StoryEditorOCM
PanoramaGDJE JE NESTALA?

Koma, razvod, dvojnica... Ove zastrašujuće teorije zavjere kruže internetom o omiljenoj princezi Kate; totalno bizarno

Piše Tina Premec/JL
13. ožujka 2024. - 14:43

Kad je nasmijana Kate Middleton na Božić prošetala do crkve sa svojom obitelji, malo tko je mogao predvidjeti da će to biti posljednji normalan trenutak koji će princeza imati u javnosti u dogledno vrijeme, zaključuje Vogue. Nakon što je sredinom siječnja najavila "planiranu abdominalnu operaciju", Middleton je iznenada postala predmetom nekih od najluđih i najraširenijih teorija zavjere u posljednje vrijeme.

image
/Shutterstock

Na internetu korisnici raznoraznih platformi raspravljaju i nagađaju o njezinu zdravlju i o pravoj lokaciji na kojoj se princeza nalazi. Dok su neka nagađanja komična, druga djeluju mnogo zlokobnije. Sve je doseglo vrhunac 11. ožujka, kada je Kensingtonska palača objavila manipuliranu fotografiju obitelji Wales za Majčin dan, koju su zatim povukli Associated Press i nekoliko drugih agencija.

Princeza se kasnije ispričala za zbrku uzrokovanu izmjenama slike. Što se točno, pita se svijet, događa s kućom Windsor? Još uvijek, zaključuju u Vogueu, nema konačnog odgovora tek zaključci koji se mogu izvući iz tijeka događaja i svih kontroverzi koje prate princezu od Walesa u proteklih nekoliko mjeseci, piše Jutarnji list.

image
/Shutterstock

Najpopularnije teorije zavjere o nestanku princeze od Walesa izdvojili su pak u Times of India. Možda najluđa je ona da bi Kate Middleton mogla biti natjecateljica u reality showu "Masked Singer"! Ova teorija počela je kružiti X-om, nekadašnjim Twitterom, kada je jedan korisnik istaknuo da se princezin nestanak čini usklađen s rasporedom snimanja TV showa.

Ideja je da bi mogla uživati u pauzi od kraljevskih dužnosti dok se prepušta osobnoj strasti prema pjevanju, a sve pod krinkom kostima koji skriva njezin identitet. Druga teorija, jednako šaljiva, nagađa da se Kate oporavlja od estetske operacije, poput brazilskog podizanja stražnjice. Korisnici X-a krenuli su s takvim zezanjem nakon satiričnog tweeta navodnog plastičnog kirurga. Ono što je definitivno bila šala, makar su neki čak i u to povjerovali, da princeze nema u javnosti zbog loše frizure. Navodno ima frizuru sa šiškama koje su išle na stranu, a kako je loša frizura razlog da svakome pokvari dan,..

image
Daniel Leal/Afp

Međutim, jedna pak od najraširenijih teorija je ozbiljna. Nagađa se da je Kate Middleton suočena s teškim zdravstvenim komplikacijama nakon operacije abdomena. Navodno su se pojavili neočekivani postoperativni problemi koji su doveli do produljenog razdoblja oporavka. Neki čak sugeriraju da bi mogla biti u induciranoj komi zbog ovih komplikacija. Ova je teorija dobila na snazi kada je princ William otkazao zakazano pojavljivanje, navodeći kao razlog osobnu stvar, što je potaknulo glasine da je Kateino zdravlje ugroženo.

Sve ozbiljnije pak postaje nagađanje o potencijalnom razdoru između Kate i princa Williama, što je dovelo i do glasina o njihovom razvodu. Ovu teoriju potiče odsutnost para s javnih događanja i nedostatak zajedničkih fotografija u posljednje vrijeme. To sugerira da možda postoje problemi u braku koji se rješavaju privatno, daleko od očiju javnosti. Dodatnu težinu tim glasinama je donijela navodna umiješanost Lady Rose Hanbury, markize od Cholmondeleyja u cijelu priču. Lady Rose smatra se princezinom najboljom prijateljicom i bliskom osobom od povjerenja, iako neki sugeriraju da su se možda posvađale, a uzrok je navodno William. Nagađa se da je njezina veza s kraljevskim parom, a posebno princem Williamom, mogla pridonijeti Kateinom povlačenju iz javnog života. Ova se teorija temelji na nepotvrđenim izvješćima i šuškanjima u društvenim krugovima.

Uvjerljivije objašnjenje Kateine odsutnosti mogao bi biti produljeni odmor nakon medicinskog postupka. Ova teorija sugerira da vojvotkinja uzima pauzu iz zdravstvenih razloga, vjerojatno povezanih s operacijom kojoj se podvrgla početkom godine. To je podsjetnik da čak i javnim osobama treba vremena da se oporave i da daju prednost svojoj dobrobiti. S druge strane jasno je i da se prilično nespretno komuniciralo s javnošću, a ovo je pregled tijeka događaja koji su doveli do toga da se teorije zavjere rasplamsaju do te mjere:

25. prosinca 2023.: Kateina posljednja kraljevska dužnost

Na Božić princeza od Walesa prisustvovala je godišnjoj crkvenoj službi kraljevske obitelji u Sandringhamu. Sve je djelovalo savršeno dok se držala za ruke sa svojom djecom.

17. siječnja 2024.: Kensingtonska palača najavljuje abdominalnu operaciju Kate Middleton

Kensingtonska palača objavila je izjavu da je princeza od Walesa primljena u bolnicu na "abdominalnu operaciju" 16. siječnja. Zbog liječničkog savjeta, neće se vratiti javnim dužnostima do Uskrsa. U izjavi se također traži privatnost zbog djece.

17. siječnja 2024.: Buckinghamska palača objavljuje da kralj Charles traži liječenje zbog povećanja prostate

Nekoliko sati nakon medicinskih vijesti Kate Middleton, kralj Charles objavio je kako je potražio liječenje zbog povećane prostate. Razlika između te dvije izjave je primjetna; Charles je bio mnogo precizniji u vezi s njegovim stanjem.

29. siječnja 2024.: princeza od Walesa vraća se kući iz bolnice

Krajem siječnja odjeknula je vijest da se princeza od Walesa vratila kući u Windsor iz londonske klinike. Za razliku od njezinog svekra, čiji je odlazak fotografiran, nema slika njezinog izlaska iz bolnice, što naglašava njezinu želju za privatnošću.

5. veljače 2024.: Kralj Charles objavljuje svoju dijagnozu raka

Buckinghamska palača objavila je da princ Charles traži liječenje od raka. "I dalje je potpuno pozitivan u pogledu liječenja i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je prije moguće.", naveli su iz Buckinghamske palače. U međuvremenu, Charles se nastavio povremeno pojavljivati u javnosti.

27. veljače 2024.: Princ William povlači se s komemoracije za svog kuma

Krajem veljače princ William objavio je da ne može prisustvovati misi zadušnici za svog kuma, grčkog kralja Konstantina, zbog osobnih razloga. Dok su anonimni kraljevski izvori novinskim kućama poput CNN-a rekli da nema veze između otkazivanja i princezina zdravlja, potaknula su se nagađanja. Ubrzo su društvenim mrežama počele kružiti glasine o tome gdje se princeza nalazi. Velik dio komentara zavjere bio je duhovit; ‘memeovi‘ su obilovali time da je Middleton prisustvovala neuspješnom iskustvu Willyja Wonke u Glasgowu, ali neki su bili zlobni i klevetnički.

29. veljače 2024.: Kensingtonska palača ponavlja svoju izvornu izjavu

Nakon 48 sati divljih internetskih nagađanja, Kensingtonska palača potvrdila je svoju izvornu izjavu za People: "Bili smo vrlo jasni od samog početka da će se princeza od Walesa pojaviti vani do Uskrsa i da će Kensingtonska palača objavljivati ažuriranja samo kada nešto bude značajno", rekli su. Također su dodali da je princeza "dobro".

4. ožujka 2024.: Paparazzi snimili princezu od Walesa kako se vozi po Windsoru

TMZ je objavio mutne fotografije princeze i njezine majke kako se voze u Audiju do dvorca Windsor. Britanski tisak suzdržao se od dijeljenja slika zbog princezine privatnosti.

10. ožujka 2024.: Princ i princeza od Walesa dijele fotografiju za Majčin dan

Kako bi obilježili Majčin dan u Ujedinjenom Kraljevstvu, princ William i Kate Middleton na svojim su društvenim mrežama objavili fotografiju princeze i njihovo troje djece. Palača je rekla da ju je snimio William prošlog tjedna u Windsoru. Isprva se to činilo kao jasno pobijanje svih teorija zavjere. Međutim, u nedjelju navečer, Associated Press izdao je "naredbu za ubijanje", izraz za povlačenje slike. "Kad se pobliže pogleda, čini se da je izvor manipulirao slikom", rekao je AP u svom upozorenju. Doista, fotografija je bila izmijenjena. Lijeva ruka princeze Charlotte nije se poklapala s rukavom njezinog džempera. Middletonin patentni zatvarač bio je pogrešno poravnat, a neki dijelovi tijela - uključujući koljeno i šaku, bili su nespretno zamagljeni. Gotovo odmah, nagađanja o princezinom pravom stanju dosegla su vrhunac.

11. ožujka 2024.: Kate Middleton izdaje osobnu ispriku na društvenim mrežama

Sljedećeg jutra, princeza je pokušala sve objasniti. "Kao i mnogi amaterski fotografi, povremeno eksperimentiram s montažom. Željela bih se ispričati zbog bilo kakve zabune koju je izazvala obiteljska fotografija koju smo jučer podijelili." napisala je na X.

Ipak, šteta je učinjena. Fotografija je uklonjena s nekoliko agencija i nije objavljena u medijima poput The New York Timesa. U tom procesu, kredibilitet kraljevske obitelji je poljuljan, a nagađanja o njezinoj dobrobiti nastavila su sve suludije bujati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:40