StoryEditorOCM
PanoramaIMAJTE GA U VIDU

Kad ste zadnji put bili u Trstu? Kad ste kupovali espadrile i štikle za maturu? Ovaj grad odavno nije obožavana šoping oaza, ali ga se posjećuje jednako strastveno: ovo su sve razlozi zašto

31. siječnja 2022. - 14:35

Kad dođete u fazu planiranja vikend bijega iz grada, sjetite se Trsta! Trsta se sjetite i kad vas neka kombinacija odvede put Istre ili Slovenije, posvetite mu najmanje jedan dan svoga posjeta, i apsolutno nećete požaliti.

Splićani i Dalmatinci su tijekom 80-ih Trst pohodili gotovo "hodočasnički", bilo je gotovo nezamislivo planirati vjenčanje, maturalnu večer ili naprosto obnovu nove sezonske garderobe bez kalkulacije kad, kako i s kim "potegnuti" do talijanskog lučkog grada, autobusom, osobnim vozilom...

image
Ivana Nobilo/Cropix

Koliko ponijeti lira, koliko kupiti da se prođe "lišo" na granici.

Stoga je mnogima asocijacija na Trst veselje, vedrina i neka "lakoća življenja" i zacijelo se s nostalgijom sjećaju godina užitka, kad bi se kupilo nešto "što nemaju drugi" i uživalo u prvom izlasku iz kuće u novim žutim espadrilama...

image
Ivana Nobilo/Cropix

Ako Dalmatinci više i ne razmišljaju o Trstu iz šoping pobuda, brojni putoholičari rado ga posjećuju zbog drugih atrakcija, kulturnih znamenitosti i arhitektonske ljepote, a zbog čega bi ga zaista trebalo posjetiti najmanje jednom.

image
Ivana Nobilo/Cropix


I imati u vidu tek opojni espresso i dobar risotto iz neke od malih trattorija i cjelodnevnu šetnju, obilaženje i uživanje u svakoj od ulica, trgove da ne spominjemo, preko kojih smo samo "letjeli", tražeći "onaj" dućan, gdje smo pretprošle godine kupili "fenomenalne čizme".

image
Ivana Nobilo/Cropix

Tršćani se vole pohvaliti da imaju najveći europski trg smještenom uz more, ako to i nije istina (lisabonski Praca do Comercio barem je dvostruko veći, navodi putovnica.net.), radi se o jednom od najljepših gradskih lokaliteta.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Trg je omeđen brojnim znamenitim palačama.

Na jugoistočnoj strani nalazi se sjedište regije Friuli Venezia Giulia, odnosno nekadašnja zgrada brodarskoga diva Lloyda Triestina. Ova impozantna građevina podignuta je krajem 19. stoljeća, a "potpisuje" je poznati austrijski arhitekt Heinrich von Ferstel. Na uglovima zgrade nalaze se dvije fontane posvećene antičkim božanstvima.

image
Ivana Nobilo/Cropix


Nasuprot ovoj palači nalazi se Palazzo del Governo, sjedište tršćanske prefekture i vjerojatno najdojmljivija zgrada na glavnom gradskom trgu. Svoju upečatljivost "duguje" zanimljivom pročelju, koje je ukrašeno prekrasnim mozaicima.

Jugoistočni dio trga zatvara Gradska vijećnica, ispred koje se nalazi znamenita "Fontana četiri kontinenta".

Ono što nikako ne biste smjeli zaobići  kad dođete u Trst jest i kaštel Miramare (Castello di Miramare) izgrađen 1860. godine za nadvojvodu Maksimilijana.

Riječ je vjerojatno najpoznatijoj tršćanskoj građevini, koju prati i uzbudljiva i tragična priča o životnoj sudbini koja je snašla njezine vlasnike, nadvojvodu Ferdinanda Maksimilijana i njegovu suprugu Charlottu od Belgije.

A što se sve s dvorcem događalo u sljedećih stotinu godina burne povijesti i prevrata možete slušati ili pročitati uz jednako uzbudljiv pogled.

Sjajan pogled na grad ono je što daje dvorcu San Giusto epitet mjesta kojega se "ne preskače", Canal Grande di Trieste ionako nećete preskočiti, katedrala sv. Justa atraktivno je odredište, kao i kazalište Giuseppea Verdija.

A kako fotografije često srčanije i uvjerljivije pričaju od slova, fotogalerija naše kolegice Ivane Nobilo užitak je za oči, maštu i planiranje nekog budućeg putovanja.

Trst zaista zaslužuje da se nađe u njima.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix


VIŠE FOTOGRAFIJA MOŽETE POGLEDATI U NAŠOJ GALERIJI GORE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 11:11