StoryEditorOCM
PanoramaSLAVNA GLUMICA

Kći Charlija Chaplina progovorila o djetinjstvu: Smjeli smo se kretati samo na prstima i morali smo biti tihi poput miša

Piše MOZAIK SD
3. kolovoza 2024. - 10:00

Geraldine Chaplin izgleda kao njezin Charlie Chaplin (1889.-1977.). Ta je sličnost s godinama postala još jača. Geraldine Chaplin 31. srpnja napunila je 80 godina.

"Drugi ljudi nasljeđuju bogatstvo ili titulu. Ja sam naslijedila samo prezime. Zbog mog imena otvorila su mi se prava vrata." Koristila je i iskorištavala ime "onoliko često koliko sam mogla", što je u ovom slučaju bilo više blagoslov nego teret.

Geraldine se  pojavila u više filmova od svog legendarnog oca, koji je za života snimio 80 filmova. Ona ih je snimila stotinjak, posljednji 2023. uz Johna Malkovicha: "Seneca".

Njezino se ime desetljećima smatra jednim od najvažnijih u filmskoj industriji, oduševila je publiku i kritičare u filmovima kao što su "Doktor Živago", "Pasmina gavrana", "I dalje ćeš misliti na mene", "Majka Tereza: U ime Božjih siromaha", "Berezina ili posljednji dani Švicarske", "Vukodlak", "Sirotište ili "Razgovaraj s njom". Ali u svemu što radi i postiže, monumentalno ime njezina oca uvijek je u pozadini.

image

Geraldine Chaplin u Cannesu 1966. godine

Paul Louis/Afp

Nakon tri braka i troje djece, Charlie Chaplin oženio se Oonom O‘Neill, kćerkom američkog dramatičara i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Eugenea O‘Neilla , 1943. godine. Ona je imala 18, on 54. Godine 1944. rodila im se kći Geraldine, a zatim još sedmero djece. Chaplinovi su se 1953. preselili u Švicarsku kada je Geraldine imala osam godina. Upisana je u internat, gdje je učila francuski i španjolski, piše Briggite.

image

Charlie Chaplin, njegova supruga Oona Chaplin i njihovo sedmero djece: Eugene, Charlie Chaplin s Jane, Josephine, Oona Chaplin s Annette, Michael, Geraldine i Victoria snimljeni 1961. godine

Intercontinentale/Afp

U intervjuu za "Welt" kći ga je opisala: "Bio je dobar, ali i vrlo strog otac. Ne smijete zaboraviti, rođen je 1889. godine. Lijepo je bilo što je često bio kući. Puno je radio kod kuće. Ali to je također značilo da smo se smjeli kretati samo na prstima i morali smo biti tihi poput miša. Ako smo se htjeli igrati, morali smo izaći."

image

Obitelj Chaplin na aerodromu u Nici 1957. godine

Inp/Afp
image

Charlie Chaplin i njegova kći Geraldine u Africi

/Roger-viollet Via Afp

Pridavao je veliku važnost disciplini. "Ako nismo bili dobri u školi, bili smo strogo kažnjeni. Još nam nije mogao zabraniti gledanje televizije, to još nije postojalo. Ali bili smo u kućnom pritvoru. I što god smo htjeli, nije nam bilo dopušteno to učiniti. Međutim, nemam usporedbe; Imala sam samo jednog oca. I bila sam sretna, jer je bio najpoznatiji, najpopularniji čovjek na svijetu."

Charlie Chaplin umro je u Švicarskoj 1977. u dobi od 88 godina. Nije doživio Geraldineino vjenčanje 2006. godine s čileanskim snimateljem Patriciom Castillom, niti rođenje njihove kćeri 1986. godine, koja se zove Oona, poput Chaplinove četvrte supruge.

image

Geraldine Chaplin 2023. u Berlinu

Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 19:29