StoryEditor
PanoramaChristie‘s aukcija

‘Mona Lisa‘ prodana za 2,9 milijuna eura, ali ne Da Vincijeva, već nizozemskoga trgovca umjetninama Hekkinga koji je tvrdio da je u Louvreu kopija njegove slike

Piše PSD
20. lipnja 2021. - 14:43

U aukcijskoj kući Christie's na dražbi u petak za 2,9 milijuna eura prodana je "Mona Lisa".

Naravno, "prava" slika Leonarda da Vincija još je uvijek u Louvreu, a na dražbi je ovog petka prodana takozvana "Hekkingova Mona Lisa", stara kopija originala. Ali Hekking je tvrdio: slika u Louvreu je kopija njegove slike.

Aukcijska kuća Christie's poznaje teoriju nekadašnjeg vlasnika te slike, Raymonda Hekkinga. On je bio trgovac antikvitetima s juga Francuske i u šezdesetima je - za tadašnje tri britanske funte kupio tu sliku. "On je proveo ostatak svoje karijere kako bi dokazao kako upravo on posjeduje djelo Leonarda da Vincija, a da je slika koja visi u Louvreu tek kopija", stoji u katalogu Christie's, piše Deutsche Welle.

Niti Pierre Etienne, međunarodni direktor umjetničkih djela starih majstora kod te aukcijske kuće, nema nikakve dvojbe kako to nije "prava", nego tek "Hekkingova Mona Lisa". Zato je i aukcijska kuća očekivala da će slika biti prodana najviše za 300.000 eura.

image
Jedna od 'Mona Lisinih' kopija, izložena 2018. u Stuttgartu
AFP

Ali prodana je za gotovo deset puta veći iznos, makar nije poznato je li i novi vlasnik vjeruje da je za "tri kikirikija" dobio "pravog Leonarda" - jer za pravo djelo tog slikara bi se na ceduljici sa cijenom mirno moglo dopisati barem još dvije nule. Zna se kako je "Mona Lisa" došla u Louvre iz nekadašnje zbirke francuske kraljevske kuće koja je nekad, tada već starom Leonardu pružila utočište u doba dok je u njegovoj domovini bjesnio rat.

Tu je sve "čisto", ali 1914. je "Mona Lisa" bila ukradena iz Louvrea. Zapravo nikad nije utvrđeno, tko je bio kradljivac jer je policija nakon nekog vremena našla sliku. Ali je li to bila "prava" slika -ili kopija koju je ostavio kradljivac da bi prekinuo potragu?

To je legenda koja se širi već čitavo stoljeće, a Hekking je bio uvjeren da je to bilo tako. Jer i ova slika potječe s početka 17. stoljeća, makar se vjeruje kako je već onda sliku pokušao "skinuti" neki od Leonardovih učenika - Leonardo nikad nije htio prodati tu sliku.

Nakon Hekkingove smrti 1977., tu sliku je naslijedila njegova obitelj koja ju je odlučila prodati. Oni ne želi reći vjeruju li u tu teoriju, nego tek konstatiraju kako "ovo djelo i njegova povijest prikazuju fascinaciju koju je oduvijek imala i Mona Lisa i aura Leonarda da Vincija", priopćuje aukcijska kuća Christie's.

image
'Mona Lisa' stoljećima intrigira umjetnike, kao u ovoj nedavnoj intervenciji u Mexico Cityju
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 00:47