StoryEditorOCM
PanoramaSVE PO ZAKONU

Malezijski milijarder Ibrahim Iskandar inauguriran je na raskošnoj ceremoniji u Kuala Lumpuru, bit će kralj pet godina

Piše MOZAIK SD
20. srpnja 2024. - 18:05

Sultan Johora, Ibrahim Iskandar (65), položio je danas prisegu kao 17. kralj Malezije. Rječ je o rotirajućem položaju - kralj će biti slijedećih  pet godina. Ceremonija je održana u Nacionalnoj palači u Kuala Lumpuru.

Iskandar se popeo na prijestolje na ceremoniji pred malezijskim premijerom Anwarom Ibrahimom (76) i 700 uzvanika, uključujući ostale sultane u zemlji, četiri guvernera malezijskih država i predstavnike stranih zemalja.

image
Jabatan Penerangan Malaysia/hand/Anadolu Via Afp

Na ulazu u palaču kralja i kraljicu dočekao je topovski pozdrav i himna koju je svirao vojni glazbeni odred. Monarh je u pratnji kraljice družice Raje Zarith Sofije (64) nosio tradicionalno kraljevsko ruho svog sultanata, nazvano Muskat. Kraljica, spisateljica i diplomirana studentica s Oxforda, nosila je zlatni Kurung, tradicionalnu nošnju iz Johora, njezine rodne regije.

Nakon što je ušao u palaču, Veliki komornik je otvorio ceremoniju. Nakon njega, malezijski premijer Anwar Ibrahim pročitao je službeno pismo kojim je odobrio promaknuće. "To stvara novu stranicu u povijesti i povećava dostojanstvo zemlje", naglasio je.

Monarh je također održao govor, kao simbol svoje predanosti narodu. Nakon toga čulo se navijanje "daulat tuanku", što se prevodi kao "živjelo Njegovo Veličanstvo". Tu istu frazu, zapravo, premijer je koristio na svojim društvenim mrežama.

"Živio kralj!" napisao je Anwar na X -u (bivši Twitter) kako bi čestitao novom monarhu, koji vlada od svog proglašenja 31. siječnja. 

U listopadu prošle godine devet sultana u zemlji tijekom konklave Vijeća vladara odlučilo je da će vladar Johora biti sljedeći koji će se popeti na prijestolje, postavši drugi vladar južne države, četiri desetljeća nakon što je njegov pokojni otac, sultan Mahmud Iskandar, postao kralj između 1984. i 1989. godine.

image

Kuala Lumpur

Syaiful Redzuan/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 00:31