StoryEditorOCM
Panoramašime kovačević

Legendarni reporter HRT-a bio u Napulju i svjedoči: ‘Mirta Šurjak je glavna atrakcija, iznenadila nas je cijena pizze!‘

Piše Vinko Paić
20. srpnja 2024. - 20:12

– Napulj me oduvijek fascinirao jer sam zaljubljenik u Fellinijeve filmove, a upravo je taj grad ona prava Italija. I ne zaboravimo onu važnu izjavu legendarne Sophije Loren – "ja nisam Talijanka, ja sam Napuljka", a to je nešto sasvim drukčije.

I uistinu, Napulj je grad suprotnosti. Zapravo pravi Mediteran. Ne kaže se uzalud "vidjeti Napulj i umrijeti". Jednostavno, Napulj doživite svim osjetilima, vidite prelijepe zgrade, ali i oronule. Onda, sve lijepe mirise Mediterana, ali i sve neugodne mirise. On je u isto vrijeme na trgovima bučan i razigran, a u malim ulicama tih i miran. Jedino što vas zaprepasti jest nekontrolirana suluda vožnja i automobila i autobusa, a posebno skutera čak i u pješačkim zonama.

A razlog zašto je baš Napulj ovaj put odabran kao odredište putovanja, uz sve nabrojeno, i ono najbitnije: uđete u avion i za malo više od pola sata ste u Napulju – govori nam modni kreator i reporter HRT-a Šime Kovačević, omiljeno lice legendarne emisije "Dobro jutro, Hrvatska", u kojoj se svakog tjedna javlja iz Splita.

image
Privatni album

Šime se nedavno vratio iz Napulja, u kojem mu je društvo pravila mala, ali složna ekipa iz splitske redakcije HRT-a: šef dopisništva Dominik Strize, kolegica Mirta Šurjak, montažerke Sandra Vrdoljak i Maruška Alduk, kao i Alida Bašić koja radi u arhivi. Osim Napulja, njihova je talijanska avantura uključivala još nekoliko bisera koji se kriju na ovom području: od pitoresknog Sorrenta, preko čudesnih Pompeja i Vezuva do raskošnog Caprija.

– Čim zakoračite u Napulj, prva je pomisao pizza. Znamo svi legendu o nastanku pizze i kraljici Margharite di Savoia. Prije točno 120 godina, Raffaele Esposito, poznatiji kao O‘pizzaiuolo, pučanin koji se želio obogatiti, posebno od moćnika, jednoga sparnoga srpanjskog dana upregnuo je magarca, uzeo uzde u ruke i krenuo prema kraljevskom ljetnikovcu Capo di Monte pokraj Napulja. U prikolici je ležala mala peć, tri oveća diska od brašna, vode i kvasca.

image
Privatni album

Prvi je bio s maslinovim uljem i češnjakom, drugi sa sirom mozzarellom, a treći od rajčice, mozzarelle i bosiljka u bojama talijanske trobojnice. Ništa nije dalo naslutiti da će to postati kulinarsko remek-djelo koje će osvojiti svijet. Kraljica je probala sva tri, a posljednji joj je izmamio osmijeh i tako je nastala pizza, kaže legenda. Naravno da smo je kušali u jednoj od najstarijih pizzerija, međutim ona najstarija bila je zatvorena zbog renoviranja – kaže Šime, koji se osvrnuo i na cijene pizze.

– Iznenađujuće je da je pizza jeftinija nego u Splitu, prosječno dođe od pet do 15 eura. A nakon pizze najbolje legne aperiol spritz, alkoholni osvježavajući koktel koji smo otkrili u Napulju; cijena mu je od 10 do 24 eura. Za nešto slatko, preporučio bih meni najbolji kolač na svijetu – cannoli, koji dođe od tri do devet eura.

image
Privatni album

Uz Napulj se veže i najvažnija sporedna stvar na svijetu, pa je jedno od nezaobilaznih pitanja bilo kako se Šimu i ekipu dojmila napuljska četvrt posvećena nezaboravnom Argentincu Diegu Maradoni.

– Onako kako je Split pun grafita posvećenih Hajduku, tako je Napulj još više prekriven grafitima i slikama Maradone. Ulica koja prolazi kroz Quartieri Spagnoli (španjolsku četvrt) zauzima posebno mjesto u Napulju jer upravo su tamo najbolji grafiti posvećeni Maradoni.

Kako smo otišli tamo upravo na početku Eura, bili smo atrakcija jer dolazimo iz Hrvatske, a posebno Mirta Šurjak, budući da je ona od svih nas najzaluđenija nogometom, pa zna talijanske nogometaše i desetljećima unatrag! – smije se novinar.

image
Privatni album

– Ono što vas iznenadi jest da ljepota toga kraljevskog grada zapravo ima dvije strane, bliže moru su ogromne vile i mali dvorci uređeni s velikim zelenim površinama, kao i sami trgovi Napulja, a s druge strane šarmantne uske uličice imaju velebne zgrade koje su, nažalost, izjedene vremenom i oronule, pa zbog te sive patine izgledaju prljavo. Na ulicama ima dosta smeća, a primjetan je i nedostatak kanti za otpatke.

Postoji li kakav savjet za one koji uskoro planiraju u ovaj dio Italije?

image
Privatni album

– Teško je dati ikakav savjet, jer Napulj na prvu morate prihvatiti takvog kakav jest. Kao što sam rekao, grad je to suprotnosti: i lijep i ružan, prljav i čist, i gostoprimljiv, ali i zatvoren. Primjerice, ono što me posebno oduševilo jest velika instalacija Michelangela Pistoletta – Venera degli stracci, a s druge strane samo nekoliko stotina metara dalje Riva koja vas podsjeća na splitsku sjevernu luku. Mislim da ipak ne bih mogao tamo živjeti, jer Veneciju, nakon Splita, ništa ne može zamijeniti. Je li možda zbog gena koje nosim od bake Venecijanke ili nečega drugog, ne znam – govori Šime.

image
Privatni album

Samo sat vremena katamaranom od Napulja, za što morate izdvojiti 50 eura za otići i vratiti se, nalazi se otok Capri.

– Otok zapravo nema veze s Napuljem, nego više podsjeća na Siciliju. Točnije, imate osjećaj kao da ste zašli na otok koji je uredio najpoznatiji modni dvojac Dolce & Gabanna. Puno puta u životu čuli smo onu uzrečicu "kada ti život da limun, ti napravi limunadu", a stanovnici Caprija otišli su korak dalje i napravili limoncello, jer na Capriju rastu valjda najveći limuni na svijetu. Tamo ćete limoncello spritz dobiti u velikom limunu sa slamkom, a platit ćete ga i do 24 eura.

image

Šime Kovačević s dragim kolegama iz splitskog studija HTV-a

Privatni album

Na Capriju vidite i ostatke zlatnog jet-seta, od Jackie Kennedy, Audrey Hepburn i Grace Kelly do Brigitte Bardot i ostalih zvijezda. Panoramski pogled s 327 metara nad morem ostavlja vas bez daha. Kada ste na Capriju, morate posjetiti najpoznatiju svjetsku slastičarnicu Buoncore.

Tako smo je i mi posjetili, i to desetak minuta nakon što je u njoj bila Dua Lipa. A moja draga kolegica Mirta uvjerila je slastičarke da sam ja u Hrvatskoj poznatiji od Due Lipe, te su se one slikale sa mnom, pitale kako se zovem i dobile odgovor – Tre Lipe – našalio se za kraj Šime, čije su kreacije na nedavno održanoj reviji posvećenoj djeci i mladima s Downovim sindromom bile inspirirane upravo Caprijem.

image
Privatni album

Nigdje bez ekipe

‘Ono što me na mojim putovanjima posebno raduje jest složna ekipa s kojom putujem, a to su moji dragi kolege Maruška Alduk, inače organizatorica naših putovanja, Mirta Šurjak, naša glavna prevoditeljica, Sandra Vrdoljak i Dominik Strize, zaduženi za hranu i razum, te Alida Bašić, naša pasionirana planinarka koja bi nas motivirala kad bismo se umorili nakon nekoliko sati hoda po Napulju. A ja sam bio zadužen za otkrivanje najukusnijeg cannolea.

Naravno da se već spremamo za iduću destinaciju, a za sada je u igri njih nekoliko. Kamo ćemo ići, najbolje zna naša Maruška‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 19:54