StoryEditorOCM
PanoramaZA VRUĆE DANE

Kleopatra ih je obožavala, a recept za ove kolačiće pronađen je na egipatskoj keramici! Slastan je, pećnica vam ne treba

Piše mozaik sd
21. srpnja 2024. - 23:40

Jelovnici slavnih povijesnih osoba oduvijek su intrigirali javnost.

Nekada su većini ljudi bili nedostupni - osobito u vrijeme kada su začini i namirnice  poput papra, cimeta ili čokolade bili basnoslovno skupi zbog teškog i rizičnog transporta, a danas se nalaze na polici svakog dućana.

Za ove vruće dane, kada se nikome zbog kolača ne da paliti pećnicu, mogli biste kušati Kleopatrine kolačiće, koji su se izvorno nazivali slatkišima od tigrovog oraha, ali su ponijeli ime po faraonki koja ih je navodno jako voljela.

Recept za ove kolačiće mnogo je stariji od Kleopatre: pronađen je na ulomku egipatske keramike, a zapisan je tisuću i pol godina prije nove ere.

Datulje, orasi, med

Evo recepta: potrebno je 20 dekagrama običnog brašna, 20 žlica vode i 20 dekagrama suhog voća, datulja i spomenutih tigrovih oraščića, koji se mogu nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane.

Poslužit će i neki drugi orasi ako nema tigrovih, koji zapravo i nisu orasi, nego sitni gomolji. U Egiptu su tigov orah veoma poštovali (pronađen je u mnogim grobnicama), a danas nutricionisti ponovno otkrivaju njihov blagotvoran utjecaj na jačanje imuniteta, regulaciju šećera u krvi i zdravlje srca. Navodno imaju i afrodizijačka svojstva, premda ih suvremeni poljoprivrednici često tretiraju kao korov.

Dakle, brašno, vodu, te nasjeckanje datulje i orahe pomiješati, začiniti cimetom i oblikovati kuglice. Kuhaju se u kipućem medu nekoliko minuta, a kada se ohlade poslužuju se ukrašene zrnima šipka. Jednostavnija varijanta je izblendati datulje i orahe (dotati malo vode ako je smjesa previše gusta), začiniti cimetom, umočiti u med te uvaljati u mljevene orahe.

Pivo za doručak

Inače, ostala Kleopatrima prehrana, tipično mediteranska, sadržavala je mnogo povrća, mahunarki i voća - osobito smokava, svježih i sušenih - te datulja. Na njenom stolu našlo bi se i meso golubova, divljač, kozletina, ovčetina i riba te maslinovo ulje, med i sir.

Dan je navodno počinjala skromno, uz ječmeni kruh i pivo, ručak je bio bogatiji, a večera uvijek prava gozba. Slične navike imali su i Rimljani.

Osim kolačića od tigrovih oraščića, ostalo je zabilježeno da je jako voljela punjene pečene golubove uz mnogo povrća za prilog.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 22:31