StoryEditor
PanoramaČEKA SE ODLUKA

Mate Parlov osvanut će u Imotskom ili u Ričicama, odakle mu je otac. Supruga Laura je ganuta: Ta mjesta su mu davala snagu kad bi krenuo u neki posebni meč...

Piše Braco Ćosić
4. svibnja 2021. - 13:38
Spomenik Mati u Puli  Marijana Banko/ Cropix

U ponedjeljak je u Puli otkriven spomenik Mati Parlovu, legendarnom boksaču, osvajaču olimpijskih i svjetskih odličja.

Spomenik je postavljen nasuprot njegova popularnog kafića "Mate" na Giardinima u naravnoj veličini. Rad je to zagrebačke umjetnice imotskih korijena Marije Ujević - Galetivić.

Nakon Fažane, ovo je već drugi spomenik ovome sportskom velikanu.

Istina, spomenik je izazvao i neke prijepore, posebno kod obitelji Parlov, supruge Laure i sina Matka.

Riječ je o tome da su oni željeli da Mate bude predstavljen u boksačkom okružju s boksačkim rukavicama, sportskom dresu, a ne u kaputu i "civilnoj" odjeći. No, ima i onih koji su oduševljeni baš ovakvom izradom novog spomenika.

Ipak najvjerojatnije to neće biti posljednji spomenik ovome sportašu, čime bi Mate Parlov bio jedan od rijetkih, ako ne i jedini sportaš na svijetu, kojemu se podižu tri spomenika. Zašto?

Bazana, Parlovi...

Mate Parlov olimpijski je, europski i svjetski osvajač najsjajnijih odličja kao amaterski boksač, a kao profesionalac u poluteškoj kategoriji osvojio je europsku krunu i kao prvi Hrvat osvojio je svjetsku titulu u toj kategoriji po WBC-u 1978.godine.

Mate Parlov jedini je boksač u povijesti tog sporta koji je u istoj kategoriji osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Bio je najbolji hrvatski boksač svih vremena, te je već za života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20-tog stoljeća.

Mate Parlov rođen je 1948. u Splitu, djetinjstvo je proveo i osnovnu školu završio (prva četiri razreda) u znamenitoj Laurića školi u Imotskom, a nakon toga s roditeljima preselio u Pulu, gdje je proveo cijeli sportski vijek. Umro je 2008. godine.

I Imoćani, posebice Ričičanci (otac mu je iz Ričica), itekako su se zauzeli da mu spomenik osvane na njegovoj omiljenoj Bazani, najstarijem dijelu Imotskoga i mjestu gdje je Mate Teo proveo svoje dječačke dane.

'Ta su mu mjesta davala snagu'

- Da, više nego često je tijekom našega skladnog braka pričao o Imotskom, očevim Ričicama. Govorio je da su mu ta mjesta davala snagu kada bi god krenuo u neki poseban meč. Radujem se stvarno toj ideji da se mome Mati podigne spomenik u Imotskom. Bila bi to uistinu kruna pažnje prema njemu i njegovim sportskim rezultatima.

Ma vezana sam ja uz Imotski, budite bez brige, vezana i uz Ričice, jer je to dio moga Mate. A vijesti iz Imotskog čujem putem razgovora sa gospođom Majom Nikolić, ali i u čestim razgovorima sa njezinim sinom, dr. Harijem koji radi u meni bliskoj Rijeci - veli nam Matina supruga Laura, ugodno iznenađenja pozivom iz Imotskog.

image
Matin sin Matko na otvaranju spomenika u Puli
 
Marijana Banko/ Cropix


- Joj i meni je to neobično drago da ste ga se sjetili. Pa silno je volio Imotski, pričao mi kako je s ocem išao u Parlove u Ričice. Pričao mi o Modrom jezeru, Bazani, pravim bojištima između Bazarana i Jezerana, razbijenim dječačkim glavama od kamenja. Ovo što ste mi sada kazali o ideji podizanja spomenika mome ocu, to me je duboko dirnulo. Sigurno ću doći ako se to bude realiziralo.

Što se tiče spomenika u Puli, bilo je tu malih prijepora, jer su se konzervatori protivili da se u središtu Pule postavi brončani kip oca u njegovoj sportskoj opremi. Tražili su da bude u odijelu.

Ma, nismo se htjeli prepirati, vidio sam spomenik, istaknuta mu je njegova ubojita ljevica i živjet će on među ljudima - veli nam Matin i Laurin sin Matko, koji po riječima njegove majke čuva svaku, i najmanju sitnicu, koja ga veže s ocem.

Projekt je krenuo

Imotski, kao najdraži Matin grad, dosad mu se ničim nije zahvalio i pravo je vrijeme da se Mati oduži. Tek lijepu uspomenu na Matu drže njegovi Ričičanci.

Ideja Davora Pavića, pročelnik kabineta župana Blaženka Bobana, jest da se na tri ulaza u Ričice postave veliki jumbo plakati sa slikom Mate Parlova i Josipa Pavića, poznatog hrvatskog vaterpolista kao olimpijskih pobjednika, i turisti i putnici namjernici prolazeći put pitoresknih Ričica i tamošnjeg Zelenog jezera zaustave se i fotografiraju pored tih plakata.

- Mi smo se na jedan način zahvalili našim olimpijskim pobjednicima. Malo se koje ovako malo mjesto poput Ričica može pohvaliti da ima dva olimpijska pobjednika - veli nam Davor Pavić i otkriva tajnu.

Ove godine se slavi sto godina Boksačkog saveza Hrvatske i oni su voljni financirati izgradnju spomenika Mati Parlovu u njegovom kraju.

Hoće li to biti Imotski, što bi bilo najbolje, ili Ričice, o tome se mi u Imotskoj krajini moramo dogovoriti. Da je taj projekt već odmakao svjedoči i već izrađena mala replika budućeg spomenika. Svakako vrijeme je došlo da se najboljem hrvatskom sportašu svih vremena odužimo - veli nam Davor Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 19:38