StoryEditorOCM
PanoramaONLINE KNJIŽARA

Josip Volarević će razgaliti stripoljupce, ali i ‘napasti‘ sva tržišta: Moj dReader bit će Marvelova kontrastruja!

5. svibnja 2023. - 16:51

 

 

Ako ste ljubitelj stripova i novih tehnologija, ovo je priča za vas. A možda vam i bez toga bude inspirativna da krenete u nešto novo i zavirite u online knjižaru izgrađenu na Solana blockchainu, koja omogućuje korisnicima čitanje stripova i mangi.

Riječ je o startupu dReader, inovativnoj platformi koja povezuje, na jednoj strani, korisnike kojima pruža priliku da istražuju, trguju, sakupljaju i uživaju u digitalnim stripovima, a na drugoj kreatore kojima daje mogućnost objavljivanja i prodaje svojih stripova.

Inicijator i jedan od osnivača dReadera je programer Josip Volarević, a razvojem aplikacija i ostalih tehnoloških rješenja u ovom timu, uz njega, bave se još Luka Crnogorac i Athar Mohammad. U timu su također business developer Karlo Mioč, dizajner Mate Žaja te Adam Jeffcoat, Emmyjem nagrađivani animator i ilustrator koji je radio animirane serije za Amazon i Netflix. Tu je i James Roche, pisac stripova s 10 godina iskustva iza sebe i nekoliko nagrađivanih djela.

image

Publici će ponuditi i nešto što u fizičkome svijetu nije lako ili uopće izvedivo

Nikola Vilić/Cropix

S Josipom Volarevićem razgovarali smo u predinkubatoru i coworking prostoru PICS na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u kojem Splitsko-dalmatinska županija kroz projekt Digitalna Dalmacija, prije poznat kao ICT županija, provodi programe i potiče razvoj lokalne tehnološke zajednice. U tom prostoru održane su i aktivnosti 4. izdanja StartIT startup akademije u okviru koje je deset startupova, među kojima i dReader, osnaženo za daljnji razvoj poduzetničkih ideja. Pitamo ga kako je bilo na akademiji.

Upalio mu se alarm

– Odlično! Osvojili smo jednu utješnu nagradu. Svi koji su završili program ta dva mjeseca dobili su nešto kao izvor motivacije. Nismo nužno bili najbolji, ali nama je pomoglo da nastavimo razvoj i onda smo nekoliko mjeseci nakon inkubatora uspjeli osvojiti neke druge poticaje – kazuje Josip.

image

Aplikaciju u produkciju puštaju najvjerojatnije u lipnju

Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Osvrćući se na naučeno u StartIT akademiji, kaže još kako bi svaki put dok su slušali neko predavanje o tome kako bi trebalo više istražiti tržište, a ne baviti se samo tehnologijom, prepoznao potencijalne probleme.

– Mi programeri volimo jedno rješenje, sviđa nam se jedna tehnologija i onda tražimo problem, a zapravo treba uvidjeti neki problem pa razmišljati kako ga riješiti. Ja i jesam vidio problem, ali primarno sam to radio jer sam entuzijast oko tehnologije, oko programiranja i samoga blockchaina i onda je meni zapravo sami fokus bio oko programiranja aplikacije. I onda me StartIT predavač pita: “A dobro, Josipe, koji problem ti sad rješavaš točno, koje su prednosti tvoga proizvoda, kakva je konkurencija...” Tako da smo tijekom StartIT-a cijelu ideju više puta prerađivali, mijenjali i došli do one koju sada razvijamo – ističe.

image

Josip Volarević s Klarom Sarom Ivanišević i Damirom Brčićem, ekipom sa StartIT akademije

Nikola Vilić/Cropix

Dodaje kako je kroz tu akademiju najviše naučio koliko je važno da je nekoga briga kada predstavljate proizvod i problem. Ako nikoga nije briga za njega, to zapravo nije problem. Puna dva mjeseca, Karlo i on su, kaže, najviše razmišljali koga je zapravo briga za ovu aplikaciju. Tko želi kupiti taj token, koga je briga za stripove, koga je briga za NFT-ove... i tako su došli do slike prvog korisnika. Danas, samo pola godine nakon što je krenuo u StartIT akademiju, njegov startup sve je popularniji i privlači pozornost u zajednici.

Josip je iz Metkovića, od srednje škole i fakulteta je u Splitu, za sebe kaže da je muž, otac dvoje djece, da je sav u programiranju i kako ne bi bilo ništa moguće da nije požrtvovnosti i podrške supruge Mirjam. Bio je dvije godine na PMF-u, na matematici i informatici, pa se prebacio na Sveučilišni odjel u Kopilici, na studij računarstva, još ga čeka završni ispit.

– Našao sam se u programiranju. Sve to je poslužilo kao veza do konačnog cilja. Dobio sam prvu praksu na Sveučilišnom odjelu, pa s te prakse na neko drugo pripravništvo, pa posao na puno radno vrijeme i kasnije freelancerske vode – kazuje Josip.

Tako je i ideja za dReader nastala dok je većinu 2022. radio kao freelancer.

Ništa bez publike

– Dobio sam dva ugovora za napraviti web-stranicu koja je služila kao aplikacija za čitanje digitalnih stripova na način da ako netko posjeduje nezamjenjivi token (NFT), može čitati strip. I kad je došao treći sličan upit koji se nije realizirao, upalio mi se alarm u glavi, ako dovoljno ljudi traži izradu takve aplikacije, može se napraviti na modularni način, uniformirano. I tako smo krenuli u dReader. Odmah sam išao u ortakluk s Karlom Miočem, koji je također iz Metkovića. Okupili smo lokalno ekipu i pojačali je. Temelji su nam u Dalmaciji, ali ima nas još iz BiH, Velike Britanije, Amerike i Indije. Više stvaratelja stripova htjelo je tu aplikaciju, prepoznali smo problem, potrebu, i dalje smo razvijali ideju i tim – kazuje Josip.

Pojašnjava kako je glavna prednost za kreatore to što bi oni upoznali potpuno novu publiku, koja je upoznata s blockchain tehnologijama, što bi otvorilo vrata novim načinima komuniciranja s publikom.

– Trenutačno nepoznati autori nemaju priliku sakupiti svoju publiku, jer iako mogu objaviti svoju knjigu na Kindleu, Comixologyju i na drugim platformama, nemaju način kako doći u doticaj sa svojim čitateljima. Slično i kod fizičkog izdavaštva, autori mogu prodavati svoj strip u dućanima, i to je to, izuzev pokojeg promocijskog događaja gdje mogu gledati svoju publiku oči u oči. U web3 ekosustavu je posebna prilika jer je zajednica jako angažirana oko interakcije sa stvarateljima. Najbitnija stvar da bi netko uspio razviti svoje intelektualno vlasništvo jest da dobije publiku. Nemoguće je napraviti filmsku adaptaciju stripa ako ne postoji baza obožavatelja koja bi ga htjela pogledati. Mi gradimo platformu koja kreatorima omogućuje da okupe oko sebe kritičnu masu i želimo biti odskočna daska za nova intelektualna vlasništva koja bi bila kontrastruja već postojećim established brendovima, poput Marvela i DC-a, koji imaju 50 posto tržišta stripova – objašnjava Josip.

image

Josip Volarević

Nikola Vilić/Cropix

Na pitanje koliko su stripovi popularni u Hrvatskoj, kaže kako se tim brojkama bave druga dva člana tima koji su i autori stripova.

– Ja mogu samo govoriti o postocima – 50% prihoda od prodaje stripova su premium stripovi, a preostalih 50% su svi drugi. Omjer prodaje fizičkih i digitalnih stripova je otprilike 80:20. Prije četiri godine postotak digitalnih stripova bio je oko 15%, a sada je na 20% te se predviđa još veći rast. Taj je proces ubrzala korona, fizički printevi su potpuno stali jer su bili riskantan pothvat. Digitalni je oblik bio jeftinija alternativa – kazuje.

Ističe i kako prednost samostalnog izdavanja i digitalnog izdavaštva nije specifična samo za dReader, već i za svaku platformu za izdavanje digitalnih stripova. Pojašnjava kako je značajno jeftinije objaviti digitalni strip nego fizički. Nema potrebe za jakim uredništvom, manja su izdvajanja za marketing, nema troškova fizičkog printa i slanja pošiljki. Samim time su i slabije posljedice neuspjelog projekta.

– Za dReader je bitna decentraliziranost i transparentnost koju blockchain nudi. Naime, korisnici Comixologyja, Amazonove platforme za čitanje stripova, strahuju što će biti sa stotinama i tisućama njihovih dolara koje su potrošili na kupnju stripova na platformi. Zašto? Zato što je Comixology u krizi, već je značajno posrnuo i vjerojatan je njegov pad. Kako je sav sadržaj na centraliziranim servisima Comixologyja, sva vrijednost što čitatelji imaju na platformi ima visoke šanse da propadne. U našem slučaju stripovi žive na blockchainu i mogu se prenijeti na unuke i praunuke bez straha da će jednoga dana nestati. Što se tiče transparentnosti, ona je garancija korisnicima da nitko od ovlaštenih osoba neće manipulirati korisničkom imovinom – pojašnjava Josip prednosti ove tehnologije.

Kaže kako je aplikacija trenutno MVP – minimalni funkcionalni proizvod koji idućih dana kreće u distribuciju na prvih nekoliko stotina korisnika, tj. čitatelja i kolekcionara.

– Neposredno nakon toga “napadamo” nove funkcionalnosti koje su nama jako bitne i koje druga rješenja ne nude. Bitna nam je stavka kolekcionarstva. Nije nam samo cilj da korisnici čitaju stripove, već da ih cijene i sakupljaju. Autori će imati mogućnost potpisivati digitalne kopije, pratiti uspješnost svojih stripova, komunicirati direktno s publikom i tako dalje. Značajan vjetar u leđa dala nam je Solana zaklada, koja nas je direktno podržala, a i sam osnivač blockchaina nas je nekoliko puta retweetao u pozitivnom svjetlu. Tako da, uz njihov blagoslov i promociju te dosadašnje uspjehe i partnerstva, stvaramo nabrijanu atmosferu koja privlači oči na dReader – ističe Josip.

Digitalni novčanik

Na pitanje kako pristupiti platformi, kaže kako prvo treba instalirati digitalni novčanik, spojiti se na aplikaciju i kupiti strip koji se onda može čitati.

– Za nekih godinu dana nadamo se napraviti lakše iskustvo prvog korištenja aplikacije na način da neće biti potrebno koristiti digitalni novčanik, već plaćati Visa karticom kao i na drugim platformama – pojašnjava Josip.

image

Platforma Dreader

Privatni album
image

Bacili smo oko na digitalnu platformu

Privatni album

– dReader je dostupan na svim Android uređajima i svim desktop uređajima, dok se iOS nije pokazao prijateljski nastrojen prema blockchain tehnologijama iako već malo popušta. Za sada bi Iphone korisnici trebali koristiti web-aplikaciju umjesto mobilne. Velika karta na koju igramo je Solana zaklada i tehnologije koje oni razvijaju. Među svim blockchainovima Solana se najviše koncentrira na mobilne proizvode i aplikacije. Njihov Solana mobitel Saga, običan android uređaj, može bolje podržavati digitalne novčanike i kriptoaplikacije. Također, rade konkurenciju Google i Apple trgovini aplikacija, koji uzimaju do 30% prihoda od kreatora aplikacija, dok Solana trgovina uzima 0%. Mi ćemo biti među prvim aplikacijama koje su dostupne na Solana App Store i na Saga uređaju. Velika nam je želja da budemo predinstalirani na Sagi kao što je Kindle na iOS uređajima standardni e-book reader – kaže Josip.

image

Niko and the Sword of Light: animirani strip koji je otkupljen od Amazona i pretvoren u dvije sezone dugu animiranu seriju koja je osvojila nagradu Emmy

Privatni album

Korisnici na listi čekanja

Kad je riječ o planovima, Josip kazuje i kako još trebaju riješiti neke pravne stvari, među ostalim i s autorima stripova, i kad riješe završnu fazu testiranja, puštaju aplikaciju u produkciju, vjerojatno u lipnju. Produkcijska aplikacija koju puštaju u svibnju trebala bi imati svojih prvih oko tisuću i pol korisnika koji su sada na listi čekanja. Planiraju prikupiti i značajnija sredstva s investicijskim fondovima kako bi mogli privući jača imena na platformu. Žele “napasti” sva tržišta, imaju dobre kontakte s umjetnicima koji su na blockchainu, ali žele dovesti i one umjetnika koji ne znaju za te tehnologije. U našoj regiji to su stripovi poput Zagora i Garfielda.

– Na našoj platformi nudimo širok spektar stripova, među ostalim i nekolicinu iz domaće proizvodnje. Jedan od njih je avanturistički strip o Narentincima, gusarskom plemenu koje je povijesno naseljavalo područja oko rijeke Neretve. Drugi je “Luperci”, strip koji prati priču o štencima vučice Lupe, koja je odgojila Romula i Rema, koji kasnije vladaju nad Arx Urbis. S ponosom ističemo da su ova dva stripa djelo domaćih autora – pojašnjava Josip.

Dodaje kako korisnike na platformi planiraju zadržati kvalitetnim sadržajem i unikatnim iskustvima, a da bi digitalni strip zaživio, treba ponuditi nešto što u fizičkome svijetu nije lako ili uopće izvedivo.

– Primjerice, to mogu biti animirani stripovi; kako se lista kroz stranice, animiraju se različiti paneli. Zanimljivo je i polje umjetne stvarnosti (“augmented reality”), gdje se razvijaju jedinstveni interaktivni stripovi. Omogućena je komunikacija s različitim likovima unutar stripa koji su odjednom “živi”. Nalazimo se u uzbudljivom razdoblju za ljubitelje digitalnih stripova. Iako, da budem iskren, nema ništa bolje od fizičke kopije. Možda mlađim generacijama bude privlačniji ekran prilikom čitanja knjiga, ali taj trend još uvijek nije značajan. U daljoj budućnosti bismo htjeli spojiti digitalni i fizički svijet. Fizičke kopije bi na sebi imale ugrađen NFC čip za preuzimanje digitalnog primjerka, i pri kupnji digitalne kopije postojala bi opcija za narudžbu i dostavu fizičkog primjerka – kaže Josip Volarević.

image

Platforma Dreader

Privatni album
image

Platforma Dreader

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:01