StoryEditorOCM
Panoramarješava probleme

Ljekovita ženska plaža na koju je muškima ulaz strogo zabranjen: Tu ne smiju kročiti, a legenda o njoj živi stoljećima

Piše MOZAIK SD
23. kolovoza 2023. - 18:11

Ženska plaža je mala plaža u uvali između Male i Velike plaže u Ulcinju, okružena borovom šumom i s izvorima mineralne sumporne vode u moru. CNN ju je uvrstio među najljepše nudističke plaže na svijetu, a zanimljivo je da je rezervirana samo za žene. Od svibnja do listopada muškarcima je zabranjen ulaz, a žene iz cijelog svijeta dolaze zbog njenog čudesnog djelovanja.

Kupanje na Ženskom kupalištu preporuča se u sklopu terapije za liječenje steriliteta i ginekoloških te kožnih bolesti i problema dišnog sustava... Tajna je upravo u izvorima ljekovite sumporne vode pomiješane s morem.

Ljekovita svojstva vode na ovom području otkrivena su još u 20. stoljeću - bogatstvo sumporovodika, koji zajedno s jodom zasićuje vodu spojem sumpora, pozitivno djeluje na ženski reproduktivni sustav, a u sudaru zelenkastih sumporne vode i plavih morskih valova stvaraju se idealne mikro i makro molekule pogodne za prirodnu aerosol terapiju.

Voda je na ovoj plaži gušća i to se osjeti dok se kupate. Osim vode, ljekovit je i zrak začinjen mirisom borova, kao i mineralno blato koje je izvrsno za piling kože.

Naravno, i prije nego što je dokazano, o ovoj divnoj plaži pričalo se među mještanima - priča o Unuč Aliji i njegovoj supruzi koja se prenosi kao jedna od omiljenih legendi Starog Ulcinja.

Alijin unuk bio je moćni ulcinjski gusar. Bio je oženjen Sultanet, ženom koju je jako volio, ali koja nikako nije mogla zatrudnjeti. Prema starim običajima, Alija je trebao ostaviti svoju ženu i pronaći drugu, koja će mu dati potomstvo. Međutim, nije mogao zamisliti da žive odvojeno, da ona bude s drugim muškarcem. U očaju ju je odlučio ubiti. Samo je majci ispričao svoj plan, odlučan da to učini kada se vrati s predstojećeg putovanja.

Svekrva je jako voljela svoju snahu i tugovala je danima, a onda joj se u snu javio melek i rekao joj da odvede snahu da se okupa na mjestu gdje je sumporni voda izvire u more. To su i učinili. Tri puta dnevno, tijekom 21 dana, Sultanat se kupao u sumpornoj vodi slijedeći upute koje je dao anđeo. Vrlo brzo nakon toga ona i Alija su dobili dijete, kaže legenda. Od tada na ovu plažu dolaze mnoge žene koje imaju isti problem, a koje ne mogu zatrudnjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:37