StoryEditorOCM
PanoramaUDRI... PO BALUNU

Jeste li ikada čuli za hodomet? Novinar Goran Milić idejni je začetnik svega, nije za mlađe, a upravo je održan prvi turnir i u nas, evo i pravila - tri su najvažnija!

Piše MOZAIK SD
8. listopada 2022. - 22:05

Aha, hodomet, da, da, nije nogomet ni glavomet ni rukomet ni...kako li se već zovu - nego hodomet.

Upravo je danas u Zagrebu održan je prvi turnir hodometa u Hrvatskoj u organizaciji udruge ‘Sijede vrijede‘. Da vrijede! Ma najbolje su sijede!

Evo sad i pravila, pa ih proučite, kad tad će vam trebati, nekome za 10, nekome za 50 godina.

image

Nema kontakta, pa nema ni prekršaja

Matija Djanješić/Cropix

Hodomet je sporija varijanta nogometa, ali namijenjena isključivo starijoj populaciji. Pravila se znatno razlikuju od nogometnih, a tri su najbitnija.

Ne smije se trčati nego samo hodati, pa jedna noga mora uvijek biti na zemlji, ne smije biti nikakvog kontakta igrača, te nema igranja glavom, a lopta nikada ne smije ići iznad visine glave.

Igra se na malim terenima na manje golove, obično s vratarom i pet igrača u polju.

Potporu ovom projektu pružili su Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski nogometni savez, čiji su predstavnici na čelu sa doajenom nogometnog saveza Zorislavom Srebrićem nazočili turniru.

On ipak nije zaigrao.

image

Goran Milić na nogometnom terenu...od njega je krenula i ideja

Matija Djanješić/Cropix

Pred prepunim gledalištem na ŠRC Šestine, kojeg su činili unučad, djeca, obitelji i prijatelji igrača i nogometa, postavljena je spomen ploča na povijesni događaj prvog službenog odigravanja nove vrste nogometne igre u Hrvatskoj.

Hrvatski suci s međunarodnim licencama na čelu s Darkom Cvitkovićem sudili su prema pravilima Svjetske organizacije hodometa FIWFA, koja je udruzi Sijede vrijede pružila potporu i primila je u svoje članstvo.

Počasni udarac izveo je Goran Milić, čija je jedna emisija bila poticaj za preuzimanje ove igre iz Engleske, a sudionici su bile četiri momčadi. Poseban gost je bio dugogodišnji igrač hodometa Paul Marijetic koji je iz Londona došao isključivo radi sudjelovanja na ovom prvom i povijesnom turniru u Hrvatskoj.

image

Uf, puf, pant...nije lak hodomet

Matija Djanješić/Cropix

Udruga Sijede vrijede će nakon uspješne promocije nove vrste nogometne igre za starije osobe nastaviti razvijati hodomet širom Hrvatske koji je u Engleskoj trenutno najbrže rastući sport s preko 60 tisuća igrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 19:21