StoryEditorOCM
PanoramaNE ČUDI

Kraljica Elizabeta posjetila je čak 110 zemalja, ali ne i rodnu zemlju voljenog supruga

Piše MOZAIK SD
12. rujna 2022. - 20:04

Bivša kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i zemalja Commonwealtha, Elizabeta II za vrijeme svoje vladavine je bila u službenoj posjeti u čak 110 zemalja, no ne i Grčkoj- rodnoj zemlji svojeg supruga.

To i nije toliko začuđujuće jer je njen suprug, princ Philip imao kompliciran odnos prema zemlji u kojoj je rođen 1921. godine, piše Klix.

Philipov ujak, kralj Konstantin I, bio je prisiljen abdicirati tokom grčko-turskog rata 1922. godine, čime je cijela monarhija dovedena u neizvjesnu situaciju. Grčki princ Andrew, Philipov otac, bio je protjeran iz zemlje te je morao pobjeći sa svojom porodicom na britanski brod da bi stigao do Francuske.

Pad monarhije i napetosti između grčke kraljevske obitelji i vlade spriječili su njega i kraljicu da službeno posjete Grčku kao vladari Britanije. Međutim, Grčku su posjetili privatno, 1952. godine, prije Elizabetinog stupanja na prijestolje. To putovanje više nisu ponovili.

image
Alastair Grant/Afp

Grčka nije jedina zemlja koju je kraljica odbijala posjetiti. Tokom svoje vladavine nikada nije posjetila ni Izrael zbog izraelsko-palestinskog sukoba, u kojem nikada nije htjela zauzeti stranu.

Uprkos tome, princ William ipak je posjetio Grčku 2018. godine. Na crnoj listi kraljičinih zemalja nalazile su se i Kuba, Argentina, Albanija te Crna Gora.

Do svoje 89. godine proputovala je više od 110 zemalja. Posljednju je posjetila Maltu, a nakon toga zbog oslabljenog zdravlja nije išla izvan Ujedinjenog Kraljevstva, objavio je Klix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 19:59