StoryEditorOCM
Panoramaroger waters

Kontroverzni glazbenik u obradi legendarne pjesme dodao stih ‘postoji samo jedan put u Jugoslaviji‘. Ispričao je i zašto

Piše mozaik sd
22. listopada 2023. - 09:23

Britanski glazbenik Roger Waters dodao je nove stihove u pjesmu "The Great Gig in The Sky" na svom nedavnom albumu "Dark Side of the Moon Redux", reinterpretaciji slavnog albuma Pink Floyda iz 1973. godine. Te riječi glase: "Postoji samo jedan put u Jugoslaviji."

Odakle ovo dolazi? Upitan o tome, Waters se prisjetio priče američkog pjesnika Donalda Halla, gdje se opisuje kako je dotični 1952. godine sa suprugom putovao automobilom iz Austrije u Jugoslaviju. Kad je upitao nepoznatog čovjeka u velikoj crnoj limuzini za put prema Zagrebu, čovjek mu je odgovorio da "u Jugoslaviji postoji samo jedan put", piše Headliner. 

Glazbenik je prepričao i kako se na kraju nastupa u Zagrebu, “iznenada našao kako govori pred deset hiljada Hrvata Hallovu priču ‘Jedan put‘”. “Nisam znao da li će shvatiti, kada dođem do toga: ‘Postoji samo jedan put u Jugoslaviji’. Prasnuli su u glasan iskren smijeh”, rekao je Waters.

Inače, pjesma "The Great Gig in The Sky" govori o mogućem životu nakon smrti, o čemu na početku skladbe progovara upravo Watersov prijatelj Donald Hall, tada umirući od raka. “Imamo samo jedan put. I to opisujem u ‘The Dark Side of The Moon‘”, istaknuo je Britanac.

Waters je istaknuo da album "The Dark Side of the Moon" opisuje životno putovanje koje počinje s pjesmom "Breathe" i otkucajima “bum-bum” srca u utrobi majke te ide “do kraja, gde god da on bio”, a to je u ovom slučaju “Eclipse”, jer se sa “eklipsom završava svijetlo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:18