StoryEditorOCM
PanoramaZANIMLJIVI DETALJI

Kako je izgledao ruski car Ivan Grozni? ‘Raskrinkala‘ ga je moderna tehnologija i otkrila da su nas nepotrebno strašili

Piše Ž. S.
29. srpnja 2024. - 08:30

Brazilski grafički dizajner Cicero Moraes postao je poznat u znanstvenim krugovima po svojim digitalnim faksimilima povijesnih osoba, što uključuje tajanstvenu mumiju pozlaćene dame.

Moraes je ovih dana objavio digitalnu rekonstrukciju ruskog cara Ivana IV Groznog, koji je bio veliki knez Moskve i ruski car od 1547. Rekonstrukciju možda najokrutnijeg vladara u povijesti Moraes je napravio prema podacima ruskog arheologa i antropologa Mikhaila Gerasimova (1907.-1970.), voditelja znanstvenog istraživanja grobnice Ivana Groznog obavljenog 1953. u Arhanđelovoj katedrali.

Uz pomoć moderne tehnologije, Brazilac je o zloglasnom vladaru predstavio niz novih činjenica. Ekspert facijalne forenzike Moraes tako tvrdi kako je Ivan bio ćelavi bradonja sa sijedom kosom sa strane.

Analiza torza ukazuje da je bio normalne figure i ne baš tako visok, plećat i snažan kako legende tvrde. Istraživanja također ukazuju da je vodio neuredan život prekomjerne prehrane i zlouporabe alkohola, što je jamačno pogoršalo njegovo zdravstveno stanje zadnjih godina života.

Ustanovljena je i velika prisutnost žive u tijelu, što ne mora nužno značiti kako je bio otrovan. Vjerojatnije je po uputama tadašnjih liječnika uzimao lijekove koji su sadržavali živu.

Ivan IV Grozni je umro 1584., dakle prije 440 godina, te ušao u povijest kao paranoični tiranin koji je pogubio svakoga kojeg je smatrao nelojalnim.

Štoviše, u napadu bijesa je 1581. ubio svog sina i nasljednika Ivana IV.

Cicero Moraes je na kraju cijele analize zaključio da takozvani najokrutniji čovjek u povijesti fizički uopće nije bio tako strašan kao što mu ime govori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 12:41