StoryEditor
PanoramaDragan Bursać

Kako je muftija Muhamed Šefket Kurt na Badnju večer prije 80 godina brzom akcijom spriječio ustaški plan brutalne likvidacije tuzlanskih Srba

Piše PSD
6. siječnja 2022. - 20:32

Na Badnju večer 1942., tuzlanski muftija Muhamed Šefket Kurt spriječio je ustaški pokolj Srba u Tuzli.

Naime, početkom siječnja 1942. godine saznalo se da ustaše spremaju pokolj tuzlanskih Srba, kao odmazdu za likvidaciju grupe ustaša zarobljenih kod Doboja, koje su četnici strijeljali na Ozrenu.

Tajni ustaški odbor za istrebljenje Židova i Srba u Tuzli pozvao je zloglasnog Vječeslava Montanija, kotarskog predstojnika za Brčko, koji se već pročuo po krvavim nedjelima, da dođe sa svojim ustašama u Tuzlu i da se, uz njegovu pomoć, izvrši odmazda nad Srbima.

I to tako da se u pravoslavnu crkvu punu vjernika postavi eksploziv, i da se zatim razori srpska varoš u tom gradu i kompletno stanovništvo pobije i otjera u logore, napisao je u četvrtak popodne, na pravoslavnu Badnju večer, u statusu na Facebooku poznati bosansko hercegovački kolumnist i novinar Dragan Bursać.

image
Dragan Bursać: Ustaški plan bio je u pravoslavnu crkvu punu vjernika postaviti eksploziv, zatim razoriti srpsku varoš, a kompletno stanovništvo pobiti i otjerati u logore
Tom Dubravec/ Cropix

Budući da se saznalo za ovaj plan, organizirana je konferencija uglednih Bošnjaka Tuzle. Odlučeno je da tročlana delegacija, na čelu s muftijom Muhamedom Kurtom, ode Hohbajeru, njemačkom komandantu tog mjesta, i njegovom zamjeniku potpukovniku Vistu, te traži od njih da navedeno spriječe. Kad je saznala koliko je protivljenje Bošnjaka ovakvim akcijama, njemačka komanda je pismenom naredbom zabranila ustašama da poduzimaju bilo kakve mjere odmazde bez njenog odobrenja.

Ante Pavelić nije ih htio primiti

Istovremeno su slične akcije poduzimali i ugledni Hrvati, kao što su Jure Begić, Ante Kamenjašević i drugi. Zbog svega toga, ustaše se nisu usudile da provedu svoj plan. Njemačka komanda je, iz svojih interesa, odmah istakla plakat sa tekstom upozorenja da, „niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi“.

U nastojanju da učvrsti demarš kod njemačkog komandanta, muftija Kurt sa grupom uglednih Tuzlaka odlazi u Zagreb i traže da ih Ante Pavelić, poglavnik NDH primi. On to nije učinio, ali ih je primio ministar Andrija Artuković od kojeg delegacija traži da ustaše ne diraju mirno srpsko stanovništvo. Zahvaljujući angažmanu muftije Kurta, u Tuzli nije bilo masovnih zločina,, piše Bursać.

"Kada je efendija Kurt preminuo, prota Đorđe Jovanović održao je govor na njegovoj dženazi, kojoj je prisustvovalo preko deset hiljada ljudi. Uslišena je intimna i neuobičajena molba prote Jovanovića, da on bude taj koji će u efendijin grob sići prije njega, dočekati tabut s efendijinim tijelom i položiti ga u kabur. Da se ne zaboravi! (Hvala porodici Kurt). Rahmet mu duši!", zaključio je u svome Facebook statusu Dragan Bursać.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 10:05