StoryEditorOCM
Panorama‘LOŽE SE GRADELE‘

Majka slavne splitske glumice javlja se iz Sao Paula, imamo i video, otkriva atmosferu uoči sutrašnjeg sraza Hrvatske i Brazila: I moj muž Sergio navija za nas, ne smi drugačije!

Piše Ivana Kapetanović
8. prosinca 2022. - 19:43
Veronika Gomez Morales i suprug Sergio, te s Kolindom Grabar Kitarović za njene turneje po Južnoj AmericiPrivatni album

Majka poznate splitske glumice Uršule Najev, glavne zvijezde serije "Kumovi", dr. med. Veronika Gomez Morales, spec. psihijatrica, već devet godina živi u Sao Paulu u Brazilu.

Iz prve ruke je ekskluzivno za "Slobodnu Dalmaciju" ispričala kako se u Brazilu prati Svjetsko nogometno prvenstvo i kako izgleda atmosfera u Sao Paulu dan uoči utakmice Brazil - Hrvatska, koju svi iščekujemo sutra u Kataru.

image

Veronika s kćerima Uršulom, uspješnom splitskom glumicom, i mlađom Arianom, koju je dobila u drugom braku

Privatni album

"Svjetsko prvenstvo je počelo u sjeni nedavnih političkih događanja u Brazilu. Prije nešto više od mjesec dana održani su predsjednički izbori, na kojima je tijesnom razlikom pobijedio kandidat ljevice Luiz Inácio Lula da Silva, što naravno nije bilo dobro prihvaćeno od strane onih koji podržavaju još uvijek aktualnog predsjednika Jaira Bolsonara.

Inače, Lula je bio pravomoćno osuđen zbog korupcije i pranja novca na skoro 30 godina zatvora, no kasnije je zbog proceduralnih pogrešaka tijekom suđenja oslobođen optužbi. To je naravno donijelo veliko nezadovoljstvo kod barem polovice stanovništva Brazila, ta kampanja bila je jako intenzivna, čudna, teška, uslijedile su demonstracije, blokade cesta s kamionima, uhićenja, itd.

Sada se situacija upravo zahvaljujući nogometnoj reprezentaciji Brazila nešto smirila, sada su naslovnice pune nogometa. Politika je pala u drugi plan! Tako su ljudi malo odahnuli od svakodnevnih političkih previranja i priča.

image

Dr. med. Veronika Gomez Morales radi kao psihoterapeutkinja

Privatni album


Brazilci su jako veseli, žive za nogomet, utakmice se gledaju u restoranima, barovima, organizira se svugdje, radi se famozni churrasco, njihove gradele, pije se pivo chope, navijaju djeca, odrasli, stari, mladi, svi… Na dan utakmice nitko ne radi, nema škole, nema vrtića, dan utakmice je utakmica i to je to!" - priča nam dr. Veronika Gomez Morales.

Kazuje nam da Brazilci naravno vjeruju da je Brazil sutra favorit, no kako respektiraju jako hrvatsku reprezentaciju i znaju da se ne mogu opustiti.

Dr. Veronika nam priča kako ju je životni put doveo do Sao Paola.

"Moj muž Sergio je inače rodom iz Bolivije, no živi u Sao Paulu već dvanaest godina, a ja sam tu devet. Nas dvoje ćemo s našom kćeri Arianom gledati utakmicu u Društvu Hrvata u Sao Paulu koje se zove Croacia Sacra Paulistana i djeluje od 1950-ih. Okuplja Hrvate, hrvatske doseljenike i njihove potomke, znači već treću generaciju Hrvata i prijatelja Hrvata u Brazilu".

image

Veronika Gomez Morales s Kolindom Grabar Kitarović u Sau Paulu

Privatni album


Otkriva nam kako je to Društvo vrlo aktivno i stalno se nešto događa:

"Stalno se sastajemo za neke komemorativne događaje, nacionalne praznike... Prije pet godina nas je posjetila bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je bila na turneji po Južnoj Americi, bili smo prisutni i prije osam godina kad je bilo nogometno prvenstvo u Brazilu. Bilo je jako interesantno...

Nažalost, tada je Hrvatska izgubila, ove godine se nadamo da će Hrvatska, koliko god to bilo teško i zvuči nevjerojatno, pobijediti jaki Brazil, jer Hrvatska ima srce! I naravno moj muž Sergio navija za Hrvatsku, za koga bi drugo? Ne može biti drugačije!" - priča nam gospođa Veronika, koja inače bez Splita ne može, tako da je u njemu barem tri mjeseca godišnje, uglavnom ljeti.

image

Vatreni brazilski navijači: Wagner, Elias, Josiely i Jennifer 

Privatni album

Inače radi kao psihoterapeutkinja, a za potrebe ovog teksta bila je i novinarka, pa nam je snimila i video sa svojim sugrađaninom Eduardom, zaposlenim kao portir. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 12:56