StoryEditorOCM
Panoramaumijeće deletanja

Kada već Google zna toliko o nama i našim aktivnostima, i mi u samo nekoliko koraka možemo onemogućiti prikupljanje goleme količine naših privatnih podataka

Piše PSD
1. veljače 2022. - 15:53
Kome se ne sviđa da internetski pretraživač zna toliko o njemu, može to smanjiti, uz malo vremena i trudaEva Hambach/AFP

Nije nepoznato da Google prikuplja golemu količinu podataka o svojim korisnicima. Ta kompanija prati svaki naš korak u realnom životu i na internetu. Bilježi stvari koje pretražujemo, videosnimke koje gledamo, što nam se sviđa, a što ne.

I to nije sve. Google Mape čuvaju lokaciju gdje god da se nalazite, putanje kojima se krećete, kao i koliko se vremena zadržavate na nekom mjestu. Bez obzira na to koristite li Android telefon ili iPhone – situacija je ista.

image
Bez obzira na to koristite li Android telefon ili iPhone, Google Mape imaju putanje kojima se krećete
AFP

Google je djelimično unaprijedio svoj sustav prikupljanja podataka posljednjih nekoliko godina. Uveli su opciju za automatsko brisanje sačuvanih lokacija korisnika, kao i "Incognito" režim u mapama. Ipak, analitičari smatraju da to nije dovoljno, piše Nova.rs.

U ovom tekstu ćemo pokušati razjasniti kako i gdje možete vidjeti i obrisati te podatke.

Kako obrisati aktivnosti na internetu?

Prijavite se na svoj Google nalog i iz navigacijskog menija odaberite "Podaci i privatnost" (eng. Data & Privacy). Nađite "Podešavanja povijesti". U tome dijelu postoji nekoliko opcija.

Odaberite – Moje aktivnosti. U aktivnostima možete vidjeti sve svoje pretrage na Google pretraživaču, YouTube video snimke koje ste odgledali, kao i aktivnosti aplikacija na vašem telefonu.

image
Google dobro zna da ovaj mladić surfa u New Delhiju
AFP

Ove podatke možete obrisati tako što ćete na vrhu liste odabrati tipku "Izbriši". Zatim "Oduvijek", a onda ponovo "Izbriši".

To je to, obrisali ste sve sačuvane aktivnosti koje Google ima o vama. Ovdje također možete spriječiti da Google u budućnosti prikuplja ove podatke o vama tako što ćete pauzirati prikupljanje podataka.

Kako obrisati povijest lokacija na Google nalogu?

Kao i kod Aktivnosti, najprije odete na svoj Google nalog, zatim na "Podaci i privatnost". Potom nađite "Podešavanja povijesti" i odaberite "povijest lokacija", a na dnu ćete naći opciju "Upravljaj poviješću"

image
Google Mape čuvaju lokaciju gdje god da se nalazite
AFP

Kada odaberete opciju, otvorit će vam se mapa s poviješću lokacija. U donjem desnom kutu vidjet ćete piktogram kantice za smeće. Kliknite na nju, prihvatite uvjete korištenja i odaberite "brisanje povijesti lokacija."

Važna napomena

Ipak, čak i ako isključite opcije za čuvanje aktivnosti na webu i povijest lokacije, to ne znači da Google više ne zna ništa o vama. Google može pratiti vašu lokaciju bila ona uključena ili ne. Takve podatke kompanija prikuplja koristeći Wi-Fi mrežu i druge bežične uređaje u vašoj blizini.

image
Zbog praćenja lokacije i kada nismo prijavljeni, tužitelji nekoliko saveznih država SAD-a podnijeli su tužbu protiv Googlea
AFP

I baš kao što Facebook radi godinama, Google vas može pratiti čak i kada niste prijavljeni. Praćenje lokacije nije prošlo nezapaženo ni za nadležne institucije u Sjedinjenim Američkim Državama pa su tužitelji nekoliko saveznih država podnijeli tužbu protiv kompanije, piše Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 19:43