StoryEditorOCM
Panorama‘AJME‘ PRIZORI

Kad se zaluta na mračnu stranu interneta; ovih pet pojmova ni slučajno ne pretražujte, ne želite znati zašto, vjerujte!

Piše MOZAIK SD
17. svibnja 2024. - 18:19

U neke dijelove interneta bolje je ne ulaziti, a koliko god bili znatiželjni, bolje je ne znati što neke stvari znače. Ovo je popis pet takvih pojmova.

1. Harlequinova ihtioza

Poznato i kao "Harlequin Baby Syndrome", ovo rijetko genetsko stanje uzrokuje da koža novorođenčadi formira debele ploče u obliku dijamanta koje nalikuju ribljim krljuštima.

Ne samo da izgleda loše, nego stanje zahtijeva hitno liječenje, iako je napredak medicine poboljšao šanse beba za preživljavanje ako to i učini.

2. Larve

U osnovi, ličinke su "aktivni nezreli kukci", što i ne zvuči tako strašno. Međutim, kada u Google upišete ovaj pojam, mogli biste naići na medicinsko stanje poznato kao oralna mijaza, što nije nimalo ugodno, piše Kurir

To je stanje u kojem ličinke žive i parazitiraju u ustima čovjeka, odnosno žive u usnoj šupljini i mogu uzrokovati ozbiljne infekcije.

image
/Shutterstock

3. "Uklanjanje rukavica"

Ovo bismo mogli prevesti kao "skidanje rukavica", a razlog zašto ovu frazu ne biste trebali guglati nisu rezultati u samom tekstu, već slike koje će se vjerojatno pojaviti.

Postoji i zdravstveni problem poznat kao avulzija, a ako ga netko ima, "veliki dijelovi kože zajedno sa slojem mekog tkiva otpadaju s mišića", kako WebMD slikovito opisuje.

4. Krokodil

Nije da se bojite životinje, ali je problem ako naivno upišete "krokodil" i naiđete na fotografije koje pokazuju posljedice korištenja lijeka pod tim imenom.

Riječ je o opioidu pod nazivom desomorphine, koji je već neko vrijeme poznat javnosti. Kad se prvi put pojavio prije desetak godina, nazivali su ga i "zombi drogom" jer korisnici na kraju dobivaju "pojedene" dijelove kože.

5. "Fournier"

Ako ste dovoljno uporni, sve može biti traumatično iskustvo. Takav je slučaj i s ovom riječi (izgovara se "Furnije"). Obično je to francusko prezime, ali ako nemate sreće s guglanjem, naići ćete na stanje poznato kao "Fournierova gangrena".

To je akutna nekrotična infekcija koja zahvaća genitalno područje tijela. Što je najgore, vrlo se brzo pogoršava i može biti smrtonosna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 09:12