StoryEditorOCM
Panoramada se ne zaboravi

Mariam Amash bila je najstarija žena u povijesti, živjela je navodno pune 124 godine, a njen život i rođenje još su puni nepoznanica

Piše PSD
23. prosinca 2022. - 17:03
Mariam Amash bila je beduinskog arapskog etničkog podrijetla, a veći dio života provela je kod mjesta Jisr az-Zarqa u današnjem sjevernom Izraelu (ilustracija)Hector Mata/AFP

Javno se pamte i bilježe raznorazni povodi, pa je i dugovječnost vrijedna spomena. Prije deset godina, 22. prosinca 2012. godine, umrla je Arapkinja Mariam Amash, prema nekim podacima najdugovječnija osoba u zabilježenoj povijesti.

Mariam je posjedovala je dokumente po kojima je bila rođena još davne 1888. godine. To bi je u trenutku smrti činilo starom oko 124 godine. Ako ta starost od 124 godine bude službeno potvrđena, Mariam Amash nadmašt će i prijašnju držateljicu svjetskog rekorda u starosti – Francuskinju Jeanne Calment – koja je umrla s 122 godine i 164 dana.

Mariam Amash bila je beduinskog arapskog etničkog podrijetla, a veći dio života provela je kod mjesta Jisr az-Zarqa u današnjem sjevernom Izraelu.

Guinnessova knjiga rekorda ni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:42