StoryEditorOCM

Medvjedi koji se odmaraju uz cestu oduševili mnoge na društvenim mrežama, no priča nije toliko slatka

Piše Z.K./JL
7. prosinca 2023. - 07:23

Društvenim mrežama širi se snimka medvjeda uz cestu. Na jednoj, na kojoj piše da je nastala u Delnicama, vidimo medvjeda kako odmara, a na drugoj (gdje stoji da se radi o Ličkom Petrovom Selu), vidimo majku medvjedicu s mladuncem. No, iste se snimke pojavljuju s navedenim raznim lokacijama - neki tvrde da su nastale u Bugarskoj, Ukrajini, BIH...

Simpatični čupavac na prvoj snimci ne djeluje kao da mu nije dobro, što bi se u prvi mah moglo pomisliti, nego kao da se opušta, bez imalo straha. Leži tako na cesti, promatra vozača u automobilu koji je usporio i snima ga. Ne pokazuje ni najmanji strah, ne bježi, nego i dalje odmara na cesti. Na drugoj snimci vidimo mladog medvjeda, uz kojeg je majka, piše Jutarnji list.

Mnogi su napisali kako im ovo izgleda žalosno, jer bi medvjedi trebali spavati zimski san u doba kad je snijeg ovoliko napadao. No, Damir Skok iz ZOO Zagreb pojašnjava kako medvjedi zimi nisu u klasičnoj hibernaciji.

- U principu, oni se prije zime nastoje što više utoviti, a za hladnijeg vremena što manje kretati. Zimu provode u svom brlogu spavajući, ali to ne rade ako su zime blage i vani ima hrane. Što se tiče prilaženja automobilima, to rade samo ako su navikli da ih ljudi hrane. Takvo što se najčešće događa u nacionalnim parkovima i nije dobro za medvjede - smatra Skok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:39