StoryEditorOCM
PanoramaGOLA NA KREVETU

Memoari bivše prve dame pod povećalom: izlazi knjiga Melanije Trump, ispričat će svoju priču! Hoće reći što ne smije?

Piše Marija Čović
26. srpnja 2024. - 13:35

Dok Donald Trump svoje gnjevne uvrede preusmjerava s Joea Bidena na Kamalu Harris, vjerojatnu demokratsku protivnicu na predstojećim američkim predsjedničkim izborima, njegova treća supruga najavljuje objavu memoara ove jeseni.

Bivša, a možda i buduća prva dama Melania Trump će, kažu promotivni materijali, ispričati vlastitu priču nakon što je godinama bila definirana brakom s Donaldom. Memoari jednostavno nazvani ‘Melania‘ bit će "moćna i inspirativna priča žene koja je utrla vlastiti put, nadvladala nedaće i definirala osobnu izvrsnost", poručili su iz njezinog ureda.

image

Melania Trump na nedavnoj republikanskoj konvenciji

Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

Biografija će sadržavati osobne priče i obiteljske fotografije koje Melania nije dosad podijelila s javnošću, a bivša manekenka rodom iz susjedne Slovenije na X-u je o knjizi memoarima napisala "neka vaše iskustvo čitanja moje knjige bude užitak kakav je proces pisanja bio za mene".

Dva izdanja

Nema sumnje da bi Melania mogla štošta zanimljivoga reći o osobama i događanjima tijekom njezinog života prije veze i braka s Donaldom Trumpom, kao i tijekom braka, ali je veliko pitanje što će zaista u memoarima javnosti ponuditi žena koja rijetko kad ima bilo što o bilo čemu za reći.

Točan datum izlaska knjige nije poznat, pa se ne zna hoće li se u prodaji pojaviti prije ili poslije predsjedničkih izbora u studenome, ali logika nalaže da se objavi prije izbora. Zna da će biti ponuđena u dva izdanja, kolekcionarsko, kompletno u boji, koštat će 150 dolara, imati 256 stranica i svaki primjerak će potpisati autorica, te "obično" izdanje na 304 stranice, koje će koštati 40 dolara, a potpisane verzije 75 dolara.

image

Donald i Melania Trump

Patrick T. Fallon/Afp

Izdavač knjige ‘Melania‘ je tvrtka Skyhorse Publishing, koja je već objavljivala knjige Trumpovih pristaša poput bivšeg newyorškog gradonačelnika Rudolpha Giulianija i odvjetnika Alana Dershowitza.

Melania je bila subjekt brojnih knjiga, ali ovo je prvi put da nudi vlastitu priču, a nije poznato ni je li na pisanju surađivala s nekim piscem i hoće li ići na turneju predstavljanja knjige. Bivša prva dama se i tijekom prvog predsjedničkog mandata svoga supruga, a pogotovo nakon odlaska iz Bijele kuće, rijetko pojavljivala u javnosti i fokusirala se na brigu o sinu Barronu, koji je nedavno maturirao.

Praktički ne sudjeluje u Trumpovoj novoj predsjedničkoj kampanju, s izuzetkom nedavnog spektakularnog ulaska na republikansku nacionalnu konvenciju gdje se, za razliku od drugih bračnih partnera kandidata, nije obratila okupljenim delegatima.

Hoće li se sljedećih mjeseci aktivnije uključiti u kampanju, tek ćemo vidjeti, a prema nekim tvrdnjama nema namjeru živjeti u Bijeloj kući ukoliko Trump ponovno postane predsjednik.

Krađa od Michelle Obama

Najava njezinih memoara odmah je na društvenim mrežama izazvala ruganje s podsjećanjem na grešku iz prošlosti. Kritičare, naime, zanima hoće li njezina biografija sličiti bestseleru ‘Becoming‘, što ga je 2018. objavila također bivša prva dama Michelle Obama.

Naime, Melania je na republikanskoj konvenciji 2016. u govoru potpore svome suprugu imala nekoliko rečenica "istrgnutih" iz Michellinog govora na demokratskoj konvenciji 2008. godine. Kasnije je pisac govora obitelji Trump preuzeo odgovornost za to, a među šalama koje sada kruže društvenim mrežama vezano za Melanijine memoare je i pitanje "Je li Michelle Obama napisala prvu verziju?".

image

Donald i Melania sa sinom Barronom na ceremoniji predstavljanja Trumpove zvijezde na hollywoodskoj stazi slavnih u siječnju 2007. godine

Chris Delmas/Afp

U travnju sljedeće godine, možda ponovno kao američka prva dama, Melania će proslaviti 55. rođendan, a tri mjeseca prije, 22. siječnja, proslavit će 20. godišnjicu braka, koja bi se mogla poklopiti s ponovnim ulaskom njezinog muža u Bijelu kuću.

Premda se često špekuliralo o problemima u braku i Melanijinoj namjeri da se razvede, to se još nije dogodilo, usprkos njegovim problemima sa zakonom, nevjerama... Melania je u očekivanju mogućeg novog Trumpovog predsjedničkog mandata navodno pregovarala o izmjenama predbračnog ugovora pri čemu joj je, uz dodatnu vlastitu sigurnost u obliku novčanih prihoda i nekretnina, još važnije učvrstiti financijsku budućnost sina Barrona, njezinog i Donaldovog jedinog djeteta.

Mediji su špekulirali da je to bio najmanje treći put da Melania i Donald pregovaraju o izmjenama predbračnog ugovora originalno sklopljenog prije nego što su se vjenčali 2005. godine. Bivša manekenka je nakon izbora 2016., kad je stekla titulu prve dame, iskoristila tu poziciju kako bi ispregovarala nove uvjete predbračnog ugovora i osigurala Barronu istu poziciju kao i Trumpovoj starijoj djeci.

Izmjene predbračnog ugovora

Tako se barem tvrdilo u knjizi "The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump” iz pera Mary Jordan, reporterke Washington Posta. Knjiga je ponovila tvrdnju koja je dulje vrijeme kružila - da je Melania, prije nego što je pristala preseliti se u Bijelu kuću, uspješno pregovarala o izmjenama uvjeta predbračnog ugovora s Trumpom.

image

Bivša manekenka uvijek je privlačila pozornost svojim modnim odabirima

Wiktor Szymanowicz/Nurphoto Via Afp

Predsjednik je trebao prvu damu pored sebe, a ona je to iskoristila kao prednost za prepravljanje predbračnog ugovora i osiguravanje Barronove budućnosti. Željela je imati napismeno da će njezin sin, kojemu je bilo deset godina kad je njezin suprug izabran za predsjednika, imati iste financijske mogućnosti i nasljedstvo kao i troje Trumpove starije djece iz prvog braka, Don Jr., Eric i Ivanka. Melania se pobrinula i da Barron ima dvojno državljanstvo, američko i slovensko, što će mu omogućiti da radi u Europi za Trumpovu organizaciju kad za to dođe vrijeme.

Melanijin originalni predbračni ugovor navodno nije bio naročito izdašan, prema nekim spekulacijama u slučaju razvoda dobila bi 50 milijuna dolara i vjerojatno neku od Trumpovih nekretnina, plus godišnju alimentaciju, te skrbništvo i potporu za Barrona koji je rođen 20. ožujka 2006. godine. Iskoristila je činjenicu da je u braku s Trumpom dulje od prethodnih dviju supruga, kao i sposobnost da na njega djeluje umirujuće, kako bi dobila ugovor koji joj više odgovara.

Melanija Knavs rođena je u Novom Mestu, a odrasla u Sevnici, radila je s agencijama u Milanu i Parizu prije nego što se 1996. preselila u New York. Pravo stalnog boravka u SAD-u dobila je 2001. godine, a 2006. je, nakon što se udala za Trumpa, dobila američko državljanstvo. Melania je bila druga američka prva dama, nakon Louise Adams, koja nije rođena u SAD-u, prva koja je naturalizirana državljanka i prva čiji materinji jezik nije engleski.

Gola prva dama

Ona je i prva američka prva dama koja je pozirala naga, bilo je to za jedan francuski muški magazin tri godine prije nego što je upoznala Trumpa, a fotograf Jarl Ale de Basseville, koji ju je snimio u krevetu sa skandinavskom manekenkom Emmom Eriksson opisao je slike kao "ljepotu, ne pornografiju".

image

Donald i Melania Trump na njegovoj inauguraciji u siječnju 2017. godine

Mark Ralston/Afp

Melania i Donald upoznali su se 1998. i započeli vezu u tijeku njegovog razvoda od druge supruge Marle Maples, prva je bila pokojna Ivana Trump. Razvod je finaliziran 1999., a Melania je nastavila s manekenskom karijerom. Zaručili su se 2004., a 22. siječnja 2005. vjenčali su se u Palm Beachu na Floridi, nakon čega je slijedila zabava na Trumpovom imanju Mar-a-Lago. Među gostima su bili Rudy Giuliani, Heidi Klum, P. Diddy, Shaquille Oneal, Barbara Walters, Hillary i Bill Clinton...

No, brak Trumpovih već godinama, a naročito od njegovog prvog izbora za američkog predsjednika, je na klimavim nogama, stalno se spekulira o razvodu, Melania navodno nije željela da se on uopće kandidira za predsjednika i u noći izborne pobjede je plakala, ali ne od sreće.

Bila je zadovoljna svojim luksuznim životom uzdržavane žene, nije željela ulogu žene koja bi trebala biti uzor, nije željela napustiti raskoš penthousea u New Yorku i živjeti u staroj Bijeloj kući, mnogi tvrde kako Melania ostaje u braku isključivo zbog Barrona i njegove dobrobiti.

image

Donald i Melania na zabavi nakon dodjele Oscara u veljači 2005. godine, mjesec dana nakon što su se vjenčali

Rich Schmitt/Afp

U Bijeloj kući navodno su tijekom njegovog prvog predsjedničkog mandata spavali odvojeno, spavaonice im nisu čak bile ni na istom katu. Nijedna od tvrdnji vezanih uz njihov brak i razvod nije dokazana, koliko je brak stabilan, nemoguće je reći, ali predbračni ugovor s naknadnim izmjenama definira što će Melaniji pripasti u slučaju razvoda.

Usprkos fiksnoj otpremnini, nekretninama i alimentaciji koju bi dobila razvodom, ima i onih koji su uvjereni kako to ipak ne bi bilo dovoljno za životni stil na koji se Melania navikla i zbog toga ostaje u braku. No, nešto će joj novca sigurno donijeti i memoari...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:43