StoryEditorOCM
PanoramaZELENILO IZ RIJEKE

Jeste li ikada jeli lopoč? Sigurno niste. Uzgojem te biljke u Bangladešu bavi se tisuće poljoprivrednika koji tim poslom prehranjuju desetke tisuća članova obitelji

Piše Mirjana Rašević
12. kolovoza 2021. - 08:22

U Bangladešu čitave obitelji žive od uzgoja i prerade lopoča, a posao traje obično pet mjeseci godišnje. Staništa lopoča su plitka jezera, ribnjaci i plitki spori tokovi rukavaca rijeka kojih ima puno oko grada Munshiganju.

Korijen je dug i raste iz mulja a veliki kožasti listovi na dugim peteljkama plove po površini vode. Cvjetovi su promjera 10 do 12 cm u promjeru, s mnogo prašnika i latica. 

Berba se vrši u malih drvenih čamaca, a većina se zatim svakodnevno nosi na tržnicu u gradu Munshiganju, dok se jedan dio prerađuje.

Možda slike u galeriji slika na vrhu potaknu i nekog Hrvata na uzgoj lopoča?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2024 00:04