StoryEditorOCM
PanoramaKAKO IH PREPOZNATI?

Mladić umro nakon ugriza pauka u Italiji, prijeti li i nama opasnost? U Hrvatskoj postoje dvije vrste opasnih paukova

Piše Milena Budimir
19. kolovoza 2024. - 17:03

Vijest o smrti 23-godišnjeg Giuseppea Russoa potresla je susjednu nam Italiju. Mladić je preminuo od posljedica uboda pauka.

Smrtonosni ugriz zadao mu je smeđi mediteranski pauk samotnjak (tzv. pauk violina) dok je radio u polju nedaleko Collepassa (pokrajina Lecce). Osjetio je ugriz na desnoj nozi, za kojeg je u početku vjerovao kako je ubod komarca. No rana je postupno postajala sve veća i počeo je osjećati jaku bol. U svega nekoliko dana na mjestu uboda nastao je apsces, nakon čega su rana i okolno tkivo počeli odumirati (nekrotirati). Na odjelu intenzivne njege Klinike u Bariju mladić je preminuo od komplikacija ugriza, pao je u septički šok i otkazali su mu organi, jedan po jedan...

Drugi je to smrtni slučaj koji je izazvao "pauk violina" u svega nekoliko tjedana. Nedavno je preminuo i policajac na Siciliji. Sjeo je u pletenu fotelju jednog lokalnog kafića, a tamo ga je čekao - pauk...

Istražili smo koje vrste paukova postoje kod nas i kako prepoznati one otrovne. Morate znati i da ugriz pauka može biti dosta neugodan i poprilično bolan, ali u većini slučajeva nema smrtonosne posljedice. Nema nikakve posljedice, bilo bi bolje kazati.

Crna udovica

No, otrovna i opasna vrsta pauka koja obitava u Dalmaciji baš je - crna udovica. Najotrovnija je vrsta u Hrvatskoj i lako se da prepoznati. Tijelo joj je na prvi pogled "baršunasto" (nemojte pipkati!), crno i ima po sebi crvene točkice. Krije se u šikari, među granjem, kraj kamenja, u dupljama, u travi, u suhozidu... Ženka je veća od mužjaka, naraste do 18 milimetara, dok mužjak ne prijeđe veličinu od 5 mm.

image

Najotrovnija vrsta u Hrvatskoj je crna udovica. Tijelo joj je na prvi pogled "baršunasto" crno i ima po sebi crvene točkice

Goran Sebelic/Cropix

Zanimljivo je da sam ugriz crne udovice uopće ne boli! Uz sve to i mjesto ugriza može biti jedva zamjetljivo, tek uz pojavu otoka i blagog crvenila. Kojih sat vremena nakon uboda nastupa pakao. Grče se mišići na mjestu ugriza, šire se na veće mišiće, trbušne, leđne, prsne i bedrene. Glavobolja "rastura", pacijent se obilno znoji, osjeća mučninu, srce mu ubrzano lupa, dolazi do porasta krvnog tlaka... Nije ni čudno, jer otrov crne udovice je, kažu stručnjaci, 15 puta jači od zmijskog. Zbog sezone parenja posebno su opake tijekom srpnja i kolovoza.

- Lice ugrižene osobe može poprimiti karakterističan izgled (Latrodectus facies), karakteriziran grčem muskulature lica, oticanjem očnih vjeđa, suzenjem i slinjenjem. Bolni tonički grč trbušnih mišića može biti toliki da imitira akutni abdomen, pa navede liječnika da se radi o upali slijepog crijeva ili drugoj akutnoj krirurškoj bolesti - upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Potrebno je što hitnije doći liječniku, potpun oporavak nastupa nakon dva do pet dana od incidenta. Mala djeca i starije osobe, kao i srčani bolesnici doduše, imaju veći rizik od razvoja komplikacija. Uobičajeno se provodi trostruka terapija: analgetici protiv bolova, miorelaksansi protiv grčeva mišića i intravenska primjena kalcijeva glukonata. Treba provjeriti i je li osobu potrebno docijepiti protiv tetanusa. Mjesto ugriza valja lokalno obraditi radi prevencije infekcije.

Jedan od znakovitih simptoma ugriza je, nevjerojatno, žarenje tabana...

Pauk violina

Već spomenuti "pauk violina" je viđen u primorskoj Hrvatskoj, prepoznati se da po smeđoj boji i veličini od nekih 20 milimetara. Noge su mu duge i tanke, a na prednjem dijelu tijela ima znak koji vizualno podsjeća na violinu. Za razliku od većine pauka koji imaju osam - "samotnjak" ima "svega" šest očiju. Skriva se zavučen ispod kamenja ili starih komada drveta i lišća. Njegov otrov izaziva nekrozu tkiva, bol je neugodna i nastupa kojih pola sata nakon što se pauk ispustio svoj otrov. Treba naglasiti da u Hrvatskoj još nije zabilježen niti jedan njegov ugriz. Naprotiv, vrsta je toliko rijetka na ovim područjima da se o njoj malo i zna.

image

Pauk violina

Patipat Janthong/Bangkok Post Via Afp

Svi ostali pauci u našem kraju potpuno su za ljude bezopasni. Nekad izgledaju strašno, nekada nelijepo, neki su veliki, neki mali, ali su korisni...

Pauk vučjak je, recimo, najveći europski pauk, ženka dosegne veličinu od 2,7 centimetara, dok mužjak naraste "samo" do 1,9 cm. U Hrvatskoj ga nalazimo u Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji, živi u nekoliko centimetara dubokim rupama pod zemljom. Njegov otrov nije opasan za ljude, ali mu ugriz može biti neugodan. Izaziva oteklinu i bol na mjestu uboda.

Pauk križar

Najčešća pak vrsta pauka u našim krajevima je pauk križar, živi u vrtovima, voćnjacima, ogradama, živicama, u grmlju... Svijetlo-smeđe do crne je boje, a na stražnjem dijelu ima bijele pruge u obliku križa, ako ste se pitali odakle mu ime.

Bezazleni su, ugriz im nije otrovan, već neugodan.

Ako vas pauk (govorimo o svim osim ona dva opasna s početka!) pak bocne, možete osjetiti kratkotrajno crvenilo, oteklinu i svrbež. Ne trebate činiti ništa; proći će i samo za nekoliko sati ili dana. Hladan oblog ili krema namijenjena ublažavanju tegoba od uboda insekata na mjestu uboda ne mogu škoditi.

image

Pauk križar

Bryon Houlgrave/Nurphoto Via Afp

Kod onih koji su alergični na ubod mogu se javiti svi oblici reakcija, od oticanje lica ili jezika, preko crvenkastog osipa do čak otežavajućeg disanja gušenja i čak gubitka svijesti. Kod bilo koje od ovih pojava odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 16:15