proslava Nove godine

Arthur James Northwood
---

S obzirom na to da Hrvati nisu poznavali engleski jezik, a bile su im potrebne informacije o tržištu, počele su se tiskati čak i novine na hrvatskom jeziku. Kao inspiracija za naslov knjige Ivani Hebrang Grgić i Ani Barbarić poslužilo je pismo Josipa Franića, koje možda najbolje dočarava uvjete u kojima su Hrvati živjeli.

"Kuće naše jesu od maža, a kuhinje od zemlje. Kada pada kiša, sve je mokro sa svih strana i kuće i kuhinje, a kada vjetar puše, sva se kuća trese. U kući ima vjetra kao i na dvoru, pa katkad vjetar napregne kuću od vreća i digne je nebu pod oblake. O nama se može reći, da smo ni s kućom ni bez kuće, ni goli ni obučeni", napisao je Franić 1857. godine.

---

image

Novine Zora bile su velikoga novinskog formata, a do danas nisu sačuvani svi brojevi

Dalmatinsko kulturno društvo, Auckland
------
image

Primjerci hrvatskih novina The United Front i Bratska sloga u Nacionalnoj knjižnici Novoga Zelanda u Wellingtonu

Ivana Hebrang Grgić
---

Informacije za novine na hrvatskom jeziku dobivale su se iz različitih izvora: novozelandskih i hrvatskih novina te pisama čitatelja. Tekstovi na hrvatskom jeziku donosili su informacije o životu u novoj domovini, a većinom su teme tekstova bile vijesti iz domovine i svijeta, pomoć u vezi s poslovima i zakonima o smoli, stanje smole na tržištu, oglasi i slično.

‘Udaja na sliku‘

Maori su polinezijski narod koji se na područje Sjevernog i Južnog otoka doseljavao između 9. i 13. stoljeća, a dolaskom Europljana njihov se broj smanjuje. Oduzimana im je zemlja, a bili su i neotporni na "nove" bolesti – umirali su od bolesti koje u Europi nisu bile nužno smrtonosne, kao što su vodene kozice. Na Novom Zelandu bili su na društvenom dnu s Hrvatima. Život u teškim uvjetima rezultirao je predivnim prijateljstvom između Hrvata i Maura, a to prijateljstvo traje još i danas.

---

image

Dalmatinci snimljeni oko 1910. godine

Arthur James Northwood
------
image

Groblje Grafton Gully (danas Symonds Street Cemetery) na kojemu je prvi hrvatski grob iz 1859. godine

Ivana Hebrang Grgić
---

Poznato je da se iz prijateljstva ponekad rađa ljubav, pa su tako nastali i prvi brakovi između Maora i Hrvata, a i danas na Novom Zelandu postoje zajednice u kojima njihovi potomci njeguju hrvatsku tradiciju i pjevaju hrvatske pjesme. Zanimljivo je da na ulasku u grad Kaitaia postoji trojezični natpis: Haere mai – Dobro došli – Welcome.

Maori su Hrvatima dali naziv Tarara zbog brzog govora i učestalog korištenja glasa r. Samo su Hrvati od Maora dobili poseban nadimak, a sve ostale Europljane zvali su Pakeha. U početku su Hrvati izbjegavali Maore, ali kasnije su shvatili da su im oni karakterno puno sličniji od Britanaca.

Prvi brak između Maorke i Hrvata, za koji danas postoji dokaz, sklopljen je 6. travnja 1892. godine u gradu Kaitaiji između Andrije Kleskovića iz Mlina i Maorke Erine Kaaka, kćeri poglavice plemena Te Aupuori. Imali su 13 djece, s kojom su u kući govorili uglavnom maorski. Andrija je naučio i engleski, pa je sunarodnjacima pomagao da se lakše snađu nakon dolaska.

Zanimljivo je da se u to vrijeme i razvio svojevrstan Tinder. Naime, neki su Hrvati svoje mladenke birali tako da bi im poslali svoje slike te su im platili put da dođu na Novi Zeland. Tada je takva vrsta brakova nosila naziv "udaja na sliku". Neki mladići koji nisu bili zadovoljni vlastitim izgledom ponekad bi poslali i tuđu sliku, a sigurni smo da bi mladenka u najblažu ruku ostala zatečena nakon što je već prešla toliki put jer povratka doma joj nije bilo.

Povijesne i kulturne veze

O stoljetnom prijateljstvu Maora i Hrvata svjedoče ni više ni manje nego maorske klape i folklorni ansambli, a jedan od takvih je i folklorni ansambl "Kralj Tomislav" iz Aucklanda, koji je nedavno imao božićni koncert u povodu 30 godina postojanja. Kažu da je njihov cilj poboljšati komunikaciju s članovima i pokazati njihove povijesne i kulturne veze s Novim Zelandom i Hrvatskom. Ljetos su nastupali i u Makarskoj, Pupnatu, Veloj Luci, Zagrebu i Sinju.

---

image

Ljubav između Maora i Hrvata slavi se i pjesmom - Hrvatsko-novozelandski folklorni ansambl Kralj Tomislav iz Aucklanda sa Maorskom skupinom Te Roopu Tarara O Aotearoa i klapom Samoana

Denis Jerković/Cropix
---

U Aucklandu je 2011. godine osnovana i klapa "Samoana", a 2013. godine su s Folklornim ansamblom "Kralj Tomislav" i maorskom folklornom skupinom "Te Ihi Connections" nastupali na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Inspirirani glazbom Antuna Poljanića, počeli su istraživati klapsku pjesmu kao njima posebno zanimljiv glazbeni stil. Klapa njeguje samoanski a cappella zvuk i donosi publici doživljaj glazbe stare i nove pacifičke kulture. Niti jedan član ove klape ne govori hrvatski jezik, a zanimljivost je i da je u Zagvozdu 2015. godine jedan trg dobio ime upravo po njima.

"Samoana" je prošle godine započela i s objavljivanjem vlastitih singlova na hrvatskom jeziku, pa su tako prošle godine objavili pjesmu "Kuća od neba i sunca".

---

image

Rekonstrukcija spavaonice u nastambi kopača smole

Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trbuhom za kruhom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => trbuhom za kruhom 2 0 7138 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-14 18:13:51 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mia Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-21 05:58:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-21 05:58:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Naježit ćete se od priče o Hrvatima na Novom Zelandu: požalili su što su stigli, ali novca za povratak više nije bilo page_title=Naježit ćete se od priče o Hrvatima na Novom Zelandu: požalili su što su stigli, ali novca za povratak više nije bilo [metakey] => ivana hebrang grgić, ana barbarić, ni s kućom ni bez kuće, hrvati na novom zelandu, Josip Franić , maori [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/14\/26979167.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/14\/26979173.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/14\/26979166.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/14\/26979168.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/14\/26979169.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/14\/26979170.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/14\/26979171.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/14\/26979172.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/14\/26979174.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/14\/26979338.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Library, Wellington, New Zealand","Shutterstock","Arthur James Northwood","Library, Wellington, New Zealand","Arthur James Northwood","Dalmatinsko kulturno dru\u0161tvo, Auckland"," Ivana Hebrang Grgi\u0107","Teuta Stazi\u0107"," Ivana Hebrang Grgi\u0107","Denis Jerkovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u017divot s lopatom u ruci nije im bio nimalo lagan, ali novca za povratak ku\u0107i nisu imali<\/p>","

Rekonstrukcija spavaonice u nastambi kopa\u010da smole<\/p>","

Zajedni\u010dka proslava Nove godine<\/p>","

Anton Bakuli\u0107, dalmatinski kopa\u010d smole<\/p>","

Dalmatinci snimljeni oko 1910. godine<\/p>","

Novine Zora bile su velikoga novinskog formata, a do danas nisu sa\u010duvani svi brojevi<\/p>","

Groblje Grafton Gully (danas Symonds Street Cemetery) na kojemu je prvi hrvatski grob iz 1859. godine<\/p>","

Trojezi\u010dni natpis na maorskome, hrvatskome i engleskome jeziku na ulasku u grad Kaitaia<\/p>","

Primjerci hrvatskih novina The United Front i Bratska sloga u Nacionalnoj knji\u017enici Novoga Zelanda u Wellingtonu<\/p>","

Ljubav izme\u0111u Maora i Hrvata slavi se i pjesmom - Hrvatsko-novozelandski folklorni ansambl Kralj Tomislav iz Aucklanda sa Maorskom skupinom Te Roopu Tarara O Aotearoa i klapom Samoana<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"570x501","hd_26979167_1920.jpg":"1920x1080","k_26979167_1280.jpg":"1280x1280","k_26979167_1024.jpg":"1024x1024","k_26979167_640.jpg":"640x640","k_26979167_480.jpg":"480x480","k_26979167_340.jpg":"340x340","k_26979167_220.jpg":"220x220","o_26979167_1280.jpg":"1280x1125","o_26979167_1024.jpg":"1024x900","o_26979167_640.jpg":"640x562","o_26979167_480.jpg":"480x421","o_26979167_340.jpg":"340x298","o_26979167_220.jpg":"220x193","h_26979167_1280.jpg":"1280x854","h_26979167_1024.jpg":"1024x683","h_26979167_640.jpg":"640x427","h_26979167_480.jpg":"480x320","h_26979167_340.jpg":"340x227","h_26979167_220.jpg":"220x147","pp_26979167_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979167_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979167_640.jpg":"640x814","pp_26979167_480.jpg":"480x611","pp_26979167_340.jpg":"340x432","pp_26979167_220.jpg":"220x280"},{"size0":"463x305","hd_26979173_1920.jpg":"1920x1080","k_26979173_1280.jpg":"1280x1280","k_26979173_1024.jpg":"1024x1024","k_26979173_640.jpg":"640x640","k_26979173_480.jpg":"480x480","k_26979173_340.jpg":"340x340","k_26979173_220.jpg":"220x220","o_26979173_1280.jpg":"1280x843","o_26979173_1024.jpg":"1024x674","o_26979173_640.jpg":"640x421","o_26979173_480.jpg":"480x316","o_26979173_340.jpg":"340x223","o_26979173_220.jpg":"220x144","h_26979173_1280.jpg":"1280x854","h_26979173_1024.jpg":"1024x683","h_26979173_640.jpg":"640x427","h_26979173_480.jpg":"480x320","h_26979173_340.jpg":"340x227","h_26979173_220.jpg":"220x147","pp_26979173_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979173_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979173_640.jpg":"640x814","pp_26979173_480.jpg":"480x611","pp_26979173_340.jpg":"340x432","pp_26979173_220.jpg":"220x280"},{"size0":"487x349","hd_26979166_1920.jpg":"1920x1080","k_26979166_1280.jpg":"1280x1280","k_26979166_1024.jpg":"1024x1024","k_26979166_640.jpg":"640x640","k_26979166_480.jpg":"480x480","k_26979166_340.jpg":"340x340","k_26979166_220.jpg":"220x220","o_26979166_1280.jpg":"1280x917","o_26979166_1024.jpg":"1024x733","o_26979166_640.jpg":"640x458","o_26979166_480.jpg":"480x343","o_26979166_340.jpg":"340x243","o_26979166_220.jpg":"220x157","h_26979166_1280.jpg":"1280x854","h_26979166_1024.jpg":"1024x683","h_26979166_640.jpg":"640x427","h_26979166_480.jpg":"480x320","h_26979166_340.jpg":"340x227","h_26979166_220.jpg":"220x147","pp_26979166_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979166_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979166_640.jpg":"640x814","pp_26979166_480.jpg":"480x611","pp_26979166_340.jpg":"340x432","pp_26979166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"569x587","hd_26979168_1920.jpg":"1920x1080","k_26979168_1280.jpg":"1280x1280","k_26979168_1024.jpg":"1024x1024","k_26979168_640.jpg":"640x640","k_26979168_480.jpg":"480x480","k_26979168_340.jpg":"340x340","k_26979168_220.jpg":"220x220","o_26979168_1280.jpg":"1280x1320","o_26979168_1024.jpg":"1024x1056","o_26979168_640.jpg":"640x660","o_26979168_480.jpg":"480x495","o_26979168_340.jpg":"340x350","o_26979168_220.jpg":"220x226","h_26979168_1280.jpg":"1280x854","h_26979168_1024.jpg":"1024x683","h_26979168_640.jpg":"640x427","h_26979168_480.jpg":"480x320","h_26979168_340.jpg":"340x227","h_26979168_220.jpg":"220x147","pp_26979168_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979168_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979168_640.jpg":"640x814","pp_26979168_480.jpg":"480x611","pp_26979168_340.jpg":"340x432","pp_26979168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"561x427","hd_26979169_1920.jpg":"1920x1080","k_26979169_1280.jpg":"1280x1280","k_26979169_1024.jpg":"1024x1024","k_26979169_640.jpg":"640x640","k_26979169_480.jpg":"480x480","k_26979169_340.jpg":"340x340","k_26979169_220.jpg":"220x220","o_26979169_1280.jpg":"1280x974","o_26979169_1024.jpg":"1024x779","o_26979169_640.jpg":"640x487","o_26979169_480.jpg":"480x365","o_26979169_340.jpg":"340x258","o_26979169_220.jpg":"220x167","h_26979169_1280.jpg":"1280x854","h_26979169_1024.jpg":"1024x683","h_26979169_640.jpg":"640x427","h_26979169_480.jpg":"480x320","h_26979169_340.jpg":"340x227","h_26979169_220.jpg":"220x147","pp_26979169_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979169_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979169_640.jpg":"640x814","pp_26979169_480.jpg":"480x611","pp_26979169_340.jpg":"340x432","pp_26979169_220.jpg":"220x280"},{"size0":"474x343","hd_26979170_1920.jpg":"1920x1080","k_26979170_1280.jpg":"1280x1280","k_26979170_1024.jpg":"1024x1024","k_26979170_640.jpg":"640x640","k_26979170_480.jpg":"480x480","k_26979170_340.jpg":"340x340","k_26979170_220.jpg":"220x220","o_26979170_1280.jpg":"1280x926","o_26979170_1024.jpg":"1024x740","o_26979170_640.jpg":"640x463","o_26979170_480.jpg":"480x347","o_26979170_340.jpg":"340x246","o_26979170_220.jpg":"220x159","h_26979170_1280.jpg":"1280x854","h_26979170_1024.jpg":"1024x683","h_26979170_640.jpg":"640x427","h_26979170_480.jpg":"480x320","h_26979170_340.jpg":"340x227","h_26979170_220.jpg":"220x147","pp_26979170_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979170_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979170_640.jpg":"640x814","pp_26979170_480.jpg":"480x611","pp_26979170_340.jpg":"340x432","pp_26979170_220.jpg":"220x280"},{"size0":"467x339","hd_26979171_1920.jpg":"1920x1080","k_26979171_1280.jpg":"1280x1280","k_26979171_1024.jpg":"1024x1024","k_26979171_640.jpg":"640x640","k_26979171_480.jpg":"480x480","k_26979171_340.jpg":"340x340","k_26979171_220.jpg":"220x220","o_26979171_1280.jpg":"1280x929","o_26979171_1024.jpg":"1024x743","o_26979171_640.jpg":"640x464","o_26979171_480.jpg":"480x348","o_26979171_340.jpg":"340x246","o_26979171_220.jpg":"220x159","h_26979171_1280.jpg":"1280x854","h_26979171_1024.jpg":"1024x683","h_26979171_640.jpg":"640x427","h_26979171_480.jpg":"480x320","h_26979171_340.jpg":"340x227","h_26979171_220.jpg":"220x147","pp_26979171_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979171_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979171_640.jpg":"640x814","pp_26979171_480.jpg":"480x611","pp_26979171_340.jpg":"340x432","pp_26979171_220.jpg":"220x280"},{"size0":"472x257","hd_26979172_1920.jpg":"1920x1080","k_26979172_1280.jpg":"1280x1280","k_26979172_1024.jpg":"1024x1024","k_26979172_640.jpg":"640x640","k_26979172_480.jpg":"480x480","k_26979172_340.jpg":"340x340","k_26979172_220.jpg":"220x220","o_26979172_1280.jpg":"1280x696","o_26979172_1024.jpg":"1024x557","o_26979172_640.jpg":"640x348","o_26979172_480.jpg":"480x261","o_26979172_340.jpg":"340x185","o_26979172_220.jpg":"220x119","h_26979172_1280.jpg":"1280x854","h_26979172_1024.jpg":"1024x683","h_26979172_640.jpg":"640x427","h_26979172_480.jpg":"480x320","h_26979172_340.jpg":"340x227","h_26979172_220.jpg":"220x147","pp_26979172_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979172_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979172_640.jpg":"640x814","pp_26979172_480.jpg":"480x611","pp_26979172_340.jpg":"340x432","pp_26979172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"466x300","hd_26979174_1920.jpg":"1920x1080","k_26979174_1280.jpg":"1280x1280","k_26979174_1024.jpg":"1024x1024","k_26979174_640.jpg":"640x640","k_26979174_480.jpg":"480x480","k_26979174_340.jpg":"340x340","k_26979174_220.jpg":"220x220","o_26979174_1280.jpg":"1280x824","o_26979174_1024.jpg":"1024x659","o_26979174_640.jpg":"640x412","o_26979174_480.jpg":"480x309","o_26979174_340.jpg":"340x218","o_26979174_220.jpg":"220x141","h_26979174_1280.jpg":"1280x854","h_26979174_1024.jpg":"1024x683","h_26979174_640.jpg":"640x427","h_26979174_480.jpg":"480x320","h_26979174_340.jpg":"340x227","h_26979174_220.jpg":"220x147","pp_26979174_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979174_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979174_640.jpg":"640x814","pp_26979174_480.jpg":"480x611","pp_26979174_340.jpg":"340x432","pp_26979174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_26979338_1920.jpg":"1920x1080","k_26979338_1280.jpg":"1280x1280","k_26979338_1024.jpg":"1024x1024","k_26979338_640.jpg":"640x640","k_26979338_480.jpg":"480x480","k_26979338_340.jpg":"340x340","k_26979338_220.jpg":"220x220","o_26979338_1280.jpg":"1280x856","o_26979338_1024.jpg":"1024x685","o_26979338_640.jpg":"640x428","o_26979338_480.jpg":"480x321","o_26979338_340.jpg":"340x227","o_26979338_220.jpg":"220x147","h_26979338_1280.jpg":"1280x854","h_26979338_1024.jpg":"1024x683","h_26979338_640.jpg":"640x427","h_26979338_480.jpg":"480x320","h_26979338_340.jpg":"340x227","h_26979338_220.jpg":"220x147","pp_26979338_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979338_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979338_640.jpg":"640x814","pp_26979338_480.jpg":"480x611","pp_26979338_340.jpg":"340x432","pp_26979338_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8012008 Threads: 3 Questions: 1662622856 Slow queries: 4945502 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112069674 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/najezit-cete-se-od-price-o-hrvatima-na-novom-zelandu-pozalili-su-sto-su-stigli-ali-novca-za-povratak-vise-nije-bilo-1382423 [printLink] => /mozaik/panorama/najezit-cete-se-od-price-o-hrvatima-na-novom-zelandu-pozalili-su-sto-su-stigli-ali-novca-za-povratak-vise-nije-bilo-1382423?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 756118 [name] => ivana hebrang grgić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 15:38:11 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-hebrang-grgic [link] => /tag/ivana-hebrang-grgic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756119 [name] => ana barbarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 15:38:11 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-barbaric [link] => /tag/ana-barbaric ) [2] => stdClass Object ( [id] => 756120 [name] => ni s kućom ni bez kuće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 15:38:11 [main_article_id] => 0 [alias] => ni-s-kucom-ni-bez-kuce-0 [link] => /tag/ni-s-kucom-ni-bez-kuce-0 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 756121 [name] => hrvati na novom zelandu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 15:38:11 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvati-na-novom-zelandu [link] => /tag/hrvati-na-novom-zelandu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 633784 [name] => Josip Franić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-19 13:13:53 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-franic [link] => /tag/josip-franic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 352217 [name] => Maori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maori [link] => /tag/maori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trbuhom za kruhom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naježit ćete se od priče o Hrvatima na Novom Zelandu: požalili su što su stigli, ali novca za povratak više nije bilo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-01-24-05-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979167.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Library, Wellington, New Zealand [mainImageDesc] =>

Život s lopatom u ruci nije im bio nimalo lagan, ali novca za povratak kući nisu imali

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979167.jpg [title] =>

Život s lopatom u ruci nije im bio nimalo lagan, ali novca za povratak kući nisu imali

Library, Wellington, New Zealand ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979173.jpg [title] =>

Rekonstrukcija spavaonice u nastambi kopača smole

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979166.jpg [title] =>

Zajednička proslava Nove godine

Arthur James Northwood ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979168.jpg [title] =>

Anton Bakulić, dalmatinski kopač smole

Library, Wellington, New Zealand ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979169.jpg [title] =>

Dalmatinci snimljeni oko 1910. godine

Arthur James Northwood ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979170.jpg [title] =>

Novine Zora bile su velikoga novinskog formata, a do danas nisu sačuvani svi brojevi

Dalmatinsko kulturno društvo, Auckland ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979171.jpg [title] =>

Groblje Grafton Gully (danas Symonds Street Cemetery) na kojemu je prvi hrvatski grob iz 1859. godine

Ivana Hebrang Grgić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979172.jpg [title] =>

Trojezični natpis na maorskome, hrvatskome i engleskome jeziku na ulasku u grad Kaitaia

Teuta Stazić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979174.jpg [title] =>

Primjerci hrvatskih novina The United Front i Bratska sloga u Nacionalnoj knjižnici Novoga Zelanda u Wellingtonu

Ivana Hebrang Grgić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/14/26979338.jpg [title] =>

Ljubav između Maora i Hrvata slavi se i pjesmom - Hrvatsko-novozelandski folklorni ansambl Kralj Tomislav iz Aucklanda sa Maorskom skupinom Te Roopu Tarara O Aotearoa i klapom Samoana

Denis Jerković/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sve više stranih radnika dolazi u Lijepu našu u potrazi za boljim životom, a ni Hrvatima nije strano da odlaze u daleke zemlje "trbuhom za kruhom".

Aktualno je pitanje jezika stranih radnika u Hrvatskoj te njihova integriranost u društvo, pa smo odlučili istražiti kako su se Hrvati snašli na Novom Zelandu početkom prošlog stoljeća te s kojim ih narodom veže nevjerojatno prijateljstvo. Tom su pitanju cijelu knjigu, "Ni s kućom ni bez kuće", posvetile autorice Ivana Hebrang Grgić i Ana Barbarić, koje su, istražujući nakladničku djelatnost Hrvata izvan domovine, uspjele rekonstruirati njihov tadašnji način života.

---

---

Prema popisu stanovništva Novog Zelanda iz 2013. godine, čak 2700 stanovnika rođeno je u Hrvatskoj. Hrvati su na Novi Zeland počeli odlaziti sredinom 19. stoljeća, a neki kao prva dva Hrvata doseljenika navode Vilima Jakoba Maršića i Nikolu Vickovića, koji su tamo stigli 1857. godine.

---

image

Anton Bakulić, dalmatinski kopač smole

Library, Wellington, New Zealand
---

Godinu poslije u Auckland je uplovio austrijski istraživački brod na kojem je bilo 175 Hrvata, a smatra se da su se pojedini članovi posade iskrcali u novozelandskoj luci te su odlučili tamo započeti svoj novi život. Do kraja 19. stoljeća zabilježeni su brojni dolasci brodova s hrvatskim posadama.

Pokretačem lančane migracije iz središnje Dalmacije smatra se Pavel Lupis, koji je u Auckland stigao 1864. godine, nakon što je neko vrijeme radio na Južnom otoku. S vremenom je uštedio dovoljno da kupi nekoliko ribarskih brodova. Iako je bio nepismen, govorio je engleski, talijanski i hrvatski pa je bio cijenjen kao prevoditelj. Otišao je posjetiti rodnu grudu, a na Novi Zeland se vratio s četom Hrvata, koji su tamo ostali raditi i živjeti.

Kopači smole

Drugi val doseljavanja Dalmatinaca pokrenuo je Mariano Vella iz Podgore, koji se bavio ribarstvom, a za njim su došli njegovi prijatelji i rođaci koji su kasnije uglavnom radili kao uzgajivači voća i vinogradari. Hrvatski useljenici dolazili su većinom iz obalnih krajeva, a jako velik broj useljenika potječe iz područja podno Biokova: Podgore, Tučepa i Živogošća te s otoka Korčule, Brača i Hvara.

Iako su se Lupisi bavili ribarstvom, a Velle voćarstvom, većina Hrvata odlazila je na Novi Zeland da bi radili kao kopači na poljima smole kauri, a manji broj odlazio je na Južni otok u rudnike zlata. Kauri smola nalazila se na Sjevernom otoku te ju je u početku bilo moguće pronaći, a kako se eksploatacija povećavala, postajalo je sve teže doći do nje. Trebalo je kopati, često u vrlo teškim uvjetima. Život na Novom Zelandu nije bio nimalo lakši od života u domovini te su mnogi doseljenici požalili što su stigli, ali novca za povratak više nije bilo.

---

image

Zajednička proslava Nove godine

Arthur James Northwood
---

S obzirom na to da Hrvati nisu poznavali engleski jezik, a bile su im potrebne informacije o tržištu, počele su se tiskati čak i novine na hrvatskom jeziku. Kao inspiracija za naslov knjige Ivani Hebrang Grgić i Ani Barbarić poslužilo je pismo Josipa Franića, koje možda najbolje dočarava uvjete u kojima su Hrvati živjeli.

"Kuće naše jesu od maža, a kuhinje od zemlje. Kada pada kiša, sve je mokro sa svih strana i kuće i kuhinje, a kada vjetar puše, sva se kuća trese. U kući ima vjetra kao i na dvoru, pa katkad vjetar napregne kuću od vreća i digne je nebu pod oblake. O nama se može reći, da smo ni s kućom ni bez kuće, ni goli ni obučeni", napisao je Franić 1857. godine.

---

image

Novine Zora bile su velikoga novinskog formata, a do danas nisu sačuvani svi brojevi

Dalmatinsko kulturno društvo, Auckland
------
image

Primjerci hrvatskih novina The United Front i Bratska sloga u Nacionalnoj knjižnici Novoga Zelanda u Wellingtonu

Ivana Hebrang Grgić
---

Informacije za novine na hrvatskom jeziku dobivale su se iz različitih izvora: novozelandskih i hrvatskih novina te pisama čitatelja. Tekstovi na hrvatskom jeziku donosili su informacije o životu u novoj domovini, a većinom su teme tekstova bile vijesti iz domovine i svijeta, pomoć u vezi s poslovima i zakonima o smoli, stanje smole na tržištu, oglasi i slično.

‘Udaja na sliku‘

Maori su polinezijski narod koji se na područje Sjevernog i Južnog otoka doseljavao između 9. i 13. stoljeća, a dolaskom Europljana njihov se broj smanjuje. Oduzimana im je zemlja, a bili su i neotporni na "nove" bolesti – umirali su od bolesti koje u Europi nisu bile nužno smrtonosne, kao što su vodene kozice. Na Novom Zelandu bili su na društvenom dnu s Hrvatima. Život u teškim uvjetima rezultirao je predivnim prijateljstvom između Hrvata i Maura, a to prijateljstvo traje još i danas.

---

image

Dalmatinci snimljeni oko 1910. godine

Arthur James Northwood
------
image

Groblje Grafton Gully (danas Symonds Street Cemetery) na kojemu je prvi hrvatski grob iz 1859. godine

Ivana Hebrang Grgić
---

Poznato je da se iz prijateljstva ponekad rađa ljubav, pa su tako nastali i prvi brakovi između Maora i Hrvata, a i danas na Novom Zelandu postoje zajednice u kojima njihovi potomci njeguju hrvatsku tradiciju i pjevaju hrvatske pjesme. Zanimljivo je da na ulasku u grad Kaitaia postoji trojezični natpis: Haere mai – Dobro došli – Welcome.

Maori su Hrvatima dali naziv Tarara zbog brzog govora i učestalog korištenja glasa r. Samo su Hrvati od Maora dobili poseban nadimak, a sve ostale Europljane zvali su Pakeha. U početku su Hrvati izbjegavali Maore, ali kasnije su shvatili da su im oni karakterno puno sličniji od Britanaca.

Prvi brak između Maorke i Hrvata, za koji danas postoji dokaz, sklopljen je 6. travnja 1892. godine u gradu Kaitaiji između Andrije Kleskovića iz Mlina i Maorke Erine Kaaka, kćeri poglavice plemena Te Aupuori. Imali su 13 djece, s kojom su u kući govorili uglavnom maorski. Andrija je naučio i engleski, pa je sunarodnjacima pomagao da se lakše snađu nakon dolaska.

Zanimljivo je da se u to vrijeme i razvio svojevrstan Tinder. Naime, neki su Hrvati svoje mladenke birali tako da bi im poslali svoje slike te su im platili put da dođu na Novi Zeland. Tada je takva vrsta brakova nosila naziv "udaja na sliku". Neki mladići koji nisu bili zadovoljni vlastitim izgledom ponekad bi poslali i tuđu sliku, a sigurni smo da bi mladenka u najblažu ruku ostala zatečena nakon što je već prešla toliki put jer povratka doma joj nije bilo.

Povijesne i kulturne veze

O stoljetnom prijateljstvu Maora i Hrvata svjedoče ni više ni manje nego maorske klape i folklorni ansambli, a jedan od takvih je i folklorni ansambl "Kralj Tomislav" iz Aucklanda, koji je nedavno imao božićni koncert u povodu 30 godina postojanja. Kažu da je njihov cilj poboljšati komunikaciju s članovima i pokazati njihove povijesne i kulturne veze s Novim Zelandom i Hrvatskom. Ljetos su nastupali i u Makarskoj, Pupnatu, Veloj Luci, Zagrebu i Sinju.

---

image

Ljubav između Maora i Hrvata slavi se i pjesmom - Hrvatsko-novozelandski folklorni ansambl Kralj Tomislav iz Aucklanda sa Maorskom skupinom Te Roopu Tarara O Aotearoa i klapom Samoana

Denis Jerković/Cropix
---

U Aucklandu je 2011. godine osnovana i klapa "Samoana", a 2013. godine su s Folklornim ansamblom "Kralj Tomislav" i maorskom folklornom skupinom "Te Ihi Connections" nastupali na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Inspirirani glazbom Antuna Poljanića, počeli su istraživati klapsku pjesmu kao njima posebno zanimljiv glazbeni stil. Klapa njeguje samoanski a cappella zvuk i donosi publici doživljaj glazbe stare i nove pacifičke kulture. Niti jedan član ove klape ne govori hrvatski jezik, a zanimljivost je i da je u Zagvozdu 2015. godine jedan trg dobio ime upravo po njima.

"Samoana" je prošle godine započela i s objavljivanjem vlastitih singlova na hrvatskom jeziku, pa su tako prošle godine objavili pjesmu "Kuća od neba i sunca".

---

image

Rekonstrukcija spavaonice u nastambi kopača smole

Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Library, Wellington, New Zealand Shutterstock Arthur James Northwood Library, Wellington, New Zealand Arthur James Northwood Dalmatinsko kulturno društvo, Auckland  Ivana Hebrang Grgić Teuta Stazić  Ivana Hebrang Grgić Denis Jerković/Cropix
Library, Wellington, New Zealand

Život s lopatom u ruci nije im bio nimalo lagan, ali novca za povratak kući nisu imali

Shutterstock

Rekonstrukcija spavaonice u nastambi kopača smole

Arthur James Northwood

Zajednička proslava Nove godine

Library, Wellington, New Zealand

Anton Bakulić, dalmatinski kopač smole

Arthur James Northwood

Dalmatinci snimljeni oko 1910. godine

Dalmatinsko kulturno društvo, Auckland

Novine Zora bile su velikoga novinskog formata, a do danas nisu sačuvani svi brojevi

Ivana Hebrang Grgić

Groblje Grafton Gully (danas Symonds Street Cemetery) na kojemu je prvi hrvatski grob iz 1859. godine

Teuta Stazić

Trojezični natpis na maorskome, hrvatskome i engleskome jeziku na ulasku u grad Kaitaia

Ivana Hebrang Grgić

Primjerci hrvatskih novina The United Front i Bratska sloga u Nacionalnoj knjižnici Novoga Zelanda u Wellingtonu

Denis Jerković/Cropix

Ljubav između Maora i Hrvata slavi se i pjesmom - Hrvatsko-novozelandski folklorni ansambl Kralj Tomislav iz Aucklanda sa Maorskom skupinom Te Roopu Tarara O Aotearoa i klapom Samoana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/najezit-cete-se-od-price-o-hrvatima-na-novom-zelandu-pozalili-su-sto-su-stigli-ali-novca-za-povratak-vise-nije-bilo-1382423 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1f977c3a23062fb9afd3ec382902ce67cb537618 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Naje%C5%BEit+%C4%87ete+se+od+pri%C4%8De+o+Hrvatima+na+Novom+Zelandu%3A+po%C5%BEalili+su+%C5%A1to+su+stigli%2C+ali+novca+za+povratak+vi%C5%A1e+nije+bilo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnajezit-cete-se-od-price-o-hrvatima-na-novom-zelandu-pozalili-su-sto-su-stigli-ali-novca-za-povratak-vise-nije-bilo-1382423 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnajezit-cete-se-od-price-o-hrvatima-na-novom-zelandu-pozalili-su-sto-su-stigli-ali-novca-za-povratak-vise-nije-bilo-1382423 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trbuhom za kruhom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramatrbuhom za kruhom

Naježit ćete se od priče o Hrvatima na Novom Zelandu: požalili su što su stigli, ali novca za povratak više nije bilo

Piše Mia Uzinić
21. travnja 2024. - 07:58

Sve više stranih radnika dolazi u Lijepu našu u potrazi za boljim životom, a ni Hrvatima nije strano da odlaze u daleke zemlje "trbuhom za kruhom".

Aktualno je pitanje jezika stranih radnika u Hrvatskoj te njihova integriranost u društvo, pa smo odlučili istražiti kako su se Hrvati snašli na Novom Zelandu početkom prošlog stoljeća te s kojim ih narodom veže nevjerojatno prijateljstvo. Tom su pitanju cijelu knjigu, "Ni s kućom ni bez kuće", posvetile autorice Ivana Hebrang Grgić i Ana Barbarić, koje su, istražujući nakladničku djelatnost Hrvata izvan domovine, uspjele rekonstruirati njihov tadašnji način života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 03:24