stdClass Object ( [id] => 1352849 [title] => Kontroverzni život najbogatije žene na svijetu: priča o obitelji koja je prodrmala Francusku nadahnula i Netflix [alias] => kontroverzni-zivot-najbogatije-zene-na-svijetu-prica-o-obitelji-koja-je-prodrmala-francusku-nadahnula-i-netflix [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Françoise Bettencourt Meyers najbogatija je žena i trinaesta najbogatija osoba na svijetu po Bloomberg Billionaires Indeksu. Bogatstvo ove samozatajne poslovne žene, spisateljice i filantrope procjenjuje se na otprilike 100 milijardi eura. No, Françoise nije taj novac zaradila sama.

Cijela priča o njezinu bogatstvu počinje još davne 1909., kada je njezin djed Eugène Paul Louis Schueller osnovao L‘Oreal, danas najveću kozmetičku tvrtku na svijetu.

---

---

Titulu najbogatije žene na svijetu nosila je i njezina majka Liliane Bettencourt, s kojom je Françoise imala odnos za koji se može reći da je bio sve osim idealan.

Dok je Liliane po prirodi bila sve ono što se očekuje od jedne pripadnice visokog društva, kći Françoise oduvijek je bila njezina suprotnost. Preferirala je život izvan oka javnosti, a svoje je dane provodila uglavnom pišući i svirajući klavir. Majka ju je uvijek opisivala kao hladno, sporo i neambiciozno dijete, koje je uvijek bilo jedan korak iza nje.

Liliane je živjela u svojoj raskošnoj vili u pariškom predgrađu Neuillyju u kojoj je bila zaposlena prava vojska posluge – njih dvadesetak.

- Nitko u 21. stoljeću nema toliku poslugu. Zapanjila sam se kad sam shvatila da je kao u Downtown Abbeyju – kazala je novinarka Corinne Audouin, koja je cijelu situaciju opisala kao sulud feudalni sustav.

---

image

Obitelj Bettencourt većinski je vlasnik kozmetičkog diva L‘oreal

AFP
---

Novac sve pokreće

Već narušen odnos majke i kćeri dodatno se zakomplicirao kada je u Lilianin život ušao François-Marie Banier, ekscentrični francuski fotograf magnetične energije. Prije upoznavanja s njim Liliane je živjela poprilično dosadan i neispunjen život, a on je bio upravo ono što joj je nedostajalo.

Počeli su se družiti, Banier je Liliane otvorio novi prozor u svijet. Upoznavao ju je s glumcima, zajedno su išli na razna putovanja, savjetovao ju je oko kupovine umjetnosti i s njom razglabao o književnosti. Dobila je Liliane tako novi, svježiji i dinamičniji pogled na život.

Nije to bila ljubavna priča, bar ne ljubavno-romantična. François-Marie bio je gej, a Liliane je cijeli život bila udana za Andréa Bettencourta, poznatog francuskog političara. Više je njihov odnos nalikovao na odnos sina i majke koji dijele brojne interese.

---

image

Francois-Marie Banier i Liliane Bettencourt

AFP
---

Još jedan važan faktor bio je što je Liliane imala toliko novca da joj je svaki trošak bio beznačajan, a Banier je novac i stil života koji ide s njim obožavao. Ubrzo su se počele pojavljivati sumnje u njihov odnos, skeptični su bili Lilianini najbliži suradnici i posluga, ali i njezina kći jedinica Françoise. Smatrali su da je Banier iskorištava. Liliane je u njemu vidjela crte svog oca, koje nije vidjela u svojoj kćeri.

Ljubomora i sumnje

Nije trebalo dugo da ljubomora pusti korijene u Françoiseinu umu, Banier je od njezine majke dobivao sve ono za čim je žudjela - privrženost, interes i fascinaciju. Situacija je uskoro počela brinuti i Claire Thibout, Lilianinu osobnu računovotkinju, kojoj je situacija s Banierom bila vrlo sumnjiva.

- Gospođo, ne mogu više. Gospodin Banier me zove kući u svako doba i traži novac. Kaže da vas voli, ali da mu treba nešto novca - požalila se Thibout gospođi Bettencourt i otkrila da je Banier tražio tri milijuna eura.

Liliane je svoju zahvalnost Banieru izražavala plaćanjem svih zajedničkih druženja, od večera do putovanja, a od nje je nerijetko dobivao i vrlo skupe umjetnine eminentnih umjetnika. Jednom ju je tražio i da isprazni bankovni trezor u kojem je držala skupocjeni dijamantni nakit, koji je nosila samo u posebnim prilikama.

Računovotkinja je znala da će se cijela priča završiti loše pa je sve ispričala Lilianinoj kćeri, koja je bila iznimno zabrinuta zbog utjecaja koji je Banier imao na njezinu majku. Liliane je do tada Banieru dala gotovo milijardu eura.

Sve se dodatno zakompliciralo u studenome 2007. godine – preminuo je Lilianin muž i Françoisein otac André.

Borba protiv ‘parazita‘

Ono što je uslijedilo bilo je poprilično šokantno, Baniere je Liliane nakon smrti supruga zamolio da ga usvoji. U tom slučaju on bi postao njezin službeni nasljednik i mogao bi polagati pravo na obiteljsko nasljedstvo. Na vijest o tome Françoise je, jednostavno rečeno, poludjela. Inače samozatajna kći milijarderke odlučila se na iznenađujući potez – pokrenula je tužbu da zaustavi Baniera.

- Draga mama, reći ću ti nešto što ti se neće svidjeti. Znam da će te ovo pismo uzrujati, ali moram odmah reagirati – napisala je Françoise u pismu majci.

Ubrzo su se za strane počeli opredjeljivati svi koji su se nalazili u užem krugu obitelji. Liliane je bila razočarana kćerinim potezom, prijetila joj je da će joj oduzeti polovicu nasljedstva i dati je u humanitarne svrhe. Jedan od važnijih igrača bio je dugogodišnji obiteljski batler Pascal Bonnefoy, koji je stao na stranu zakinute kćeri.

---

image

Francoise Bettencourt Meyers i sin

AFP
---

Mjesecima je potajno snimao razgovore gospođe Liliane s odvjetnikom i upraviteljem imovine. Iako je cijela vila više puta bila pregledana zbog sumnje u neovlašteno snimanje, Pascal je sve odradio jako suptilno, nitko nije sumnjao da je upravo on krtica. Snimio je ukupno 21 sat razgovora.

Snimke je poslao kćeri Françoise, a ono što je uslijedilo cijelu obiteljsku dramu podignulo je na jednu višu razinu. Na snimkama su bili razgovori koji su upućivali na veliku utaju poreza, a obiteljska neslaganja postala su sada državno pitanje.

Françoise, koja je preferirala svoju privatnost, cijelu obiteljsku priču odlučila je dati u javnost. Sva sredstva bila su joj opravdana u borbi protiv "parazita", kako je nazivala Baniera. Snimke je 2010. poslala Odjelu za financijski kriminal.

- Nisam ni stigao preslušati snimke, a dva časopisa već su ih objavila. Bili su to Mediaport i La Point – otkrio je glavni tužitelj Philippe Courroye.

Medije nisu zanimale obiteljske razmirice jer je ono što su saznali bilo frapantno. Liliane Bettencourt je uz pomoć suradnika zatajila 108 milijuna eura poreza i vlasništvo nad otokom D‘Arros u Sejšelima. U snimkama je nelagodu oko cijele situacije iskazala i sama Liliane, koja je priznala da zbog svega osjeća grižnju savjesti.

Pretpostavka je da Françoise uopće nije sumnjala na to da će snimke uzrokovati potpunu pomutnju. Njezin motiv za objavu bile su obiteljske razmirice, ali cijela priča zapravo je otišla u skroz drugom smjeru. U aferu "Bettencourt" bili su umiješani brojni članovi francuske elite, među njima i ministar financija Éric Woerth, ali i sam predsjednik Nicolas Sarkozy.

Neočekivano, od svega je najviše profitirao Banier, koji se u snimkama zapravo spominje jako rijetko pa je fokus s njega otišao na nepravilnosti s porezom. Doduše, Françoise to nije pokolebalo, ostala je ustrajna da riješi majku "okova" Baniera i njegove svite.

Kobna dijagnoza

Osim tužbe koju je pokrenula, Françoise je tražila da joj majku stave pod skrbništvo jer nije sposobna upravljati imovinom.

- Skrbništvo? Ta me zamisao nasmijava zato što ne mogu zamisliti da budem pod skrbništvom. To se ne radi ljudima koji žele uživati u životu - rekla je Liliane u jednom intervjuu.

No, za istraživanje Françoiseinih tvrdnji okupljen je odbor specijalista koji su trebali otkriti kako funkcionira gospođa Bettencourt.

- Odmah smo uočili da ima problema s komunikacijom, razumijevanjem i sluhom. Ta kombinacija problema rezultirala je jasnom dijagnozom – kazao je klinički psiholog Bruno Daunizeau i kazao da joj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

Njezina dijagnoza bacila je potpuno novo svjetlo na sve koji su profitirali od prijateljstva s Liliane, ispostavilo se da su mnogi iskorištavali bolesnu i ranjivu ženu.

Liliane je na posljetku krajem 2010. s kćeri potpisala sporazum kojim se odrekla svega i prihvatila skrbništvo. Okončana je tako obiteljska afera.

---

image

Liliane Bettencourt

AFP
---

Obiteljska ljubav ili interes?

Postavlja se pitanje je li kći još jedna osoba koja je iskoristila ranjivost svoje majke, pogotovo ako se u obzir uzme da je istovremeno tražila da potpiše sporazum i prihvati skrbništvo jer nije sama mogla upravljati svojom imovinom.

Sve je završilo tako da su vodstvo L‘oreala i upravljanje imovinom preuzeli Françoise i njezini sinovi. Liliane je prekinula odnose sa svim dotadašnjim prijateljima, a oni su smatrali da je na neki način zatočena od vlastite obitelji.

Kontroverzni Banier 2012. godine osuđen je na dvije i pol godine zatvora, a uz to je morao platiti novčanu kaznu i odštetu. Nakon Lilianine smrti odobreno mu je ponovno suđenje, tada je oslobođen plaćanja odštete.

Ako vas je zaintrigirala priča o obitelji Bettencourt, koja je prodrmala politički i društveni život Francuske, više o njoj možete saznati u Netflixovoj dokumentarnoj seriji "Milijarderka, batler i dečko".

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 100 milijardi eura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => 100 milijardi eura 2 0 8655 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-05 11:13:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Petra Klarić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-08 10:13:02 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-01-08 10:12:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kontroverzni život najbogatije žene na svijetu: priča o obitelji koja je prodrmala Francusku nadahnula i Netflix page_title=Kontroverzni život najbogatije žene na svijetu: priča o obitelji koja je prodrmala Francusku nadahnula i Netflix [metakey] => Françoise Bettencourt Meyers, liliane bettencourt, L'Oreal [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/05\/24646404.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/24728930.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/24728931.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/24728977.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/24859420.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/24729993.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Fran\u00e7oise Bettencourt Meyers preferirala je \u017eivot izvan oka javnosti, a majka ju je uvijek opisivala kao hladno, sporo i neambiciozno dijete<\/p>","

Francois-Marie Banier i Liliane Bettencourt<\/p>","

Liliane Bettencourt<\/p>","

Francoise Bettencourt Meyers i sin<\/p>","

Odvjetnik Liliane Bettencourt<\/p>","

Obitelj Bettencourt ve\u0107inski je vlasnik kozmeti\u010dkog diva L\u2018oreal<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24646404_1920.jpg":"1920x1080","k_24646404_1280.jpg":"1280x1280","k_24646404_1024.jpg":"1024x1024","k_24646404_640.jpg":"640x640","k_24646404_480.jpg":"480x480","k_24646404_340.jpg":"340x340","k_24646404_220.jpg":"220x220","o_24646404_1280.jpg":"1280x853","o_24646404_1024.jpg":"1024x682","o_24646404_640.jpg":"640x426","o_24646404_480.jpg":"480x320","o_24646404_340.jpg":"340x226","o_24646404_220.jpg":"220x146","h_24646404_1280.jpg":"1280x854","h_24646404_1024.jpg":"1024x683","h_24646404_640.jpg":"640x427","h_24646404_480.jpg":"480x320","h_24646404_340.jpg":"340x227","h_24646404_220.jpg":"220x147","pp_24646404_1280.jpg":"1280x1628","pp_24646404_1024.jpg":"1024x1303","pp_24646404_640.jpg":"640x814","pp_24646404_480.jpg":"480x611","pp_24646404_340.jpg":"340x432","pp_24646404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1353","hd_24728930_1920.jpg":"1920x1080","k_24728930_1280.jpg":"1280x1280","k_24728930_1024.jpg":"1024x1024","k_24728930_640.jpg":"640x640","k_24728930_480.jpg":"480x480","k_24728930_340.jpg":"340x340","k_24728930_220.jpg":"220x220","o_24728930_1280.jpg":"1280x902","o_24728930_1024.jpg":"1024x721","o_24728930_640.jpg":"640x451","o_24728930_480.jpg":"480x338","o_24728930_340.jpg":"340x239","o_24728930_220.jpg":"220x155","h_24728930_1280.jpg":"1280x854","h_24728930_1024.jpg":"1024x683","h_24728930_640.jpg":"640x427","h_24728930_480.jpg":"480x320","h_24728930_340.jpg":"340x227","h_24728930_220.jpg":"220x147","pp_24728930_1280.jpg":"1280x1628","pp_24728930_1024.jpg":"1024x1303","pp_24728930_640.jpg":"640x814","pp_24728930_480.jpg":"480x611","pp_24728930_340.jpg":"340x432","pp_24728930_220.jpg":"220x280"},{"size0":"775x1024","hd_24728931_1920.jpg":"1920x1080","k_24728931_1280.jpg":"1280x1280","k_24728931_1024.jpg":"1024x1024","k_24728931_640.jpg":"640x640","k_24728931_480.jpg":"480x480","k_24728931_340.jpg":"340x340","k_24728931_220.jpg":"220x220","o_24728931_1280.jpg":"1280x1691","o_24728931_1024.jpg":"1024x1353","o_24728931_640.jpg":"640x845","o_24728931_480.jpg":"480x634","o_24728931_340.jpg":"340x449","o_24728931_220.jpg":"220x290","h_24728931_1280.jpg":"1280x854","h_24728931_1024.jpg":"1024x683","h_24728931_640.jpg":"640x427","h_24728931_480.jpg":"480x320","h_24728931_340.jpg":"340x227","h_24728931_220.jpg":"220x147","pp_24728931_1280.jpg":"1280x1628","pp_24728931_1024.jpg":"1024x1303","pp_24728931_640.jpg":"640x814","pp_24728931_480.jpg":"480x611","pp_24728931_340.jpg":"340x432","pp_24728931_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1396","hd_24728977_1920.jpg":"1920x1080","k_24728977_1280.jpg":"1280x1280","k_24728977_1024.jpg":"1024x1024","k_24728977_640.jpg":"640x640","k_24728977_480.jpg":"480x480","k_24728977_340.jpg":"340x340","k_24728977_220.jpg":"220x220","o_24728977_1280.jpg":"1280x930","o_24728977_1024.jpg":"1024x744","o_24728977_640.jpg":"640x465","o_24728977_480.jpg":"480x349","o_24728977_340.jpg":"340x247","o_24728977_220.jpg":"220x159","h_24728977_1280.jpg":"1280x854","h_24728977_1024.jpg":"1024x683","h_24728977_640.jpg":"640x427","h_24728977_480.jpg":"480x320","h_24728977_340.jpg":"340x227","h_24728977_220.jpg":"220x147","pp_24728977_1280.jpg":"1280x1628","pp_24728977_1024.jpg":"1024x1303","pp_24728977_640.jpg":"640x814","pp_24728977_480.jpg":"480x611","pp_24728977_340.jpg":"340x432","pp_24728977_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_24859420_1920.jpg":"1920x1080","k_24859420_1280.jpg":"1280x1280","k_24859420_1024.jpg":"1024x1024","k_24859420_640.jpg":"640x640","k_24859420_480.jpg":"480x480","k_24859420_340.jpg":"340x340","k_24859420_220.jpg":"220x220","o_24859420_1280.jpg":"1280x852","o_24859420_1024.jpg":"1024x681","o_24859420_640.jpg":"640x426","o_24859420_480.jpg":"480x319","o_24859420_340.jpg":"340x226","o_24859420_220.jpg":"220x146","h_24859420_1280.jpg":"1280x854","h_24859420_1024.jpg":"1024x683","h_24859420_640.jpg":"640x427","h_24859420_480.jpg":"480x320","h_24859420_340.jpg":"340x227","h_24859420_220.jpg":"220x147","pp_24859420_1280.jpg":"1280x1628","pp_24859420_1024.jpg":"1024x1303","pp_24859420_640.jpg":"640x814","pp_24859420_480.jpg":"480x611","pp_24859420_340.jpg":"340x432","pp_24859420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24729993_1920.jpg":"1920x1080","k_24729993_1280.jpg":"1280x1280","k_24729993_1024.jpg":"1024x1024","k_24729993_640.jpg":"640x640","k_24729993_480.jpg":"480x480","k_24729993_340.jpg":"340x340","k_24729993_220.jpg":"220x220","o_24729993_1280.jpg":"1280x853","o_24729993_1024.jpg":"1024x682","o_24729993_640.jpg":"640x426","o_24729993_480.jpg":"480x320","o_24729993_340.jpg":"340x226","o_24729993_220.jpg":"220x146","h_24729993_1280.jpg":"1280x854","h_24729993_1024.jpg":"1024x683","h_24729993_640.jpg":"640x427","h_24729993_480.jpg":"480x320","h_24729993_340.jpg":"340x227","h_24729993_220.jpg":"220x147","pp_24729993_1280.jpg":"1280x1628","pp_24729993_1024.jpg":"1024x1303","pp_24729993_640.jpg":"640x814","pp_24729993_480.jpg":"480x611","pp_24729993_340.jpg":"340x432","pp_24729993_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7648883 Threads: 4 Questions: 1553753221 Slow queries: 4735911 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111288321 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/kontroverzni-zivot-najbogatije-zene-na-svijetu-prica-o-obitelji-koja-je-prodrmala-francusku-nadahnula-i-netflix-1352849 [printLink] => /mozaik/panorama/kontroverzni-zivot-najbogatije-zene-na-svijetu-prica-o-obitelji-koja-je-prodrmala-francusku-nadahnula-i-netflix-1352849?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 635575 [name] => Françoise Bettencourt Meyers [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-08 16:39:21 [main_article_id] => 0 [alias] => francoise-bettencourt-meyers [link] => /tag/francoise-bettencourt-meyers ) [1] => stdClass Object ( [id] => 343123 [name] => liliane bettencourt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => liliane-bettencourt [link] => /tag/liliane-bettencourt ) [2] => stdClass Object ( [id] => 742922 [name] => L'Oreal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-05 12:24:20 [main_article_id] => 0 [alias] => l-oreal [link] => /tag/l-oreal ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 100 milijardi eura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kontroverzni život najbogatije žene na svijetu: priča o obitelji koja je prodrmala Francusku nadahnula i Netflix [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-19-56-57-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/24646404.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Françoise Bettencourt Meyers preferirala je život izvan oka javnosti, a majka ju je uvijek opisivala kao hladno, sporo i neambiciozno dijete

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/24646404.jpg [title] =>

Françoise Bettencourt Meyers preferirala je život izvan oka javnosti, a majka ju je uvijek opisivala kao hladno, sporo i neambiciozno dijete

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/24728930.jpg [title] =>

Francois-Marie Banier i Liliane Bettencourt

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/24728931.jpg [title] =>

Liliane Bettencourt

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/24728977.jpg [title] =>

Francoise Bettencourt Meyers i sin

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/24859420.jpg [title] =>

Odvjetnik Liliane Bettencourt

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/24729993.jpg [title] =>

Obitelj Bettencourt većinski je vlasnik kozmetičkog diva L‘oreal

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Françoise Bettencourt Meyers najbogatija je žena i trinaesta najbogatija osoba na svijetu po Bloomberg Billionaires Indeksu. Bogatstvo ove samozatajne poslovne žene, spisateljice i filantrope procjenjuje se na otprilike 100 milijardi eura. No, Françoise nije taj novac zaradila sama.

Cijela priča o njezinu bogatstvu počinje još davne 1909., kada je njezin djed Eugène Paul Louis Schueller osnovao L‘Oreal, danas najveću kozmetičku tvrtku na svijetu.

---

---

Titulu najbogatije žene na svijetu nosila je i njezina majka Liliane Bettencourt, s kojom je Françoise imala odnos za koji se može reći da je bio sve osim idealan.

Dok je Liliane po prirodi bila sve ono što se očekuje od jedne pripadnice visokog društva, kći Françoise oduvijek je bila njezina suprotnost. Preferirala je život izvan oka javnosti, a svoje je dane provodila uglavnom pišući i svirajući klavir. Majka ju je uvijek opisivala kao hladno, sporo i neambiciozno dijete, koje je uvijek bilo jedan korak iza nje.

Liliane je živjela u svojoj raskošnoj vili u pariškom predgrađu Neuillyju u kojoj je bila zaposlena prava vojska posluge – njih dvadesetak.

- Nitko u 21. stoljeću nema toliku poslugu. Zapanjila sam se kad sam shvatila da je kao u Downtown Abbeyju – kazala je novinarka Corinne Audouin, koja je cijelu situaciju opisala kao sulud feudalni sustav.

---

image

Obitelj Bettencourt većinski je vlasnik kozmetičkog diva L‘oreal

AFP
---

Novac sve pokreće

Već narušen odnos majke i kćeri dodatno se zakomplicirao kada je u Lilianin život ušao François-Marie Banier, ekscentrični francuski fotograf magnetične energije. Prije upoznavanja s njim Liliane je živjela poprilično dosadan i neispunjen život, a on je bio upravo ono što joj je nedostajalo.

Počeli su se družiti, Banier je Liliane otvorio novi prozor u svijet. Upoznavao ju je s glumcima, zajedno su išli na razna putovanja, savjetovao ju je oko kupovine umjetnosti i s njom razglabao o književnosti. Dobila je Liliane tako novi, svježiji i dinamičniji pogled na život.

Nije to bila ljubavna priča, bar ne ljubavno-romantična. François-Marie bio je gej, a Liliane je cijeli život bila udana za Andréa Bettencourta, poznatog francuskog političara. Više je njihov odnos nalikovao na odnos sina i majke koji dijele brojne interese.

---

image

Francois-Marie Banier i Liliane Bettencourt

AFP
---

Još jedan važan faktor bio je što je Liliane imala toliko novca da joj je svaki trošak bio beznačajan, a Banier je novac i stil života koji ide s njim obožavao. Ubrzo su se počele pojavljivati sumnje u njihov odnos, skeptični su bili Lilianini najbliži suradnici i posluga, ali i njezina kći jedinica Françoise. Smatrali su da je Banier iskorištava. Liliane je u njemu vidjela crte svog oca, koje nije vidjela u svojoj kćeri.

Ljubomora i sumnje

Nije trebalo dugo da ljubomora pusti korijene u Françoiseinu umu, Banier je od njezine majke dobivao sve ono za čim je žudjela - privrženost, interes i fascinaciju. Situacija je uskoro počela brinuti i Claire Thibout, Lilianinu osobnu računovotkinju, kojoj je situacija s Banierom bila vrlo sumnjiva.

- Gospođo, ne mogu više. Gospodin Banier me zove kući u svako doba i traži novac. Kaže da vas voli, ali da mu treba nešto novca - požalila se Thibout gospođi Bettencourt i otkrila da je Banier tražio tri milijuna eura.

Liliane je svoju zahvalnost Banieru izražavala plaćanjem svih zajedničkih druženja, od večera do putovanja, a od nje je nerijetko dobivao i vrlo skupe umjetnine eminentnih umjetnika. Jednom ju je tražio i da isprazni bankovni trezor u kojem je držala skupocjeni dijamantni nakit, koji je nosila samo u posebnim prilikama.

Računovotkinja je znala da će se cijela priča završiti loše pa je sve ispričala Lilianinoj kćeri, koja je bila iznimno zabrinuta zbog utjecaja koji je Banier imao na njezinu majku. Liliane je do tada Banieru dala gotovo milijardu eura.

Sve se dodatno zakompliciralo u studenome 2007. godine – preminuo je Lilianin muž i Françoisein otac André.

Borba protiv ‘parazita‘

Ono što je uslijedilo bilo je poprilično šokantno, Baniere je Liliane nakon smrti supruga zamolio da ga usvoji. U tom slučaju on bi postao njezin službeni nasljednik i mogao bi polagati pravo na obiteljsko nasljedstvo. Na vijest o tome Françoise je, jednostavno rečeno, poludjela. Inače samozatajna kći milijarderke odlučila se na iznenađujući potez – pokrenula je tužbu da zaustavi Baniera.

- Draga mama, reći ću ti nešto što ti se neće svidjeti. Znam da će te ovo pismo uzrujati, ali moram odmah reagirati – napisala je Françoise u pismu majci.

Ubrzo su se za strane počeli opredjeljivati svi koji su se nalazili u užem krugu obitelji. Liliane je bila razočarana kćerinim potezom, prijetila joj je da će joj oduzeti polovicu nasljedstva i dati je u humanitarne svrhe. Jedan od važnijih igrača bio je dugogodišnji obiteljski batler Pascal Bonnefoy, koji je stao na stranu zakinute kćeri.

---

image

Francoise Bettencourt Meyers i sin

AFP
---

Mjesecima je potajno snimao razgovore gospođe Liliane s odvjetnikom i upraviteljem imovine. Iako je cijela vila više puta bila pregledana zbog sumnje u neovlašteno snimanje, Pascal je sve odradio jako suptilno, nitko nije sumnjao da je upravo on krtica. Snimio je ukupno 21 sat razgovora.

Snimke je poslao kćeri Françoise, a ono što je uslijedilo cijelu obiteljsku dramu podignulo je na jednu višu razinu. Na snimkama su bili razgovori koji su upućivali na veliku utaju poreza, a obiteljska neslaganja postala su sada državno pitanje.

Françoise, koja je preferirala svoju privatnost, cijelu obiteljsku priču odlučila je dati u javnost. Sva sredstva bila su joj opravdana u borbi protiv "parazita", kako je nazivala Baniera. Snimke je 2010. poslala Odjelu za financijski kriminal.

- Nisam ni stigao preslušati snimke, a dva časopisa već su ih objavila. Bili su to Mediaport i La Point – otkrio je glavni tužitelj Philippe Courroye.

Medije nisu zanimale obiteljske razmirice jer je ono što su saznali bilo frapantno. Liliane Bettencourt je uz pomoć suradnika zatajila 108 milijuna eura poreza i vlasništvo nad otokom D‘Arros u Sejšelima. U snimkama je nelagodu oko cijele situacije iskazala i sama Liliane, koja je priznala da zbog svega osjeća grižnju savjesti.

Pretpostavka je da Françoise uopće nije sumnjala na to da će snimke uzrokovati potpunu pomutnju. Njezin motiv za objavu bile su obiteljske razmirice, ali cijela priča zapravo je otišla u skroz drugom smjeru. U aferu "Bettencourt" bili su umiješani brojni članovi francuske elite, među njima i ministar financija Éric Woerth, ali i sam predsjednik Nicolas Sarkozy.

Neočekivano, od svega je najviše profitirao Banier, koji se u snimkama zapravo spominje jako rijetko pa je fokus s njega otišao na nepravilnosti s porezom. Doduše, Françoise to nije pokolebalo, ostala je ustrajna da riješi majku "okova" Baniera i njegove svite.

Kobna dijagnoza

Osim tužbe koju je pokrenula, Françoise je tražila da joj majku stave pod skrbništvo jer nije sposobna upravljati imovinom.

- Skrbništvo? Ta me zamisao nasmijava zato što ne mogu zamisliti da budem pod skrbništvom. To se ne radi ljudima koji žele uživati u životu - rekla je Liliane u jednom intervjuu.

No, za istraživanje Françoiseinih tvrdnji okupljen je odbor specijalista koji su trebali otkriti kako funkcionira gospođa Bettencourt.

- Odmah smo uočili da ima problema s komunikacijom, razumijevanjem i sluhom. Ta kombinacija problema rezultirala je jasnom dijagnozom – kazao je klinički psiholog Bruno Daunizeau i kazao da joj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

Njezina dijagnoza bacila je potpuno novo svjetlo na sve koji su profitirali od prijateljstva s Liliane, ispostavilo se da su mnogi iskorištavali bolesnu i ranjivu ženu.

Liliane je na posljetku krajem 2010. s kćeri potpisala sporazum kojim se odrekla svega i prihvatila skrbništvo. Okončana je tako obiteljska afera.

---

image

Liliane Bettencourt

AFP
---

Obiteljska ljubav ili interes?

Postavlja se pitanje je li kći još jedna osoba koja je iskoristila ranjivost svoje majke, pogotovo ako se u obzir uzme da je istovremeno tražila da potpiše sporazum i prihvati skrbništvo jer nije sama mogla upravljati svojom imovinom.

Sve je završilo tako da su vodstvo L‘oreala i upravljanje imovinom preuzeli Françoise i njezini sinovi. Liliane je prekinula odnose sa svim dotadašnjim prijateljima, a oni su smatrali da je na neki način zatočena od vlastite obitelji.

Kontroverzni Banier 2012. godine osuđen je na dvije i pol godine zatvora, a uz to je morao platiti novčanu kaznu i odštetu. Nakon Lilianine smrti odobreno mu je ponovno suđenje, tada je oslobođen plaćanja odštete.

Ako vas je zaintrigirala priča o obitelji Bettencourt, koja je prodrmala politički i društveni život Francuske, više o njoj možete saznati u Netflixovoj dokumentarnoj seriji "Milijarderka, batler i dečko".

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP

Françoise Bettencourt Meyers preferirala je život izvan oka javnosti, a majka ju je uvijek opisivala kao hladno, sporo i neambiciozno dijete

AFP

Francois-Marie Banier i Liliane Bettencourt

AFP

Liliane Bettencourt

AFP

Francoise Bettencourt Meyers i sin

AFP

Odvjetnik Liliane Bettencourt

AFP

Obitelj Bettencourt većinski je vlasnik kozmetičkog diva L‘oreal

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/kontroverzni-zivot-najbogatije-zene-na-svijetu-prica-o-obitelji-koja-je-prodrmala-francusku-nadahnula-i-netflix-1352849 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9c8b1ed4e766f83b2c6feab3173a73df67676d40 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kontroverzni+%C5%BEivot+najbogatije+%C5%BEene+na+svijetu%3A+pri%C4%8Da+o+obitelji+koja+je+prodrmala+Francusku+nadahnula+i+Netflix&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fkontroverzni-zivot-najbogatije-zene-na-svijetu-prica-o-obitelji-koja-je-prodrmala-francusku-nadahnula-i-netflix-1352849 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fkontroverzni-zivot-najbogatije-zene-na-svijetu-prica-o-obitelji-koja-je-prodrmala-francusku-nadahnula-i-netflix-1352849 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 100 milijardi eura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Panorama100 milijardi eura

Kontroverzni život najbogatije žene na svijetu: priča o obitelji koja je prodrmala Francusku nadahnula i Netflix

Piše Petra Klarić
8. siječnja 2024. - 11:12
Françoise Bettencourt Meyers preferirala je život izvan oka javnosti, a majka ju je uvijek opisivala kao hladno, sporo i neambiciozno dijeteAFP

Françoise Bettencourt Meyers najbogatija je žena i trinaesta najbogatija osoba na svijetu po Bloomberg Billionaires Indeksu. Bogatstvo ove samozatajne poslovne žene, spisateljice i filantrope procjenjuje se na otprilike 100 milijardi eura. No, Françoise nije taj novac zaradila sama.

Cijela priča o njezinu bogatstvu počinje još davne 1909., kada je njezin djed Eugène Paul Louis Schueller osnovao L‘Oreal, danas najveću kozmetičku tvrtku na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 21:56