StoryEditor
PanoramaNEZAMISLIV UŽAS

Jezivo svjedočanstvo: pronađeno pismo koje je zarobljenik zakopao u Auschwitzu, opisao je zvjerstva koja je bio prisiljen učiniti. ‘Pomišljao sam na samoubojstvo, ali želja za osvetom bila je jača‘

Piše PSD
18. siječnja 2022. - 12:46

Nekoliko mjeseci prije oslobođenja Auschwitza u siječnju 1945. godine, zarobljenik Marcel Najdari​, židov iz Soluna, tajno je zapisivao sve horore kojima je svjedočio u tom logoru, a nedavno je prvi put odgonetnut i sadržaj jednog njegova pisma, prenosi National Geographic.

Najdari je jedan je od onih koji su tijekom Drugog svjetskog rata u najvećem koncetracijskom logoru, Auschwitz-Birkenau, bili prisiljavani odnositi tijela iz plinskih komora,nositi ih u krematorij i kasnije prazniti pepeo.

Krajem rata 1944. godine, Marcel je zakopao pismo, koje je jedan student otkrio 1980. godine. Nažalost, pismo nije više bilo čitljivo, ali je, ipak, sačuvano.

Uz pomoć najnovije tehnologije i ruskog IT stručnjaka Aleksandera Nikitajeva, povjesničar ruskog porijekla Pavel Polijan uspio je rekonstruirati tekst i pročitati jezivo svjedočanstvo.

Marcel je pismo stavio u termos i zakopao u studenom 1944. godine, a tamo gdje ga je sakrio ono je ostalo 36 godina. 

Najdari je doživio nesreću da po dolasku u Auschwitz bude odabran za pripadnika formacije 'sonderkommando'. Njezini su članovi bili primorani raditi nezamislive stvari.

Osim što su izvlačili tijela ubijenih zarobljenika iz plinskih komora, vadili su im zube i brijali glave, a zatim bi ih odnosili na kremiranje i naposljetku bacali njihov pepeo u rijeku.

Članovi 'sonderkommando' odreda često su bili ubijani i zamjenjivani pridošlicama - od oko 2.200 židova koji su radili na ovakvim poslovima, samo njih par stotina preživjelo je rat.

Najdarijeva tajna poruka predstavlja jedno od devet sličnih svjedočanstava. Od svih devet, pet su napisali pripadnici 'sonderkommando' odreda, ali je ovo jedino na grčkom. Nova tehnika, zvana multispektralno snimanje dokumenta na raznim optičkim valnim dužinama, pomogla im je znanstvenicima da mapiraju i identificiraju pigment (u ovom slučaju od mastila) te da vizualiziraju odraze slova.

Poslije cijelih godinu dana rada uspjeli su ga "dešifrirati", a posle toga su stupili u kontakt s grčkim diplomatskim predstavnicima i zamolili ih da vrate pismo njegovoj obitelji.

Iz pisma se vidi da je Najdari bio izuzetno uzrujan zbog onoga što je radio, pa je razmišljao o samoubojstvu, ali su ga bijes i misli o osveti održali u životu.

"Kad pročitate sve što sam napisao, pitat ćete se kako sam ja ili bilo tko drugi mogao raditi ovo, spaljivati svoje sunarodnjake. Mnogo puta sam razmišljao o tome da uđem zajedno s njima u plinsku komoru, ali sam uvijek razmišljao o osveti. Htio sam živjeti da bih osvetio majku i oca i moju voljenu sestricu Neli.

Naš posao bio je da ih prvo uvedemo. Većina njih nije znala zašto je tu. Ljudima koje sam vidio kad im je sudbina već presuđena govorio sam istinu. Kad su svi bili goli, uvođeni su dalje u prostoriju smrti, gdje su Nijemci postavili cijevi da vise s plafona kako bi zarobljenici pomislili da ulaze na kupanje. S bičevima u rukama, Nijemci su ih dalje tjerali unutra tako da ih što više stane. Onda su vrata hermetički zatvarana.

Nakon pola sata, otvorili bismo vrata i naš posao je počinjao. Nosili smo leševe nevinih žena i djece do lifta, koji bi ih nosio do prostorije s pećima, gdje bi bili spaljivani bez korištenja goriva, zbog masti u tijelima.

Krematorij je predstavljao veliku zgradu s dimnjakom i 15 pećnica, a ispod dvorišta su se nalazila dva ogromna podruma. U jednom od njih logoraši su se svlačili, dok su u drugom odlazili u smrt", navodi se u tekstu.

Nadjari dodaje da je kanistre s plinom uvijek su dostavljalo vozilo Crvenog križa koje su vozila dva SS-ovca. 

Iz teksta se također vidi da je Nadjari bio uvjeren da su mu dani odbrojani te da će i njega ubiti u plinskoj komori: "Moramo otići s ovog svijeta jer znamo previše".

Usprkos tome, Nadjari je preživio Drugi svjetski rat i pakao Auschwitza, gdje je ubijeno oko 1,1 milijuna ljudi, od kojih većina židova. Vratio se u Grčku i kasnije preselio u SAD. Preminuo je u 54. godini u New Yorku, prije nego što je njegovo pismo otkriveno, piše National Geographic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 08:42