StoryEditor
PanoramaPLEMENITAŠKE SPONE

Kraljica supruga Camilla otkrila da dijeli plavu krv sa zvijezdom ‘Igre prijestolja‘!; Glumčev i njen predak imaju intrigantnu priču, grof je pobjegao ostavivši suprugu i djecu

22. rujna 2022. - 15:50
Kit Harington je u jednoj od najpopularnijih i najuspješnijih serija u povijesti televizije glumio Jona SnowaProfimedia, AFP

Britansko plemstvo i kraljevska obitelj, kao i gotovo sve europske monarhije, međusobno su povezani bližim ili daljnjim rodbinskim vezema, pa se sada doznalo i kako kraljica supruga Camilla ima zajedničkog pretka s Kitom Haringtonom, zvijezdom "Igre prijestolja".

U jednoj od najpopularnijih i najuspješnijih serija u povijesti televizije, Kit je glumio Jona Snowa za kojeg se tijekom serije doznalo da je legitimni nasljednik Željeznog prijestolja.

U stvarnom životu je Christopher Catesby Harington, kako je puno ime popularnog 35-godišnjeg glumca, sin sir Davida, 15. baruna Haringtona, ali Kit neće naslijediti titulu jer ima starijeg brata Johna.

image

Kit Harington

Rodin Eckenroth/Afp


Preko svog oca Kit je rodbinski povezan s kraljem Jamesom I., sinom Mary, kraljice Škota, koji je kao James VI. Bio kralj Škotske i Irske od 24. srpnja 1567. godine, a kao James I. je ujedinjenjem škotske i engleske krune 24. ožujka 1603. bio je i engleski kralj do smrti 1625. godine.

Kit i Camilla, supruga kralja Charlesa III., daljnju rodbinsku vezu dijele preko Johna Tuftona, drugog grofa od Thaneta, koji je bio odani rojalist i sudjelovao je u bitki kod Edgehilla 1642. godine, nakon što je kralj Charles I., sin Jamesa I., objavio rat parlamentarnim pobunjenicima.

Impresivno obiteljsko stablo

Charles I. je u konačnici izgubio građanski rat i 1649. je pogubljen zbog veleizdaje nakon suđenja koje je održano u Westminster Hallu, istoj onoj dvorani u kojoj se prije nekoliko dana moglo odati počast pokojnoj kraljici Elizabeti II. Čiji je lijes u njoj bio izložen prije pogreba 19. rujna.

Grof Thanet, s kojim je Camilla rodbinski vezana preko majčine obitelji, morao se predati parlamentarnoj armiji, a njegov dom, Wiston House u zapadnom Sussexu, je okupiran. Grof je kasnije uspio pobjeći u Francusku ostavivši suprugu i djecu u Engleskoj. Vratio se 1644. i parlament ga je novčano kaznio pa je morao prodati svoju opljačkanu kuću.

Nakon ponovne uspostave monarhije 1660. godine, kad je Charles II., sin svrgnutog i pogubljenog Charlesa I., ustoličen za novog kralja, grof Thanet je imao rezidenciju nazvanu Lord‘s Place u Lewesu.

image

Kralj Charles III. i kraljica supruga Camilla

Dan Kitwood/Afp


Od prije je bilo poznato da je Camillino obiteljsko stablo povezano s najmanje sedam vojvoda, šest markiza, 15 grofova, sedam vikonta i osam baruna, i ona je među potomcima Jamesa I. I Charlesa II., a sada je u braku sa Charlesom III.

Dobro je poznata i priča od Camillinoj prabaki Alice Keppel koja je bila dugogodišnja ljubavnica kralja Edwarda VII. Prema kraljevskim biografima, Alice je posljednji put kralja posjetila 1910. dok je bio na samrtnoj postelji, prije nego što joj je njegova supruga, kraljica Alexandra, zauvijek zabranila pristup Buckinghamskoj palači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 11:18